EUROLYGA 2023

Kauno komandos laimėjo „kantrybės varžybas“, du rankinio klubai žais pirmąsias Europos turnyro rungtynes

Europos klubų turnyrai šį rudenį tapo kantrybės varžybomis. Į kitą etapą neretai patenka komandos, kurios sulaukia, kol varžovai atsisakys rungtyniauti dėl blogos epideminės padėties.

Klaipėdos „Dragūnas“ ir Kauno „Granitas-Karys“ žais tarptautinėse varžybose.<br>P. Mantautas
Klaipėdos „Dragūnas“ ir Kauno „Granitas-Karys“ žais tarptautinėse varžybose.<br>P. Mantautas
Vilniaus "Šviesos" ekipa<br>LRF nuotr.
Vilniaus "Šviesos" ekipa<br>LRF nuotr.
Vilniaus "Šviesos" ekipa<br>rankinis.lt
Vilniaus "Šviesos" ekipa<br>rankinis.lt
Kauno „Granito“ rankininkai<br>Facebook nuotr.
Kauno „Granito“ rankininkai<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-11-13 11:43

Šias kantrybės varžybas jau laimėjo „Kauno“ tinklininkės ir Kauno „Granito“ rankininkai. Kauno tinklininkės turėjo šią savaitę žaisti Iššūkio taurės pirmojo etapo rungtynes su Šafhauzeno „Kanti“ (Šveicarija), o Kauno rankininkai – Europos taurės pirmojo etapo rungtynes su „Afturelding“ (Islandija). Tačiau varžovai dar prieš kelias savaites pranešė, kad traukiasi iš žemyno turnyrų ir be kovos praleido į kitą etapą Lietuvos komandas.

Į aikštę šią savaitę žengs dvi kitos Lietuvos vyrų rankinio komandos. Europos taurės pirmajame etape Vilniaus „Šviesa“ susitiks su „Ystads IF“ (Švedija), o Klaipėdos „Dragūnas“ – su Ryhimiakio „Cocks“ (Suomija), kuriame žaidžia Lietuvos rinktinės vartininkas Giedrius Morkūnas.

„Granitas“. Keliauti nereikėjo

EHF vadovai šiais metais dėl sveikatos krizės prieš Europos taurės burtus suskirstė komandas ne tik į du pajėgumo krepšelius, bet ir į tris geografines zonas. Vis dėlto vienai Lietuvos komandai burtai buvo labai nepalankūs – „Granitui“ būtų reikėję keliauti į Islandiją.

Nuo tolimos kelionės išgelbėjo tik tai, kad Islandijoje sugriežtinus sveikatos saugumo reikalavimus ir sustabdžius visas nacionalines varžybas, „Afturelding“ vadovai dar spalio viduryje pranešė atsisakantys dalyvauti Europos taurės turnyre.

Islandijos sporto varžybos nutrūko spalio 7 dieną. Vyrų rankinio lygoje iki tol buvo sužaisti keturi turai, o 7 taškus iškovojęs „Afturelding“ yra vienvaldis turnyro lyderis.

Dabartiniai ribojimai galios iki lapkričio 18 dienos, bet manoma, kad jie bus pratęsti. Kada rankininkai vėl žais pirmenybių rungtynes, kol kas neaišku, o šiuo metu daugelis komandų negali net ir treniruotis.

„Šviesa“. Žais tik svečiuose

„Šviesos“ rankininkai abejas pirmojo etapo rungtynes žais šį savaitgalį varžovų aikštėje. Klubų vadovams susitarus, „Šviesa“ ir „Ystads IF“ penktadienį ir sekmadienį susitiks Istade.

„Ystads IF“ praėjusiame amžiuje dukart buvo Švedijos čempionas (1976 ir 1992 m.), paskui išgyveno didelio nuopolio laikotarpį ir netgi iškrito į antrąją lygą, o pastaraisiais metais tapo tvirtu Švedijos lygos vidutinioku.

Praėjusį sezoną, kuris buvo nutrauktas dėl pandemijos, „Ystads IF“ šalies pirmenybėse užėmė penktąją vietą. Tiesa, Istado rankininkai smarkiai atsiliko nuo keturių stipriausių komandų.

