EUROLYGA 2023

Vilniuje užsidarius baseinui, ieškoma, kaip jį vėl atverti sportininkams

Sostinės savivaldybei nuo trečiadienio uždarius vienintelį aukšto meistriškumo sportininkams tinkamą Fabijoniškių baseiną, olimpiečiai neturi, kur sportuoti ir ruoštis būsimiems startams.

Vilniuje užsidarius baseinui, ieškoma, kaip jį vėl atverti sportininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniuje užsidarius baseinui, ieškoma, kaip jį vėl atverti sportininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2020, 11:04 AM

Savivaldybė teigia kartu su federacijomis ir Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK) svarstanti galimas išeitis.

Olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė sako paskutinę treniruotę baseine atlikusi antradienį.

„Nuo trečiadienio baseinas uždarytas iki sausio 3 dienos. Savivaldybė dabar ieško sprendimo, kas bus toliau, nes baseinas negali išsilaikyti“, – BNS sakė penkiakovininkė.

„Tas kelias savaites iki sausio 3 dienos dar galime luktelti, bet kas bus vėliau – ar atsidarys baseinas?“, – pridūrė ji.

Ji teigia esanti nusiteikusi ieškoti galimybių, kad sportininkai galėtų treniruotis Vilniuje, tačiau svarsto ir kitus scenarijus.

„Kol kas planuoju daryti viską, kad baseinas atsidarytų. Jeigu jis neatsidarys, mes esame kalbėję su Plaukimo federacijos prezidentu Tomu Kučinsku, kad jie galbūt „burbulą“ planuoja daryti Elektrėnuose, galbūt kažkiek būtų galima prie jų prisijungti“, – teigė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Vis dėlto, treniruotis kituose miestuose nebūtų galimybės dėl trečiadienį įsigaliojusių griežtesnių karantino ribojimų.

„Kauno baseinas neužsidarė ir svarbiausia, kad mes net nenuvažiuosim dabar ten. Kaip mes važiuosime, jeigu negalime palikti savo savivaldybės? Situacija yra sudėtinga“, – kalbėjo olimpinė čempionė.

Ji sako suprantanti esamą koronaviruso situaciją, tačiau dėl uždaryto baseino gali nukentėti pasiruošimas kitų metų olimpinėms žaidynėms, rezultatai jose.

„Situaciją suprantame, ji sudėtinga, bet kol esi sveikas ir saugumo laikaisi, tai norisi ruoštis. Kitos valstybės, kiek matau, sportuoja ir ruošiasi, vietinius čempionatus organizuoja“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Savivaldybė kreipėsi į federacijas, LTOK

Sostinės vicemeras Valdas Benkunskas BNS teigė, kad kad savivaldybė viena nepajėgi išlaikyti baseino karantino metu, todėl kreiptasi pagalbos į sporto federacijas ir LTOK.

„Mes jau pradėjome pokalbius tiek su federacijomis, tiek su LTOK – kiek žinau, komitetas ketvirtadienį turi posėdį ir šitą galimybę svarstys, kad prisidėtų prie išlaikymo. Tai mes esame pasirengę atnaujinti baseino veiklą, galbūt ieškoti galimybių bent minimaliai prisidėti prie to išlaikymo“, – sakė Vilniaus vicemeras.

„Laikyti baseiną už 30 tūkst. per mėnesį, kad jame galėtų sportuoti 10 profesionalių sportininkų, miestas neturi tokių galimybių“, – teigė jis.

Jo teigimu, federacijoms ir LTOK sutikus prisidėti prie baseino išlaikymo, jis netrukus bus atidarytas.

„Jeigu federacijos, kurioms aktualu, kad jų sportininkai sportuotų, ir LTOK ras galimybių finansiškai prisidėti prie baseino išlaikymo, mes tikrai tuoj pat susitariame, veiklą atnaujiname ir sportininkai galės tęsti treniruotes“, – tvirtino V. Benkunskas

Anot jo, jau nuo antrojo karantino paskelbimo lapkritį savivaldybė liko skolinga 70 tūkst. eurų už baseino išlaikymą.

