EUROLYGA 2023

Prancūzijos ir Norvegijos rankininkės į Europos čempionato finalą ėjo skirtingais keliais, o rusai jau išvarė trenerį

Čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė ir daugiau nei pusėje praėjusių turnyrų aukso medalius iškovojusi Norvegijos komanda susirems dėl dar vieno titulo Europos moterų rankinio pirmenybėse. Prancūzės bei norvegės penktadienį laimėjo pusfinalio rungtynes ir sekmadienį Danijos mieste Herninge susitiks svarbiausiame metų mūšyje.

Norvegijos rankininkės pateko į finalą<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Norvegijos rankininkės pateko į finalą<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2020, 11:55 AM

Sudorojo per kelias minutes

Penktadienį Europos pirmenybių pusfinalio rungtynėse Prancūzija sutriuškino pirmą kartą į didžiųjų turnyrų pusfinalį patekusią Kroatiją 30:19 (15:5), o Norvegija palaužė turnyro šeimininkę Daniją 27:24 (10:13).

Norvegijos rinktinė į Europos pirmenybių finalą pateko vienuoliktąjį kartą. Norvegės net septynis kartus tapo čempionėmis. Tuo tarpu Prancūzijos rinktinė tik užpernai pirmą kartą žaidė finale ir pirmuoju bandymu iškovojo auksą.

Šiame čempionate Norvegijos rinktinė yra vienintelė visas rungtynes laimėjusi komanda. Maža to, norvegės iki pusfinalio beveik nesutiko varžovių pasipriešinimo ir net mažiausią pergalę buvo pasiekusios 7 įvarčių skirtumu.

Prancūzijos ekipa irgi nė karto nepralaimėjo, bet antrajame etape sužaidė lygiosiomis su rusėmis.

Penktadienį prancūzės pusfinalio varžoves nuo kelio nustūmė per kelias minutes. Tiesa, rungtynių pradžioje turnyro atradimu tapusi Kroatijos rinktinė pirmavo 3:2, bet po to 11 minučių žaidimas vyko į vienus vartus. Svarbiausius kroačių puolimo saitus nutraukusi Prancūzijos rinktinė įmetė net 9 įvarčius paeiliui, nuskuodė į priekį 11:3 ir dvikovos baigtis buvo nulemta.

„Gerai žinojome, kad kitos komandos neįvertino Kroatijos rinktinės, – sakė Prancūzijos ekipos kapitonė Siraba Dembele. – Mūsų užduotis buvo stipriai pradėti rungtynes, iškart išmušti varžoves iš vėžių ir neleisti atsitiesti“.

Šeimininkės parodė nagus

Savo varžoves iš vėžių iškart išmušė ir Danijos rinktinė. Tiksliau, rungtynių pradžioje nuostabiai žaidusi ir vieną po kito norvegių metimus atrėmusi danių vartininkė Sandra Toft. Nors Norvegijos rankininkės daug labiau patyrusios negu kroatės, aiškiai sutriko net ir jos.

Danėms įgijus nedidelę persvarą 5:3, norvegės pradėjo skubėti, o pralaužti varžovių gynybą pavykdavo tik rezultatyviausiai turnyro žaidėjai Norai Mork. Visas puolimo vadžias į savo rankas paėmusi N.Mork apie pusę kėlinio buvo vienintelė į tinklą pataikiusi Norvegijos rankininkė, tačiau to neužteko ir Danijos rinktinė kelis kartus didino skirtumą iki keturių įvarčių.

Tikroji Norvegijos rinktinė prisistatė tik po pertraukos. Norvegės pradėjo kiečiau gintis, staigiau perdavinėti kamuolį ir įvairiau pulti. Pokyčius parodė švieslentė, kurioje greit įsižiebė du vienodi skaičiai 14:14, o po to didesnis skaičius beveik visą laiką būdavo parašytas prie Norvegijos vėliavėlės. O kai atmušinėti šeimininkių metimus pradėjo 40-metė norvegių vartininkė Katrine Lunde, Danijos rinktinei teko susitaikyti, kad sekmadienį kovos tik dėl bronzos medalių.

Beje, jei Europos rankinio federacijai (EHF) būtų pavykę įgyvendinti pradinį planą, skandinavių dvikova būtų vykusi ne Danijoje, bet Norvegijoje. Dar 2014 metais šio turnyro šeimininkių teisės buvo suteiktos dviem šalims Danijai ir Norvegijai, o lemiamas etapas buvo numatytas Osle. Tačiau prieš kelias savaites Norvegijos vyriausybė uždraudė rengti varžybas šioje šalyje, todėl visas pirmenybes priima Danija.

Rusai išvijo trenerį

Penktadienį įvyko ir rungtynės dėl penktosios vietos. Jose Rusijos rinktinė įtikinamai nugalėjo praėjusių metų pasaulio čempionę Nyderlandų komandą 33:27 (18:13).

Šios rungtynės nieko nelėmė. Jos būtų buvusios svarbios tik tuo atveju, jei olandės arba ispanės būtų patekusios į pusfinalį ir kitoms komandoms būtų reikėję kovoti dėl ketvirtojo kelialapio į 2021 metų pasaulio pirmenybes.

Rusijos rankinio federacija net nelaukdama turnyro pabaigos nutraukė sutartį su ispanu treneriu Ambrosu Martinu. Jis treniravo Rusijos rinktinę nuo 2019 metų vasaros ir pernai per pasaulio pirmenybes kartu su rankininkėmis lipo ant trečiojo garbės pakylos laiptelio.

Nors Rusijos rinktinė į Europos pirmenybes atvyko be geriausios žaidėjos Anos Viachirevos, kuri lapkričio pabaigoje patyrė traumą, šalies rankinio vadovai tikėjosi medalių ir šiame turnyre. Tačiau antradienį Rusijos komanda beviltiškai pralaimėjo lemiamas antrojo etapo rungtynes Danijos rinktinei, o rusės buvo linksniuojamos dėl įtarimų, kad tyčia bandė pataikyti į galvą varžovių vartininkei Sandrai Toft (po pirmo galingo smūgio pirmojo kėlinio viduryje S.Toft paliko aikštę ir iki antrojo kėlinio sėdėjo ant suolo, o po pertraukos po varžovių metimų kamuolys jai į galvą pataikė dar dukart).

„A.Martinas visiškai nuvylė: ir dėl psichologijos, ir dėl taktikos, ir dėl komandos nusiteikimo. Ypač per paskutinę minutės pertraukėlę, kai pradėjo kalbėti ispaniškai“, – pyko Rusijos rankinio federacijos prezidentas Sergejus Šiškariovas.

Penktadienį A.Martino jau nebuvo ant Rusijos rinktinės suolo. Rankininkėms vadovavo jo padėjėjas Aleksejus Aleksejevas.

Pusfinalis

Prancūzija – Kroatija 30:19 (15:5). Lacrabere 4, Nze Minko 4, Zaadi 4, Niakate 4/ Krsnik 3, Ježič 3, Blaževič 3.

Norvegija – Danija 27:24 (10:13). Mork 6, Oftedal 4, Dale 4/ Bidstrup 7, Jensen 3, Haugsted 3.

Dėl 5-6 vietų

Rusija – Nyderlandai 33:27 (18:13). Vedechina 6, Managarova 5/ Abbingh 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.