Šį sezoną „Ystads IF“ pradėjo daug geriau ir Švedijos lygoje užima antrąją vietą. „Ystads IF“ per 10 rungtynių iškovojo 15 taškų ir atsilieka tik nuo „Kristianstad“ klubo, kuris per 9 rungtynes surinko 16 taškų.

Tiesa, Istado komanda dar nežaidė su lyderiais, o du pralaimėjimus patyrė per rungtynes su trečiąją ir ketvirtąją vietas užimančiomis „Malmö“ ir „Alingsas“ ekipomis.

Neabejotinai ryškiausia „Ystads IF“ žvaigždė – vienas geriausių šio amžiaus Švedijos rankininkų 38-erių Kimas Anderssonas.

Jis užaugo netoli Istado ir profesionalo karjerą dar praėjusiame amžiuje pradėjo „Ystads IF“ klube. Vėliau K.Anderssonas ilgai žaidė „Kiel“ klube, su kuriuo šešiskart tapo Vokietijos čempionu ir triskart – Čempionų lygos nugalėtoju, keliolika metų vilkėjo Švedijos rinktinės aprangą ir iškovojo 2012 metų Londono olimpinių žaidynių sidabro medalį.

2015 metais K.Anderssonas grįžo į gimtąjį klubą ir jau šeštą sezoną kovoja dėl „Ystads IF“ pergalių.

Švedijos rinktinėje ilgai žaidė dar vienas dabartinis „Ystads IF“ rankininkas – 41-erių Daliboras Doderis. Jo karjera nebuvo tokia įspūdinga, kaip K.Anderssono, bet D.Doderio kolekcijoje irgi yra Londono žaidynių sidabro medalis.

Abu veteranai Istado komandoje vis dar atlieka svarbius vaidmenis. D.Doderis šį sezoną Švedijos lygoje įmetė 24 įvarčius, K.Anderssonas – 23. Rezultatyviau „Ystads IF“ gretose žaidžia tik visai kitos kartos atstovas 20-metis Lugvidas Hallbackas (45 įvarčiai), Jonathanas Svenssonas (42), Jimas Anderssonas (34) ir Jakobas Nygrenas (30).

Šiuo metu į Švedijos rinktinę nėra kviečiamas nė vienas „Ystads IF“ žaidėjas. Prieš praėjusią savaitę vykusias Europos pirmenybių atrankos rungtynes rinktinės treneris Glenas Solbergas į rinktinę iš pradžių apskritai nepakvietė nė vieno rankininko iš Švedijos klubų. Tik tada, kai reikėjo atlikti priverstinius keitimus, nacionalinę komandą papildė du žaidėjai iš „Malmö“ ir Gioteborgo „Sävehof“.

Beje, nors Istade yra tik 18 tūkst. gyventojų, šis Skonės krašto (Pietų Švedija) miestas jau penktą sezoną iš eilės turi dvi pirmosios lygos komandas. Trečiadienį kaip tik įvyko Istado derbis, kuriame „Ystads IF“ nugalėjo „IFK Ystads“ ekipą 32:25.

„Dragūnas“. Pažįstami varžovai

Šio dešimtmečio Lietuvos rankinio lyderis „Dragūnas“ susitiks su serijiniu Suomijos čempionu Ryhimiakio „Cocks“, į kurį šiais metais po sezono pertraukos grįžo Lietuvos rinktinės vartininkas Giedrius Morkūnas.

Pirmosios rungtynės įvyks šį šeštadienį 29 tūkst. gyventojų turinčiame Ryhimiakyje, kitą šeštadienį varžovai baigs aiškintis santykius Klaipėdoje.

„Dragūno“ vadovybė irgi tarėsi su varžovais, kad abejos rungtynės vyktų Suomijoje, tačiau „Cocks“ klubui šis variantas netiko.

Lietuvos rankininkai ir sirgaliai Ryhimiakio komandą puikiai pažįsta, nes „Cocks“ daug metų varžėsi Baltijos lygoje. Tik šiais metais įvykdžius Baltijos lygos pertvarką, ilgamečiams Suomijos rankinio lyderiams vietos šiame turnyre nebeliko.

