EUROLYGA 2023

Biatlono estafetėse žibantis Tomas Kaukėnas: „Kai yra papildomų šovinių, šaudau drąsiau“

Čekija Lietuvos biatlonininkams nebuvo svetinga. Nove Mesto vykusius du pasaulio taurės etapus mūsų šalies ekipos baigė 20 ir 21 pozicijomis mišrių estafečių rungtyse.

Tomas Kaukėnas.<br>A.Ivanovo nuotr.
Tomas Kaukėnas.<br>A.Ivanovo nuotr.
Tomas Kaukėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Tomas Kaukėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Tomas Kaukėnas.<br>A.Ivanovo nuotr.
Tomas Kaukėnas.<br>A.Ivanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 14, 2021, 4:58 PM

Sekmadienį 4x6 km mišrių estafečių varžybose įspūdingą pasirodymą surengė norvegai: Tiril Eckhoff, Marte Roeiseland, Tarjei Boe ir Johannesas Thingnesas Boe per aštuonis šaudymo ruožus panaudojo vos 4 papildomus šovinius bei lenktynėse dominavo nuo pat pirmo etapo. Antrą vietą užėmę italai Norvegijos biatlonininkams pralaimėjo 1 min. 8,7 sek., o treti finišavę švedai nugalėtojams nusileido 1 min. 22,7 sek.

Tobulas norvegų pasirodymas lėmė tai, kad iš 25 startavusių komandų net 10 atsiliko ratu bei varžybas baigė anksčiau laiko. Tarp jų atsidūrė ir Lietuvos ekipa, kuri buvo klasifikuota 20 vietoje. Pirmame etape komandai atstovavo Natalija Kočergina, antrame – Gabrielė Leščinskaitė, trečiame – Tomas Kaukėnas, tuo tarpu Vytautui Stroliai išeiti prie starto linijos nebereikėjo.

Po dviejų etapų lietuvių atsilikimas buvo didesnis nei 4 minutės: T.Kaukėnas estafetę perėmė 22-as, o už jo nugaros nebebuvo nieko, kadangi Slovėnijos, Rumunijos ir Suomijos biatlonininkai ratu atsiliko dar antrame etape. Vis dėlto dvejų olimpinių žaidynių dalyviui dar iki pirmo šaudymo gulint pavyko aplenkti Moldovai atstovaujantį rusą Michailą Usovą, o šaudyklą palikti greičiau už estą Robertą Heldną.

„Žinojome, kad lyderiai arti, tad tikslas buvo pasiekti šaudyklą anksčiau už moldavą – pavyko. Pasisekė, kad neblogai sušaudžiau ir išvažiavau į antrą ratą. Jame turėjau tikslą išlaikyti poziciją ir šaudyklą pasiekti pirmiau nei konkurentai, nes jei lyderiai aplenktų ratu šaudykloje, vieta būtų ta, kurią užėmiau įvažiuodamas. Perduoti estafetę šansų buvo mažai“, – teigė T.Kaukėnas.

Pjongčango olimpinių žaidynių vėliavnešiui dar vienoje estafetėje pavyko pasirodyti kone idealiai. Praėjusią savaitę T.Kaukėnas vyrų estafetės trečią etapą perėmė būdamas 18-as, baigė – 11-as, o šeštame pasaulio taurės etape Antholce (Italija) savo etape jis užfiksavo net ketvirtą laiką.

„Kažkiek drąsiau šaudau estafetėse ir tai, kad yra papildomų šovinių, duoda pranašumo bei laisvumo. Estafetėse trečias etapas yra šiek tiek laisvesnis, nes jei būtų ketvirtas, įtampos ir kovojimo būtų daugiau. Jaučiuosi neblogai važiuodamas trečiu etapu, tai tikriausiai matosi ir rezultatuose“, – sakė T.Kaukėnas.

Vėliau vykusiose vienetų mišrių estafečių varžybose N.Kočergina ir Karolis Dombrovskis užėmė 21 poziciją tarp 26 ekipų. Mūsiškiai suko tris baudos ratus bei panaudojo net 16 papildomų šovinių.

Nugalėtojais tapo švedai Linn Persson ir Sebastianas Samuelssonas, išplėšę pergalę prieš norvegus: Ingrid Landmark Tandrevold ir Sturlą Holmą Laegreidą Švedijos biatlonininkai pranoko vos 1,5 sek. Bronzą netikėtai iškovojo amerikiečiai Susan Dunklee bei Sean Doherty, atsilikę 26,1 sek.

Tuo tarpu atitinkamai ketvirtadienį bei penktadienį vykusiose vyrų ir moterų sprinto rungtyse nė vienam Lietuvos atstovui nepavyko prasibrauti į geriausiųjų 60-uką. Aukščiausia mūsiškių vieta per pastarąsias dvi savaites buvo 72-a, kurią praėjusią savaitę sprinte užėmė V.Strolia.

„Sezono pradžioje, kai sužinojome, jog pasikeitė atrankos į olimpines žaidynes sistema, buvo šiek tiek nežinomybės. Turėjome strategiją, kad visur reikia labai gerai pasirodyti, jog išlaikytumėm tas pozicijas ir kovotumėm dėl keturių kelialapių. Sezono pradžia komandai tikrai buvo gera, buvo tikrai gerų startų, bet išlaikyti tokią formą visą sezoną yra labai sunku, tad po to ji kažkiek krito. Europos čempionate bendra komandos forma buvo nebloga, o vėliau visi pavargome ir išlaikyti ar gerinti rezultatus tapo sunku. Nieko baisaus, kad ta forma dabar krenta, nes nuovargis yra tiek fizinis, tiek psichologinis“, – paaiškino T.Kaukėnas.

Jau dabar aišku, kad pagrindinį sezono tikslą Lietuvos vyrų biatlono komanda įvykdė: pasibaigus dviem trečdaliams atrankos į Pekino olimpines žaidynes, mūsiškiai klasifikuojami 16-ti. 20 geriausių šalių į žaidynes galės deleguoti estafetės komandas. Dėl olimpinių kelialapių kovoja ir G.Leščinskaitė bei N.Kočergina, tad Lietuvos biatlonininkų delegaciją Pekine gali sudaryti net 6 sportininkai.

2020-2021 metų pasaulio biatlono taurės sezonas baigsis kitą savaitę Estešunde (Švedija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.