EUROLYGA 2023

Lietuvos beisbolo čempionato „Metų teisėjas“: „Reikėjo teisėjauti su dviem kaukėmis“

1986 metais gimtojoje Utenoje beisbolo sporto šaką atradęs Arnoldas Ramanauskas veikiausiai nesitikėjo, kad po daugiau nei trijų dešimtmečių ilgo ir sunkaus teisėjo darbo įvairaus pajėgumo varžybose teks išbandyti neįprastas naujoves.

 Lietuvos beisbolo čempionato „Metų teisėju“ buvo pripažintas A.Ramanauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lietuvos beisbolo čempionato „Metų teisėju“ buvo pripažintas A.Ramanauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-16 15:19

Lietuvos beisbolo čempionato „Metų teisėju“ pripažintam A.Ramanauskui 2020-ųjų sezonas į atmintį įsirėš kaip laikotarpis, kai mylimos sporto šakos arbitro ekipuotę dėl koronaviruso pandemijos apribojimų papildė dar viena kaukė.

„Skaityti žaidimą galbūt nebuvo taip sunku, bet kilo kitų iššūkių, nes reikėjo teisėjauti su dviem kaukėmis, – sezono pradžią prisiminė 2020-ųjų „Metų teisėju“ išrinktas A.Ramanauskas. – Net akiniai rasojo, todėl teko ieškoti variantų, kaip tą kaukę pritaikyti. Kiekvieno sezono pradžioje akį reikia iš naujo „prišaudyti“ prie „strike“ zonos, tam prireikia keletos pirmųjų rungtynių. Anksčiau ir balsas per pirmąsias rungtynes užkimdavo, bet pastaraisiais metais išmokau taupytis, todėl šios problemos nebeturiu.“

Kovo mėnesį šalyje įvesti karantino apribojimai gerokai pakoregavo Lietuvos beisbolo čempionato tvarkaraštį. Įprastai balandžio pabaigoje prasidedančios šalies beisbolo pirmenybės šiemet startavo pusantro mėnesio vėliau – birželio 13-ąją.

Nors pertrauka be beisbolo buvo išskirtinai ilga, A. Ramanauskas teigė nepraradęs įgūdžių. Visgi vilnietis atviras – taisyti teisėjavimo spragas galima visada nepriklausomai nuo patirties ar lygio.

„Manau, kad bet kurioje srityje yra vietos tobulėjimui, o beisbolas yra toks kompleksinis sportas, kuriame kiekvienais metais yra daug įvairių naujovių, situacijų, su kuriomis nebuvai susidūręs. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos – ne viskas yra aprašyta taisyklėse, todėl paliekama vietos interpretacijai. Žinoma, mechanika, tavo, kaip teisėjo, veiksmai yra vietos, kuriose nuolatos tobulėji“, – pasakojo šalies pirmenybių „Metų teisėjas“.

Viena iš geriausių tobulėjimo vietų tiek žaidėjams ar treneriams, tiek teisėjams neabejotinai yra Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sporto pasididžiavimas – Aukščiausia beisbolo lyga (MLB), laikoma stipriausiomis pasaulio beisbolo pirmenybėmis.

A.Ramanauskas pats dažnai stebi MLB čempionato kovas ir net būdamas už dešimties tūkstančių kilometrų geba į savo kraitį įsidėti jam reikalingas teisėjų manieras ar įpročius.

„Tam tikras manieras perkeli sau, bet čia yra dvejopas jausmas. Visas klasikinis mokymas, kurį gauni seminaruose, skiriasi nuo MLB teisėjų veiksmų, nes ne visada jie to griežtai laikosi. Įdomiausia, kad nuo to jie tikrai netampa blogesni. Be abejonės, stebiu juos ir vis dar bandau kažką išmokti“, – pasakojo 34-erių metų patirtį sukaupęs beisbolo specialistas.

