EUROLYGA 2023

Viceministras L. Obcarskas auklėja Dziudo federaciją: jos sprendimai žlugdo olimpinę sporto šaką

„Lietuvos dziudo federacijos kaltinimai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei asmeniškai man yra nepagrįsti“, – antradienį pareiškė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas reaguodamas į Lietuvos dziudo federacijos (LDF) paskelbtą pranešimą. Šiuo metu ŠMSM Centralizuota vidaus audito tarnyba baigia atlikti LDF veiklos auditą.

V.Sinkevičius apkaltino viceministrą L.Obcarską (dešinėje) kerštavimu.<br>lrytas.lt koliažas
V.Sinkevičius apkaltino viceministrą L.Obcarską (dešinėje) kerštavimu.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

ŠMSM

May 11, 2021, 2:49 PM, atnaujinta May 11, 2021, 2:59 PM

„Valstybės finansuojamos sporto federacijos privalo būti valdomos skaidriai. Todėl šįmet planuojame atlikti ne tik LDF veiklos, bet ir dar bent 3 sporto federacijų, kurios gauna valstybės finansavimą aukšto meistriškumo sporto programoms įgyvendinti, auditą. LDF tapo pirmąja todėl, kad konfliktas šalies dziudo bendruomenėje yra tikrai įsisenėjęs, juo skundžiasi sportininkai, jis žinomas ir visuomenei, ir politikams.

Spręsti konfliktą bando ir Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija. Ypač apmaudu dėl to, kad dėl LDF konflikto su alternatyvia Nacionaline dziudo asociacija (NDA) nukenčia sportininkai, kurie privalo rinktis tarp organizacijų, jei nori profesionaliai sportuoti“, – dėstė viceministras.

NDA kaip alternatyva LDF buvo įsteigta 2018 m.

Anot NDA, LDF priimami sprendimai dėl šalies sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose ir čempionatuose tvarkos, diskriminuoja LDF nepriklausančius sportininkus dėl materialinės padėties ir nevienodų konkurencinių sąlygų bei užkerta jiems kelią dalyvauti tarptautinėse varžybose. NDA kaltina LDF piktnaudžiaujant valdžia, neskaidriai skirstant valstybės skirtus sporto rėmimo pinigus, ribojant galimybes dalyvauti varžybose.

Viceministro teigimu, ŠMSM yra atsakinga už biudžeto lėšų skirstymą ir tikslingą jų panaudojimą, todėl savo kompetencijų ribose ir prižiūri, kad lėšos būtų naudojamos įstatymuose numatyta tvarka, skaidriai.

Šįmet ŠMSM 68 šalies sporto šakų federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms paskirstė 8 mln. eurų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti.

LDF vykdomų programų įgyvendinimui šįmet skirti 46 969 tūkst. eurų. NDA valstybės finansavimo negauna. Daugumai sporto federacijų ir organizacijų skirtos lėšos jau yra pervestos.

LDF jos kol kas nepervestos, nes iš federacijos laukiama atsakymo į auditorių prašymą pataisyti dokumentus. LDF ignoruoja ŠMSM audito pastabas ir kol kas pataisytų dokumentų nepristatė.

ŠMSM atliekamo LDF veiklos audito išvados turėtų būti baigtos šį mėnesį.

Atsakydamas į asmeninius kaltinimus, esą naudodamasis dabar užimamomis pareigomis kerštauja už ankstesnius nesutarimus tarp dziudo ir sambo sporto šakų atstovų, L. Obcarskas sako, jog minimo konflikto metu, kai LDF 2011–2013 m. neteisėtai diskvalifikavo daugiau nei 200 sambo sportininkų, daugiausia – vaikų, dar nėjo Lietuvos sambo federacijos prezidento pareigų.

Prezidentu jis buvo išrinktas 2017 m., o atsistatydino šįmet žiemą, pradėjęs eiti viceministro pareigas.

„Į Elektrėnuose vykusias varžybas mane pakvietė jų šeimininkai ir organizatoriai. Varžybas organizavo ne NDA, kaip skelbia LDF savo pranešime. Tai buvo Lietuvos studentų sporto asociacijos čempionatas. Prie šių čempionatų organizavimo pats prisidėdavau pastaruosius 20 metų, o dalyvavau – 30 metų iš eilės“, – teigė viceministras.

„Tikrai gaila, kad nesutarimai dziudo bendruomenėje, panašu, asmeninėmis ambicijomis grįsti LDF sprendimai bei kaltinimai visiems aplinkiniams žlugdo olimpinę sporto šaką“, – sako L. Obcarskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.