EUROLYGA 2023

Į olimpinių atrankos varžybų finalus pateko keturios Lietuvos įgulos

Vengrijos mieste Segede prasidėjo Tokijo olimpinių žaidynių baidarių ir kanojų irklavimo atrankos varžybos. Europos žemyno atrankos etape dėl olimpinių kelialapių kovas pradėjo septynios Lietuvos įgulos. Keturios iš jų pateko į lemiamus finalinius plaukimus, vyksiančius ketvirtadienį. Finaluose varžysis po devynis pretendentus į olimpinius kelialapius.

Vengrijoje prasidėjo Tokijo olimpinių žaidynių baidarių ir kanojų irklavimo atrankos varžybos.<br>A.Pliadžio nuotr.
Vengrijoje prasidėjo Tokijo olimpinių žaidynių baidarių ir kanojų irklavimo atrankos varžybos.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 9:54 AM, atnaujinta May 13, 2021, 11:25 AM

Vienviečių baidarių 200 m distancijoje atrankos plaukimą užtikrintai laimėjo ir tiesiu taikymu, išvengdamas pusfinalio, į finalą pateko Arturas Seja. Pasaulio ir Europos vicečempionas nuotolį įveikė per 34,95 sek. ir artimiausią varžovą aplenkė puse valties korpuso – net 0,36 sek. A. Seja daugiau nei 2 sek. pagerino praėjusį sekmadienį Lietuvos taurės varžybų finale užfiksuotą rezultatą.

„Tikėjomės, kad Arturas laimės atrankos plaukimą ir iškart pateks į finalą. Jis vienas iš pagrindinių pretendentų laimėti olimpinį kelialapį. Iš visų plaukimų jo rezultatas yra antras. Tai gan svarbu psichologiškai, nes šioje distancijoje olimpinius kelialapius laimės du greičiausi finalo baidarininkai. Ketvirtadienį vakare vyksiančiame finale labai daug lems oro sąlygos ir norisi, kad jos būtų visiems vienodos. Vakarais būna dideli vėjo gūsiai ir pranašumą turi tie baidarininkai, kurių takai yra arčiau tribūnų ir jos užstoja vėją. Arturas plauks per patį vidurį – 5-uoju taku. Jeigu viskas klostysis sėkmingai, Arturas yra pajėgus iškovoti olimpinį kelialapį, nes sportinė forma ir demonstruojami rezultatai tikrai geri“, – sako baidarininkų sprinterių treneris Romas Petrukanecas.

Tiesioginį bilietą į finalą iškovojo ir lietuvių Ričardo Nekriošiaus bei Andrejaus Olijniko irkluojama dvivietė baidarė. 1000 m distanciją lietuviai įveikė per 3 min. 21,59 sek. ir savo atrankos plaukime užėmė 2 vietą. Į finalą pateko trys pirmos baidarės. Finale Lietuvos dvivietė plauks 6-uoju taku.

„Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių finalininkai Ričardas su Andrejumi yra tarp finalo favoritų, nors konkurencija šioje distancijoje milžiniška. Olimpinį kelialapį laimės tik finalo nugalėtojai. Jau atrankos plaukimuose vyko daug taktinės kovos – baidarininkai kovojo ne tik dėl aukštesnių vietų, bet ir dėl geresnių takelių finale. 1000 metrų nuotolis yra gan ilgas, čia reikia daugiau jėgų bei ištvermės ir daugiau lemia taktika. Todėl jau pirmuose plaukimuose favoritai nenorėjo atskleisti savo strategijų. Daug ką lems tai, kaip kas sugebės išnaudoti ne tik savo stipriąsias fizines savybes, bet ir gamtos sąlygas“, – teigia R. Petrukanecas.

Finaluose kovos ir dvi Lietuvos kanojininkų įgulos. Vienviečių kanojų 1000 m distancijos finale varžysis Vadimas Korobovas. Atrankos plaukime V. Korobovas nuotolį įveikė per 4 min. 26,67 sek. ir užėmė 5 vietą. Pusfinalio plaukime lietuvis buvo nepralenkiamas ir distanciją įveikęs per 4 min. 1,67 sek. užtikrintai žengė į finalą. Paskutinis kelialapis šioje distancijoje bus skirtas pasaulinės atrankos varžybų nugalėtojui.

„Vyko daug taktinės kovos. Nekėlėme tikslo iškart patekti į finalą. Patekome po pusfinalio ir gavome pakankamai gerą taką. Finale Vadimas irkluos 8-ame take, kuris yra arti tribūnų, užstojančių vėją. Tikimės geriausio, bet reikia nepamiršti, kad Vadimas 1000 metrų distancijoje specializuojasi visai neseniai, kai iš olimpinių žaidynių programos buvo išbraukta jo mėgstama 200 metrų distancija. Kiti varžovai šioje distancijoje turi daugiau patirties“, – sako kanojininkų treneris Kazimieras Rėksnys.

Į finalą tarp devynių geriausių pateko ir dėl dviejų bilietų į Tokiją kovos V. Korobovo bei Henriko Žustauto irkluojama dvivietė kanoja. Atrankos plaukime 1000 m distanciją lietuviai įveikė per 4 min. 3,25 sek. ir užėmė 4 vietą. Pusfinalyje mūsų šalies atstovai finišavo antri (4 min. 7,33 sek.) ir pateko į finalą.

„Vadimo ir Henriko irkluojama dvivietė yra visiškai naujai suburta pora, nes anksčiau jie medalius skynė 200 m sprinto distancijoje. Sunku prognozuoti kaip jiems seksis finale, nes tai yra pirmos jų tokio lygio tarptautinės varžybos vienoje kanojoje. Todėl sunku vertinti jų pajėgumą. Tą pačią dieną Vadimo ryte lauks startas ir vienviečių varžybose, o kiekvienos varžybos atima daug jėgų. Bet jeigu turime galimybę kovoti dėl dviejų olimpinių kelialapių, reikia ja naudotis“, – tvirtina K Rėksnys.

Ketvirtadienį vyksiančiuose finaluose pirmasis prie starto linijos stos V. Korobovas. Vienviečių kanojų startas vyks 12.24 val. Lietuvos laiku. Kiti lietuviai startuos vakarinėje varžybų dalyje. A. Seja finale kovos 19.39 val. Kanojininkų dvivietės startas – 19.46 val., baidarės dvivietės – 19.55 val.

Dar trys Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojai nepateko į olimpinių žaidynių atrankos varžybų finalą. Vienviečių baidarių 1000 m distancijoje Tomas Jusevičius atrankos plaukime finišavo aštuntas ir nepateko į pusfinalį.

Moterų varžybose baidarininkė Ieva Vaitiekūnaitė 200 m distancijos atrankos plaukime finišavo 6-a ir pateko į pusfinalį, tačiau pusfinalio plaukime užėmė 7 vietą ir liko už finalo borto. Kanojininkė Gabrielė Čerepokaitė 200 m nuotolio atrankos plaukime užėmė 6 vietą, o pusfinalyje liko 5-a ir baigė pasirodymus olimpinėje atrankoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.