Bene sudėtingiausia beisbolo teisėjo darbo dalis yra komandų žaidėjų ir trenerių reakcijos, kuriomis ekipų nariai dažniausiai bando paspausti teisėją ir taip išsireikalauti juos tenkinantį sprendimą.

„Storą odą aš jau turiu, bet turiu ir savybę reaguoti ramiai, nors prieš penkiolika metų buvo daugiau to susijaudinimo, papildomų veiksmų, susijusių su pašalinimais iš aikštės, – atgal į praeitį sugrįžo A.Ramanauskas. – Po to pagalvodavai, kad pats ir išprovokavai tą žaidėjo ar trenerio pašalinimą. Pastaruoju metu reaguoju tikrai ramiau – žinau, kad esu priėmęs tą sprendimą ir su juo gyvenu.“

Pasak A.Ramanausko, žaidėjų reakcijos dabar, lyginant su paskutiniu praėjusio amžiaus dešimtmečiu, yra gerokai pasikeitusios – prieš tris dešimtmečius komandos stabdydavo žaidimą ir įnirtingai aiškindavosi taisykles, aikštėje dar kartą imituodamos žaidybines situacijas.

Vis dėlto gerų ir pakančių teisėjų Lietuvos beisbolui labai reikia. Paklaustas, kaip vertina augančių arbitrų galimybes, A.Ramanauskas įvardijo itin perspektyvų jaunuolį, jau teisėjaujantį ir vyrų čempionatuose.

„Mes turime Matą Linkevičių – jauną žmogų, kuris rimtai ėmėsi teisėjavimo ir tikrai gali mus visus pakeisti. Tikiu, kad yra daugiau, bet sunkiai galiu įvertinti situaciją, nes ne tiek daug susiduriu su vaikų ar jaunimo varžybų teisėjais. Viskas tikrai įmanoma – reikia tik noro teisėjauti, o tada tikrai pasiseks“, – kalbėjo „Metų teisėjas“.

2020-ieji šalies beisbolo bendruomenei buvo lyg šviežaus oro pliūpsnis, taisantis stadionų situaciją. 2019 metų vasarą Utenoje organizuota Lietuvos ir Izraelio rinktinių serija iki dvejų pergalių lėmė varžovų patekimą į aukščiausiąjį Europos čempionato divizioną, tačiau padėjo atgauti teises į vienintelį Lietuvoje beisbolo aikštyną.

Šį sezoną Utenos „Titanai“ savo treniruotes ir rungtynes vykdė miesto hipodromo viduryje esančiame stadione, o kitąmet čia vyks dar vienerios tarptautinės varžybos – Lietuvos rinktinė Europos čempionato B diviziono turnyre dar kartą kausis dėl patekimo į Senojo žemyno pirmenybių A grupę.

„Buvau praktiškai įsitikinęs, kad gausime galimybę rengti turnyrą, nes 2019 metais nepasišiukšlinome ir puikiai suorganizavome atrankos į Europos čempionatą seriją. Antra vertus, esame gana aktyvi šalis Europos beisbole – turime išsikovoję pasitikėjimą ir už tai mums davė teisę surengti šį turnyrą“, – pasakojo A.Ramanauskas.

Teisėjas teigė, kad pirmąją teisėjavimo dieną užsienio varžybose jis visada dedikuoja adaptacijai su aikšte, mat Lietuvoje esančiu tikru beisbolo stadionu iki praėjusių metų naudotis nebuvo galima – teko žaisti futbolo stadionuose ar tam nepritaikytose aikštelėse.

„Beisbolo populiarumui šalyje tokie turnyrai turi labai daug įtakos. Kadangi daug žmonių įsijungia į tokio turnyro organizavimą, tai vystosi stipri bendruomenė. Žymiai lengviau tai parodyti žiniasklaidai, ateina žiūrovai. Utenoje žiūrovų bendruomenė jau yra susiformavusi. Viskas yra labai gerai ir dėl to mes džiaugiamės, kad gavome organizuoti šį turnyrą“, – kalbėjo 2020-ųjų „Metų teisėju“ pripažintas A.Ramanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.