EUROLYGA 2023

Danijos ir Kroatijos rankininkės laimėjo žūtbūtines dvikovas Europos pirmenybėse

Prancūzijos, Danijos ir Kroatijos rinktinės antradienį laimėjo lemiamas antrojo etapo rungtynes ir prisidėjo prie Norvegijos komandos, kuri prieš kelias dienas pirmoji užsitikrino teisę žaisti Europos moterų rankinio pirmenybių pusfinalyje.

Danės džiaugėsi pergale.<br>Anze Malorvh/kolektiff nuotr.
Danės džiaugėsi pergale.<br>Anze Malorvh/kolektiff nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 7:15 AM

Penktadienį Danijoje vykstančio turnyro pusfinalyje susitiks Norvegija – Danija ir Prancūzija – Kroatija. Finalo rungtynės bus žaidžiamos sekmadienį.

Danių vartininkės kančios

I grupės komandos antradienį kovojo dėl abiejų kelialapių į pusfinalį. Lengvesnę užduotį sprendė Europos čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė, kuri nugalėjo turnyrinių tikslų nebeturėjusias Švedijos rankininkes 31:25 (14:14).

Po to į žūtbūtinį mūšį dėl kito kelialapio stojo Danijos ir Rusijos komandos. Jų rungtynes įtikinamai laimėjo danės 30:23 (13:9).

Antrojo etapo I grupėje dvi pirmąsias vietas užėmė Prancūzija (9 taškai) ir Danija (8). Žemiau liko Rusija (7), Juodkalnija (3), Ispanija (2) ir Švedija (1).

Nors prancūzės nugalėjo gana dideliu skirtumu, jos privertė savo sirgalius pasijaudinti. Iki pertraukos jų varžovės švedės beveik visą laiką pirmavo ir vienu metu buvo įgijusios trijų įvarčių persvarą. Vis dėlto antrajame kėlinyje daug geriau žaidė ta komanda, kuriai labiau reikėjo taškų.

Danijos rankininkės pirmavo visą laiką nuo 9-osios minutės. Tiesa, danes pirmojo kėlinio viduryje iš vėžių trumpam išmušė vartininkės praradimas. Varžovės stipriai mestas kamuolys pataikė Sandrai Toft į veidą ir ji ilgai negalėjo atsikvošėti net palydėta ant atsarginių suolo. Danės tuo metu pirmavo 5:3, bet pradėjo žaisti labai atsargiai ir neagresyviai.

Vis dėlto po kelių minučių Danijos komanda įjungė aukštesnę pavarą ir padidino persvarą (12:7). Nors po pertraukos skirtumas svyravo, turnyro šeimininkės neleido suabejoti, kad yra stipresnės. Padėjo ir į aikštę grįžusi S.Toft, kuriai antrajame kėlinyje kamuolys po rusių metimų į galvą pataikė dar du kartus.

Kroačių pasaka tęsiasi

Turnyro atradimu tapusi Kroatijos rinktinė lemiamas II grupės rungtynes galėjo net ir pralaimėti Vokietijos komandai vieno įvarčio skirtumu. Tačiau kroatės plonu ledu nevaikščiojo. Jos antrajame kėlinyje visa galva pranoko varžoves ir nugalėjo 23:20 (12:12).

II grupėje pirmąją vietą jau anksčiau užsitikrino Norvegija (10 taškų). Antrąją vietą užėmė Kroatija (8), o toliau išsirikiavo Nyderlandai (6), Vokietija (4), Vengrija (2) ir Rumunija (0).

Kroatijos rinktinė prieš lemiamą dvikovą atsidūrė neįprastoje padėtyje. Iki tol kroatės nejautė jokio spaudimo laimėti – jos buvo aiškios turnyro autsaiderės ir praėjusiose rungtynėse neturėdavo ko prarasti.

Tačiau stovint prie pat pusfinalio slenksčio, užkliūti už jo būtų labai apmaudu. Be to, aplinkybės buvo palankios Kroatijos rankininkėms, nes jos ilsėjosi dviem dienomis ilgiau nei pirmadienį žaidusios vokietės. O ir vokiečių žaidimo lygis pirmadienį per pralaimėtas rungtynes su olandėmis buvo, švelniai tariant, neaukštas.

Jaudulys pakišo koją pirmosiomis minutėmis, kai Kroatijos rinktinė atliko neparengtą metimą, dukart suklydo ir atsiliko 0:2. Pirmajame kėlinyje Vokietijos komanda dar kelis kartus pirmavo jai reikiamu dviejų įvarčių skirtumu, bet nusiraminusios kroatės neleido varžovėms pernelyg įsibėgėti, o įsitikinusios, kad Vokietijos komanda visai nebaisi, iškart po pertraukos tvirtai perėmė iniciatyvą.

Antrojo kėlinio pradžioje Kroatijos rankininkės įmetė penkis įvarčius paeiliui (tris iš jų pelnė 194 cm ūgio Čamila Mičijevič) ir nutolo 17:12 (40-ąją min.). Šis tarpsnis buvo lemiamas – vokietės skirtumą atirpdė tik tada, kai net ir joms pačioms buvo aišku, kad kelialapis į pusfinalį bus įteiktas varžovėms.

Norvegiškas viesulas

Antradienį taip pat įvyko trejos nieko svarbaus nelėmusios rungtynės. I grupėje Juodkalnija pavijo 8 įvarčių skirtumu pirmavusias varžoves ir sužaidė lygiosiomis su Ispanija 26:26 (11:17). Šioms rungtynėms teisėjavo lietuvės Viktorija Kijauskaitė ir Aušra Žalienė.

