EUROLYGA 2023

Kroatijos rankininkės tęsia pasakišką žygį Europos pirmenybėse

Europos pirmenybių pirmajame etape favorites iš kojų vertusi Kroatijos moterų rankinio rinktinė pergalėmis dar nepasisotino. Kroatės taškų sąskaitą ketvirtadienį papildė antrojo etapo pirmosiose rungtynėse. Tą patį vakarą Danijoje vykstančiame turnyre pergales šventė Norvegijos, Rusijos ir Prancūzijos rankininkės. Nė viena iš šių keturių komandų kol kas neprarado nė vieno taško.

 Olandijos ir Norvegijos rinktinių mačas
 Olandijos ir Norvegijos rinktinių mačas
Danijos moterų rankinio komanda.<br>AP/Scanpix nuotr.
Danijos moterų rankinio komanda.<br>AP/Scanpix nuotr.
Olandijos rinktinės vartininkė Tessa Wester<br>rankinis.lt nuotr.
Olandijos rinktinės vartininkė Tessa Wester<br>rankinis.lt nuotr.
Norvegijos rankininkės <br>AP nuotr.
Norvegijos rankininkės <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2020, 7:31 AM

Tuo tarpu praėjusių metų pasaulio čempionė Nyderlandų rinktinė ir pasaulio vicečempionė Ispanijos komanda jau prarado tiek taškų, kad nebeturi galimybių patekti į Europos pirmenybių pusfinalį.

Įtikinamos pergalės

Ketvirtuoju Kroatijos rankininkių grobiu ketvirtadienį tapo Rumunijos rinktinė. Kroatės šias varžoves įtikinamai nugalėjo 25:20 (14:10).

Tiesa, rumunės gerai pradėjo rungtynes ir pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 8:4. Tačiau tada Kroatijos komanda per 7 minutes įmetė 7 įvarčius paeiliui, persvėrė rezultatą ir varžovėms atsitiesti nebeleido.

Pergales skinančios kroatės II grupėje dalijasi pirmąją vietą su norvegėmis. Šios dvi komandos iškovojo po 6 taškus (pirmojo etapo rungtynėse su grupės autsaiderėmis iškovoti taškai prieš antrąjį etapą buvo nubraukti).

Norvegijos rinktinė ketvirtadienį taip pat įtikinamai nugalėjo pasaulio čempionę Nyderlandų rinktinę 32:25 (16:10). Nors olandės įmetė du pirmuosius įvarčius, norvegės greitai persvėrė rezultatą 4:2 ir nuo tada visą laiką pirmavo. Po pertraukos Norvegijos komanda buvo įgijusi net ir dviženklę persvarą (28:17), tad jos sirgaliams ieškoti raminamųjų nereikėjo.

„Oranžinis“ nuopolis

Trečiąjį pralaimėjimą patyrusi ir antrajame etape taškų neturinti Nyderlandų rinktinė prarado galimybę patekti į pusfinalį. Tai reškia, kad šiais metais nutrūks „oranžinių“ prizinė virtinė.

Olandės per praėjusius penkerius metus medalius laimėjo visose penkeriose Europos ir pasaulio pirmenybėse. O Nyderlandų rankinio viršūne tapo pernai pirmą kartą iškovotas planetos pirmenybių auksas.

Į šių metų Europos pirmenybes neatvyko ryškiausia olandžių žvaigždė – pernai naudingiausia pasaulio pirmenybių žaidėja išrinkta Estevana Polman. Dešimtą sezoną Danijos lygoje žaidžianti E.Polman praleido šiomis dienomis Danijoje vykstantį turnyrą dėl sustiprėjusių kelio skausmų.

Tačiau tai buvo vienintelis Nyderlandų rinktinės nuostolis. Visos kitos pagrindinės žaidėjos ir šiais metais gynė savo šalies garbę.