„Baseinas save išsilaikydavo, bet tuos du mėnesius tempėm, kiek galėjom. Vieno mėnesio išlaikymo kaštai siekė apie 35 tūkst. eurų ir už tuos du mėnesius turime 70 tūkst. dydžio susidariusią skolą“, – sakė vicemeras.

Po antrojo karantino paskelbimo, anot V. Benkunsko, baseinas dėl įvestų apribojimų neteko 95 proc. klientų – liko sportuoti tik profesionalūs sportininkai, o trečiadienį karantiną sugriežtinus sportininkų dar labiau sumažėjo.

„Kai atsirado dar papildomi suvaržymai, kurie įsigaliojo trečiadienį, tas sportininkų skaičius dar labiau sumažėjo – iš esmės visą neformalųjį ugdymą Vilniuje nutraukėme nežiūrėdami, ar ten sportuoja aukšto sportinio meistriškumo vaikai. Laikantis karantino sugriežtinimų tas neformalus ugdymas persikėlė vien į nuotolinę erdvę“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Baseino uždarymas gali pakenkti rezultatams

Viena didžiausių šalies plaukimo vilčių Kotryna Teterevkova sako turinti tik vieną tikslą – įvykdyti olimpinį normatyvą, tačiau baseino uždarymas gali pakenkti rezultatams.

„Bet koks treniruočių ir aplinkos pakeitimas gali padaryti įtaką rezultatams, gali būti, kad nepavyks įvykdyti normatyvo dėl baseino uždarymo“, – BNS sakė 18-metė plaukikė.

Ji teigė šiuo metu esanti saviizoliacijoje, nes koronavirusas nustatytas jos šeimos nariui, tačiau gruodžio pabaigoje ji planavo sugrįžti į treniruotes.

„Mano šeimos narys serga COVID-19, tačiau man nepatvirtino. Dabar esu saviizoliacijoje iki gruodžio 21 dienos, deja, bet turėsiu praleisti ir Lietuvos čempionatą“, – teigė K. Teterevkova, pridūrusi, kad šiuo metu formą fiziniais pratimais palaiko namuose.

Anot plaukikės, pakanka savaitę nesitreniruoti baseine ir dingsta vandens pojūtis, nors iki olimpinio normatyvo krūtine plaukiančiai merginai trūksta nedaug.

„Šimto metrų distancijoje iki normatyvo trūksta šimtųjų, o dviejų šimtų – šiek tiek virš sekundės. Šimtąsias galima įveikti, su sekunde yra darbo, bet įmanoma“, – pasakojo plaukikė.

„Reikia tik sveikatos ir gerų sąlygų“, – pridūrė ji.

Šalies rekordininkė sakė besitikinti, kad bent jau po sausio 3 dienos Vilniuje baseinas veiks, tačiau apmaudžiausia, kad šiuo metu veikia baseinai kituose miestuose, tačiau į juos nuvykti dėl ribojimų neįmanoma.

„Kiti baseinai veikia, bet dabar nelabai galima išvažiuoti į kitą miestą“, – teigė K. Teterevkova.

D. Gudzinevičiūtė: situacija neramina

LTOK prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė BNS teigė kol kas nesulaukusi iniciatyvos iš savivaldybės, todėl situacijos nekomentuoja.

„Negaliu nieko komentuoti, nes nieko nežinau, mes kol kas jokių pasiūlymų, jokių kalbų su savivaldybe neturėjome“, – teigė D. Gudzinevičiūtė.

Vis dėlto, anot jos, sostinėje susiklosčiusi situacija neramina.

„Mūsų neramina esanti situacija, bet šiam momentui nieko atsakyti negaliu“, – sakė LTOK prezidentė.

Trečiadienį įsigaliojus griežtesniam karantinui, stabdomi individualūs fizinio aktyvumo užsiėmimai sporto klubuose, leidžiama sportuoti tik aukšto meistriškumo sportininkams, tačiau reikia užtikrinti srautus, atstumus ir kitus reikalavimus.

Olimpinės žaidynės Tokijuje turėjo vykti šiais metais, tačiau dėl koronaviruso pandemijos buvo perkeltos į 2021-uosius, tačiau japonai skeptiškai vertina galimybę jas surengti, šaliai ir toliau kovojant su COVID-19.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.