II grupėje Nyderlandai sutriuškino Rumuniją 35:24 (16:12), o Norvegija – Vengriją 32:21 (17:9).

Norvegijos rinktinė prieš paskutines antrojo etapo rungtynes atliko beveik priverstinį keitimą. Iš paraiškos buvo išbraukta viena puolimo lyderių Veronica Kristiansen. Ji praėjusį mėnesį sirgo COVID-19 ir iki šiol jaučia klastingos ligos padarinius.

Norvegijos komanda vienintelė šiame čempionate laimėjo visas šešerias rungtynes (skaičiuojant ir rungtynes su pirmojo etapo grupės autsaiderėmis, kurių rezultatas prieš antrąjį etapą buvo nubrauktas). Norvegės pasižymi itin galingu puolimu ir pelno vidutiniškai 34,2 įvarčio. Antrąją vietą pagal rezultatyvumą besidalijančios Danijos ir Nyderlandų rinktinės įmeta 27,7 įvarčio.

Rezultatyviausių žaidėjų sąraše pirmauja norvegė Nora Mork (42 įvarčiai). Ji veikiausiai ir gaus rezultatyviausios prizą, nes artimiausios persekiotojos juodkalnietė Jovanka Radičevič (39) ir ispanė Carmen Martin (32) jau iškeliavo namo.

Keliaus į pasaulio pirmenybes

Visos keturios į Europos pirmenybių pusfinalį patekusios komandos iškovojo kelialapius į 2021 metų pasaulio pirmenybes. Teisę žaisti pasaulio pirmenybėse taip pat jau turi turnyro šeimininkė Ispanija ir pernai planetos auksą iškovoję Nyderlandai.

Beje, šiose Europos pirmenybėse penktadienį dar vyks ir rungtynės dėl penktosios vietos. Dėl jos varžysis Nyderlandų ir Rusijos komandos. Šios rungtynės būtų buvusios svarbios tik tuo atveju, jei į pirmąjį ketvertą būtų patekusios ispanės arba olandės ir kitoms komandoms būtų reikėję kovoti dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Didysis ketvertas

Norvegijos rinktinė yra daugiausiai titulų Europos pirmenybėse iškovojusi komanda. Per praėjusius 13 turnyrų norvegės net septynis kartus tapo čempionėmis, triskart laimėjo sidabrą ir kartą – bronzą. Norvegijos rankininkės iš žemyno pirmenybių be medalių grįžo vos du kartus – 2000 metais ir užpernai.

Įdomu, kad norvegės kitų didžiųjų turnyrų auksu pasipuošia daug rečiau. Jos tik tris kartus tapo pasaulio čempionėmis ir laimėjo du olimpinius turnyrus.

Visiška priešingybė yra Kroatijos rinktinė, kuri dar niekada nebuvo didžiųjų turnyrų prizininkė. Per šias Europos pirmenybes Kroatijos komanda jau užsitikrino aukščiausią vietą visų didžiųjų turnyrų istorijoje. Kroatijos moterų rankinio rekordas buvo penktoji vieta 1994 metais vykusiose pirmosiose Europos pirmenybėse.

Danijos rinktinė Europos pirmenybių prizininkių lentelėje įrašyta antra. Danės tris kartus buvo čempionės ir du kartus laimėjo sidabro medalius. Tačiau ant žemyno pirmenybių garbės pakylos Danijos rankininkės pastarąjį kartą stovėjo labai seniai – 2004 metais, kai užėmė antrąją vietą.

Prancūzijos komanda užpernai pirmą kartą tapo Europos čempione. Iki tol prancūzės buvo triskart iškovojusios bronzos medalius.

Palyginti su praėjusiomis žemyno pirmenybėmis, stipriausiųjų ketveriukėje pasikeitė trys komandos. Užpernai finale prancūzės nugalėjo ruses 24:21, o rungtynėse dėl bronzos medalių olandės įveikė rumunes 24:20.

Stipriausiųjų ketvertas smarkiai pasikeitė ir palyginti su praėjusių metų pasaulio pirmenybėmis. Pernai pasaulio čempionato finale olandės įveikė ispanes 30:29, o rungtynėse dėl trečiosios vietos rusės pranoko norveges 33:28.

Antrasis etapas

I grupė

Juodkalnija – Ispanija 26:26 (11:17). Radičevič 7, Jaukovič 5/ Peña 6, Gutierrez 4.

Prancūzija – Švedija 31:25 (14:14). Nze Minko 6, Lacrabere 5/ Gullden 5.

Danija – Rusija 30:23 (13:9). Hojlund 7, Jorgensen 4, Bidstrup 4/ Dmitrijeva 9.

Lentelė: Prancūzija – 9, Danija – 8, Rusija – 7, Juodkalnija – 3, Ispanija – 2, Švedija – 1.

II grupė

Nyderlandai – Rumunija 35:24 (16:12). Van Wetering 8/ Laslo 7, Polocoser 6.

Kroatija – Vokietija 23:20 (12:12). Debelič 6, Mičijevič 4/ Maidhof 9.

Vengrija – Norvegija 21:32 (9:17). Kovacsics 7, Klujber 5/ Mork 7, Skogrand 5, Herrem 5.

Lentelė: Norvegija – 10, Kroatija – 8, Nyderlandai – 6, Vokietija – 4, Vengrija – 2, Rumunija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.