Bėdos dėl trumpo suolo

Ketvirtadienį atkakliau vyko I grupės rungtynės. Rusijos rinktinė šiaip ne taip palaužė Juodkalnijos komandą 24:23 (13:13), o didelę persvarą išbarsčiusi Prancūzijos ekipa džiaugėsi nugalėjusi Ispanijos rankininkes 26:25 (16:10). Po 6 taškus surinkusios Rusijos ir Prancūzijos komandos pirmauja I grupėje.

Trumpą atsarginių suolą turinti Juodkalnijos rinktinė per visas pirmojo etapo rungtynes patekdavo į gilią duobę antrojo kėlinio viduryje. Ta pati bėda pražudė ir žaidžiant su rusėmis.

Juodkalnietės antrojo kėlinio viduryje pirmavo 19:17, bet po to kelių minučių tarpsnį pralaimėjo 1:7 ir pavyti varžovių nebespėjo. Tiesa, Juodkalnijos rankininkės ne tik sumažino atsilikimą, bet ir beveik visą paskutinę minutę rengė ilgą ataką. Tačiau užpraėjusių metų Europos vicečempionė Rusijos rinktinė sugebėjo apsiginti.

Vos neprisižaidė Europos čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė. Prancūzės prieš praėjusių metų pasaulio vicečempionę Ispanijos komandą didžiąją rungtynių dalį pirmavo taip pat ramiai, kaip norvegės prieš olandes. 45-ąją min. „mėlynosios“ buvo priekyje 21:15, bet ispanėms įmetus penkis įvarčius paeiliui, intriga staiga atgijo. Po to ispanės dar kelis kartus mažino skirtumą iki vieno įvarčio, tačiau rezultato neišlygino.

Tvarkaraščio spąstai

Antrajame etape komandos reikia žaisti po trejas rungtynes, o šios rungtynės kiekvienoje iš grupių išdėstytos į keturias dienas. Pavyzdžiui, I grupėje dvejos rungtynės vyko ketvirtadienį, po dvejas rungtynes vyks penktadienį ir sekmadienį, o paskutinės trejos rungtynės – antradienį. Taip sudarant tvarkaraštį komandos atsiduria nevienodose sąlygose, nes vienoms komandoms reikia žaisti dvi dienas paeiliui, kitoms – nereikia.

EHF suteikia privilegiją turnyro šeimininkams. Europos pirmenybes priimanti komanda gali pasirinkti, kuriomis dienomis žaisti. Danijos rankinio federacija pasirinko penktadienį, sekmadienį ir antradienį.

„Tai nesąžininga. Nesuprantu, kaip sudaromas tvarkaraštis“, – piktinosi toje pačioje grupėje žaidžiančios Prancūzijos rinktinės treneris Olivier Krumbholzas. Prancūzėms reikia rungtyniauti ketvirtadienį, penktadienį ir antradienį.

Tiesa, šios privilegijos galioja jau seniai ir anksčiau jomis taip pat naudojosi Prancūzijos rankinio federacija.

Antrasis etapas

I grupė

Juodkalnija – Rusija 23:24 (13:13). Despotovič 7, Jaukovič 5/ Vedechina 4, Samochina 4, Fomina 4.

Prancūzija – Ispanija 26:25 (16:10). Lacrabere 5, Dembele 4, Zaadi 4/ Martin 9.

Lentelė: Rusija ir Prancūzija – po 6, Danija – 2, Švedija ir Ispanija – po 1, Juodkalnija – 0.

II grupė

Kroatija – Rumunija 25:20 (14:10). Blaževič 7, Mičijevič 4, Kalaus 4, Ježič 4/ Neagu 6, Buceschi 5.

Nyderlandai – Norvegija 25:32 (10:16). Malestein 5, Abbingh 4/ Mork 8, Oftedal 5.

Lentelė: Norvegija ir Kroatija – po 6, Nyderlandai ir Vokietija – po 2, Vengrija ir Rumunija – po 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.