EUROLYGA 2023

Čempionų lygos finale stabdyti neįveikiamus „Barcelona“ rankininkus bandys „Kiel“ komanda

Penkiolika mėnesių nepralaimintys „Barcelona“ rankininkai užtikrintai žengė į rankinio Čempionų lygos finalą. „Barcelona“ pirmadienį pusfinalyje nepaliko jokių vilčių Paryžiaus PSG ekipai ir antradienį Kiolno arenoje lemiamose 2019-2020 metų sezono rungtynėse susikaus su „Kiel“ komanda.

 Katalonai susiklaus su Vokietijos klubu.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Katalonai susiklaus su Vokietijos klubu.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2020, 12:02 AM, atnaujinta Dec 29, 2020, 10:58 AM

Skirtingi pusfinaliai

Susitikimo vietos pakeisti negalima. Šis posakis tinka vyrų rankinio Čempionų lygai, kurios finalo ketverto turnyras jau vienuoliktą kartą iš eilės rengiamas Kiolno arenoje. Tačiau svarbiausio rankinio klubų turnyro baigiamoji dalis šiais metais yra neįprasta – stipriausiųjų ketvertas santykius aiškinasi ne gegužę ar birželį, bet prieš pat Naujuosius metus, o beveik dvidešimt tūkstančių vietų turinčioje arenoje neaidi sirgalių skanduotės.

Kita vertus, kai kurie dalykai nesikeičia net ir neįprastomis sąlygomis – į Čempionų lygos finalą pateko komandos, kurios jame žaidžia dažniausiai. Pirmadienį pusfinalio rungtynėse „Barcelona“ įtikinamai nugalėjo Paryžiaus PSG 37:32 (18:14), o „Kiel“ per pratęsimą palaužė „Veszprém“ 36:35 (18:13; 29:29).

Finalo ketverto favoritė „Barcelona“ pirmadienį sušlubavo tik rungtynių pradžioje, kai leido varžovams įgyti trijų įvarčių persvarą (4:7, 5:8). Tačiau jau pirmojo kėlinio viduryje „mėlyni-granatiniai“ suderino gynybos veiksmus ir, įmetę penkis įvarčius be atsako, nutolo 16:11. Po pertraukos Barselonos rankininkai jau galėjo pataupyti jėgas finalui.

Pusfinalyje daug daugiau jėgų išeikvojo Kylio rankininkai, aikštėje praleidę 70 minučių. Tiesa, pirmajame kėlinyje atrodė, kad Vokietijos klubas gali laimėti net lengviau nei „Barcelona“ – „Kiel“ net dešimt minučių nepraleido nė vieno įvarčio ir triuškino varžovus 17:10.

Vis dėlto „Veszprém“ dar prieš pertrauką parodė pirmuosius atsigavimo požymius, o antrojo kėlinio pirmoje pusėje pranoko varžovus visais atžvilgiais. Kėlinio viduryje jau „Veszprém“ vartininkas Rodrigo Corralesas aklinai uždarė savo vartus, o jo komandos draugai įmetė septynis įvarčius paeiliui ir persvėrė rezultatą 28:24.

„Kiel“ labai sunkiai išlygino rezultatą, bet per pratęsimą įrodė, kad yra stipresni. Lemiamą įvartį likus 40 sek. įmetė švedas Niklasas Ekbergas, o paskui Kylio komanda apsigynė nuo ilgos „Veszprém“ atakos.

Tituluoti varžovai

Nors Barselonos ir Kylio klubai Čempionų lygos finale žaidė daugiausiai kartų („Barcelona“ į finalą pateko 14-ąjį kartą, „Kiel“ – aštuntąjį), tarpusavyje per lemiamą dvikovą susirems tik trečią sykį.

Įdomu, kad „Barcelona“ – „Kiel“ finalai pasikartoja kas dešimt metų. Pirmąjį jų didįjį mūšį 2000 metais laimėjo „Barcelona“, o 2010 metais stipresnis buvo „Kiel“.

Iš viso Barselonos komanda Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) nugalėtoja tapo devynis kartus, Kylio ekipa – tris kartus. Pagal titulų skaičių tarp šių klubų įsiterpia tik prieš pusę amžiaus Europoje dominavęs ir penkiskart Čempionų taurę iškovojęs „Gummersbach“. Šis klubas pernai iškrito į Vokietijos antrąją bundeslygą.

Per finalo ketvertų laikotarpį (nuo 2010 metų) „Barcelona“ į finalą pateko penktąjį kartą, „Kiel“ – ketvirtąjį.

Šiuo metu „Barcelona“ tęsia įspūdingą pergalių virtinę, kurią pradėjo prieš daugiau nei 15 mėnesių. Skaičiuojant visus turnyrus, Barselonos rankininkai laimėjo 62 iš eilės rungtynes.

„Barcelona“ pastarąjį kartą pralaimėjo 2019 metų rugsėjo 14 dieną išvykoje žaisdama Čempionų lygos rungtynes su „Szeged“ (Vengrija). Nuo tada „mėlyni-granatiniai“ laimėjo 22 rungtynes Čempionų lygoje ir 40 rungtynių Ispanijos turnyruose.

