EUROLYGA 2023

Lygiosiomis sužaidę „Granito“ rankininkai iškrito iš Europos turnyro

Kauno „Granito“ rankininkai sekmadienį Považo Bistricos arenoje pusantro kėlinio jautėsi kaip namie. Tačiau lemiamu metu „Granitas“ įstrigo varžovų gynyboje ir nesugebėjo patekti į Europos taurės aštuntfinalį. Antrojo etapo atsakomosiose rungtynėse kauniečiai sužaidė lygiosiomis su „Považska Bystrica“ komanda 28:28 (13:9) ir neatsiskaitė už šeštadienį patirtą pralaimėjimą 22:25.

„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
„Granito“ rankininkai baigė pasirodymą Europoje.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2020, 6:49 PM, atnaujinta Dec 20, 2020, 9:50 PM

Klubams susitarus, abejos rungtynės šį savaitgalį vyko Slovakijos vicečempionų aikštėje.

Rezultatyviose rungtynėse „Granitui“ sekmadienį būtų užtekę laimėti trijų įvarčių skirtumu. Formaliai kauniečiai buvo pirmųjų rungtynių šeimininkai, o komandoms per dvejas rungtynes įmetus vienodai įvarčių, kaip ir futbole, atsižvelgiama į svečiuose pelnytus įvarčius (net komandoms abukart žaidžiant toje pačioje arenoje).

Nors per atsakomąsias rungtynes „Považska Bystrica“ komanda įmetė pirma, „Granitas“ labai greitai ne tik persvėrė rezultatą, bet ir įgijo psichologiškai svarbų trijų įvarčių pranašumą 4:1. Pirmojo kėlinio kėlinio pabaigoje svečiai padidino skirtumą iki keturių įvarčių 12:8.

Kauniečius į priekį vedė labiausiai patyrę žaidėjai. Savo galingą patranką užtaisė 28-erių Paulius Šarkauskas, kuris šeštadienį į vartus pataikė tik kartą, bet per antrąsias rungtynes vien iki pertraukos įmetė penkis įvarčius (iš viso jis pelnė 13 įvarčių!), daug taikliau nei išvakarėse mėtė 31-erių kraštinis Aurimas Balčiūnas, kuris šeštadienį kamuolį dažnai sviesdavo šalia virspto. Po varžovų metimų ranką arba koją laiku kyštelėdavo vartininkas Lukas Gurskis.

Po pertraukos „Granitas“ dar padidino persvarą 17:11 (37-ąją min.), o ir paskui ilgai pirmavo 3-5 įvarčiais. Vis dėlto kėlinio viduryje Kauno rankininkai pradėjo be reikalo skubėti, bet labiausiai juos iš vėžių išmušė varžovų asmeninė gynyba. Považo komanda kelis kartus perėmė kamuolį ir sumažino skirtumą, o priešpaskutinę minutę išlygino rezultatą.

40 tūkstančių gyventojų turinčio Považo Bistricos miesto komanda sekmadienį pakartojo tai, ką šeštadienį padarė „Granitas“. Per pirmąsias rungtynes Kauno komanda tiek pirmajame, tiek antrajame kėlinyje atsiliko septyniais įvarčiais, bet nenuleido rankų ir pralaimėjo gerokai mažesniu skirtumu.

Europos taurės turnyre šį sezoną žaidė dar du Lietuvos klubai, bet jie iškrito pirmajame etape. Lapkričio mėnesį Vilniaus „Šviesa“ išvykoje du kartus pralaimėjo „Ystads IF“ 33:36 ir 29:36 (klubams susitarus abejos rungtynės vyko Švedijoje), o Klaipėdos „Dragūnas“ nepasipriešino Suomijos čempionui Ryhimiakio „Cocks“, kuriam nusileido 24:33 (išvykoje) ir 26:39 (namie).

„Granitas“ taip pat turėjo žaisti pirmajame etape, bet jo varžovas „Afturelding“ dėl blogos epideminės padėties Islandijoje pasidavė be kovos.

Beje, Islandijoje griežti apribojimai dėl sveikatos krizės galioja iki šiol. Nuo spalio pirmojo savaitgalio nerengiamos nei rankinio, nei krepšinio, nei kitų sporto šakų nacionalinės pirmenybės. Šiuo metu planuojama, kad sportininkai į aikštes galės grįžti tik sausio paskutinį savaitgalį.

„Šviesą“ įveikusi „Ystads IF“ komanda Europos taurės turnyre įveikė ir antrąją kliūtį. Praėjusį savaitgalį Istado rankininkai savo aikštėje dukart nugalėjo „Tallinn“ komandą ir pateko į aštuntfinalį.

Tuo tarpu „Dragūno“ skriaudikas „Cocks“, kurio vartus gina Giedrius Morkūnas, antrajame etape pralaimėjo abejas rungtynes Velenės „Gorenje“ ekipai 25:30 (išvykoje) ir 27:32 (namie).

Europos taurės antrajame etape turėjo įvykti 16 dvikovų, bet trys komandos į aštuntfinalį nukeliavo be žaidimo. „Drammen“ (Norvegija), „Antalyaspor“ (Turkija) ir Hafnarfjordzuro FH rungtyniauti atsisakė ir į kitą etapą praleido „Ferlach“ (Austrija), „Donbas“ (Ukraina) ir „Zubri“ (Čekija) ekipas. Įdomu, kad pirmajame etape „Ferlach“ ir „Zubri“ irgi gavo tokią pačią varžovų dovaną. Šios dvi komandos aštuntfinalį pasiekė nežaidusios nė vienerių rungtynių.

Labiausiai tituluotas Lietuvos klubas „Granitas“ dar praėjusiame amžiuje du kartus žaidė tuometinės IHF taurės finale. 1987 metais Kauno rankininkai iškovojo trečiąjį pagal svarbą žemyno prizą, o 1988 metais lemiamas rungtynes pralaimėjo.

„Granitas“ pasiekė ir kol kas geriausią Lietuvos klubų rezultatą atkūrus Nepriklausomybę. 2003 metais kauniečiai pateko į antrojo pagal rangą turnyro EHF taurės ketvirtfinalį. Žengti dar toliau tuomet sutrukdė „Barcelona“.

Šį dešimtmetį Iššūkio taurės (dabartinės Europos taurės) aštuntfinalyje žaidė Klaipėdos „Dragūnas“ (2013 m.) ir Vilniaus „Šviesa“ (2019 m.).

Antrojo etapo atsakomosios rungtynės

„Považska Bystrica“ – Kauno „Granitas“ 28:28 (9:13). Vallo 6, Ivanycia 6, Gardianas 5, Briatka 5/ Šarkauskas 13, Grigas 5, Balčiūnas 4, Bučinskas 4, Stankūnas 2.

Rungtynių eiga: 1:0, 1:4, 5:5, 6:8, 8:12, 9:13; 10:15, 11:17, 14:20, 17:22, 21:25, 25:28, 28:28.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.