Baltijos lygoje „Cocks“ rezultatai, ypač nuo antrojo dešimtmečio vidurio, būdavo daug geresni nei „Dragūno“. Jei klaipėdiečiai retai prasibraudavo į finalo ketvertą, tai Ryhimiakio komanda 2016-2019 metais keturis sezonus iš eilės tapo Baltijos lygos čempione. „Cocks“ dar aiškiau viešpatavo Suomijos lygoje, kurioje aukso medalius iškovojo net 11 kartų (keturiskart iš eilės 2007-2010 m. ir septyniskart iš eilės 2013-2019 m.).

Skinti pergales Ryhimiakio komandai padėjo buvęs Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas. Jis vadovavo „Cocks“ rankininkams keturis sezonus (2016-2020 m.) ir stovėjo prie šios komandos vairo, kai ji iškovojo teisę žaisti Čempionų lygoje. Svarbiausiame žemyno turnyre „Cocks“ varžėsi du praėjusius sezonus.

Vis dėlto praėjusį sezoną „Cocks“ rezultatai pradėjo blogėti. Sustiprėjus konkurencijai Suomijos lygoje, Ryhimiakio klubas prarado lyderio poziciją ir tuo metu, kai pirmenybės pavasarį buvo sustabdytos dėl pandemijos, užėmė antrąją vietą. „Cocks“ vienu tašku atsiliko nuo Helsinkio „Dicken“ klubo, kuriame žaidžia Tadas Stankevičius.

Šį sezoną Suomijos pirmenybėse vėl pirmauja „Dicken“, laimėjęs visas 7 rungtynes ir surinkęs 14 taškų. „Cocks“ taip pat turi 14 taškų, bet žaidė 8 rungtynes, o vienintelį pralaimėjimą patyrė savo arenoje per dvikovą su „Dicken“.

Praėjusią savaitę per Europos pirmenybių atrankos rungtynes, kuriose Suomijos rinktinė dideliu skirtumu pralaimėjo Šiaurės Makedonijai ir Danijai, nacionalinei komandai atstovavo tik du „Cocks“ rankininkai Teemu Tamminenas ir Roni Syrjala. Tiesa, kitaip ir negalėjo būti, nes dauguma Ryhimiakio komandos žaidėjų yra užsieniečiai.

Per Suomijos lygos rungtynes „Cocks“ gretose rezultatyviausiai žaidžia T.Tamminenas (52 įvarčiai), Serbijos rinktinės žaidėjas Ivanas Mošičius (39), kitas serbas Džordže Džekičius (34), rumunas Vitalie Nenita (25) ir Baltarusijos rinktinės žaidėjas Jurijus Lukjančukas (23). Vieną įvartį įmetė ir vartininkas G.Morkūnas.

Atsisakymų lavina

Vyrų rankinio Europos taurės pirmajame etape buvo numatyti 19 mačų, tačiau dėl kelialapių į kitą etapą susirems tik aštuonios komandų poros.

Žaisti atsisakė ne tik „Afturelding“, bet ir Helsinkio HIFK, Karjos BK-46 (Suomija), „Kolstad“ (Norvegija), Nišo „Železničar“ (Serbija), Argo „Diomidis“ (Graikija), Tiraspolio PGU (Moldova), Sankt Galeno „St.Otmar“ (Šveicarija), „Cassano Magnano“ (Italija), Karvinos „Banik“ (Čekija) ir Dobričiaus „Dobrudža“ (Bulgarija). Jų varžovai į antrąjį etapą pateko be žaidimo.

Taip pat buvo atšaukti 3 iš 16 moterų rankinio Europos taurės antrojo etapo mačų. Šio turnyro pirmajame etape įvyko 5 iš 9 numatytų mačų.

Moterų tinklinio Iššūkio taurės pirmajame etape buvo numatyti 11 mačų, bet keturios komandos pasitraukė be kovos. Į antrąjį etapą patekusios „Kauno“ tinklininkės gruodžio 8-10 ir 22-24 dienomis turėtų susitikti su Stambulo „Yesilyurt“ komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.