Trys finalo ketverto dalyviai šį sezoną žaidžia vienoje Čempionų lygos grupėje. Joje pirmauja taškų nepraradusi „Barcelona“ (16 taškų), „Veszprém“ užima antrąją vietą (13), „Kiel“ – tik penktąją (7). PSG kitoje grupėje yra ketvirtas (6).

Kas, kaip ir kodėl?

2019-2020 metų sezone vyrų rankinio Čempionų lygos turnyras, kaip ir kitos sporto varžybos, dėl pandemijos buvo nutrauktas kovo mėnesį. Rankininkai spėjo pabaigti grupių etapą, bet atkrintamųjų varžybų nepradėjo.

EHF nusprendė atšaukti aštuntfinalio ir ketvirtfinalio etapus, bet neatsisakė minties surengti finalo ketvertą. Į jį buvo pakviestos komandos, kurios grupėse užėmė dvi pirmąsias vietas. A grupėje geriausiai žaidė „Barcelona“ (26 taškai) ir PSG (22), B grupėje – „Kiel“ ir „Veszprém“ (po 20).

Jei būtų vykusios visos atkrintamosios varžybos, jose būtų žaidusi ir „Montpellier“, kuriai atstovauja Jonas Truchanovičius. Ši komanda B grupėje užėmė ketvirtąją vietą (17 taškų). Tuo tarpu Zaporižės „Motor“, kurioje žaidžia Aidenas Malašinskas, B grupėje liko paskutinė aštunta (4 taškai).

Europos rankinio vadovai iš pradžių planavo finalo ketvertą surengti rugpjūčio pabaigoje, bet epideminei padėčiai nepagerėjus tiek, kiek tikėtasi, lemiamas kovas nukėlė į gruodžio pabaigą.

Moterų rankinio Čempionių lygos nugalėtojos šiais metais nepaaiškėjo. Moterų turnyre taip pat buvo pabaigtas grupių etapas, bet EHF nusprendė finalo ketverto nerengti. Čempionių lygos 1 grupėje praėjusį sezoną geriausiai žaidė „Metz“, „Esbjerg“ ir „Rostov“ (po 13 taškų), 2 grupėje – Djoro „Audi“ (19) ir „Brest“ (17).

Finalo ketverto kuriozai

Kadangi praėjusio sezono finalo ketvertas vyksta jau įpusėjus naujam sezonui, komandų sudėtys nebėra tokios pačios, kaip prieš kelis mėnesius.

Įdomioje padėtyje atsidūrė ispanas vartininkas Rodrigo Corralesas ir norvegas Sanderis Sagosenas. Jie praėjusį sezoną vilkėjo PSG aprangą, bet dabar atstovauja kitiems į finalo ketvertą patekusiems klubams. R.Corralesas vasarą perėjo į „Veszprém“, S.Sagosenas – į „Kiel“.

Vienas iš PSG naujokų yra olandas Lucas Steinsas, bet šiam rankininkui nebuvo leista keliauti į Kiolną. Komandai rengiantis išvykti iš Paryžiaus jam buvo nustatytas koronavirusas.

Nukeltas finalo ketvertas ir olimpinės žaidynės pakeitė „Barcelona“ veteranų ispano Raulio Entrerrioso ir prancūzo Cedrico Sorhaindo planus. Jiedu ketino šiais metais baigti profesionalo karjerą, bet pandemijai viską sujaukus, pratęsė sutartis su „mėlynais-granatiniais“.

Tuo tarpu kitas „Barcelona“ veteranas Victoras Tomasas negalėjo pasekti komandos draugų pavyzdžiu dėl širdies veiklos problemų.

Dvi ryškias Europos rankinio žvaigždes sustabdė sunkios traumos. Dėl jų finalo ketverte negali žaisti ir dar negreit į aikštę grįš prancūzas Nikola Karabatičius iš PSG ir austras Nikola Bilykas iš „Kiel“.

Kita vertus, nukėlus finalo ketvertą galimybę jame dalyvauti gavo keli garsūs rankininkai, prieš šį sezoną atvykę iš kitų klubų. Svarus PSG pastiprinimas yra latvis Dainis Krištopanas (atėjo iš 2019 metų Čempionų lygos nugalėtojo Skopjės „Vardar“) ir Mathieu Grebille‘is („Montpellier“), „Barcelona“ – slovėnas Blažas Jancas („Kielce“), „Kiel“ – švedas Oskaras Sunnefeldtas („SonderjyskE“), „Veszprém“ – ispanas Jorge Maqueda („Szeged“), rusas Danijilas Šiškariovas („Vardar“) ir danas Nikolajus Markussenas („Bjerringbro“).

Čempionų lyga

Pusfinalis

„Barcelona“ – Paryžiaus PSG 37:32 (18:14). Memas 8, Palmarssonas 6, Jancas 5, Fabregas 5, Cindričius 4, N‘Guessanas 4/ Nahi 9, Hansenas 7, Remili 5, Krištopanas 4.

„Kiel“ – „Veszprém“ 36:35 (po pratęsimo; 18:13, 29:29). Pekeleris 8, Ekbergas 7, Sagosenas 5, Duvnjakas 4/ Margucas 7, Borozanas 7, Omaras 5, Lekai 4, Mahe 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.