EUROLYGA 2023

Pasaulinės badmintono federacijos visuotiniame susirinkime – taisyklių keitimo drama

Savaitgalį vykusiame šių metų Pasaulinės badmintono federacijos (BWF) visuotiniame susirinkime badmintono mėgėjų laukė rimta intriga. Dėl pandemijos nuotoliniu būdu vykęs renginys badmintono mėgėjų iš viso pasaulio dėmesį prikaustė dėl svarstomo siūlymo iš esmės keisti taškų skaičiavimo sistemą.

 P.E.Hoyeris perrinktas BWF vadovu.<br> BWF nuotr.
 P.E.Hoyeris perrinktas BWF vadovu.<br> BWF nuotr.
 P.E.Hoyeris perrinktas BWF vadovu.<br> BWF nuotr.
 P.E.Hoyeris perrinktas BWF vadovu.<br> BWF nuotr.
 Buvo siūloma keisti taškų skaičiavimą.<br> BWF nuotr.
 Buvo siūloma keisti taškų skaičiavimą.<br> BWF nuotr.
 Markas Šamesas.<br> BWF nuotr.
 Markas Šamesas.<br> BWF nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-25 11:38, atnaujinta 2021-05-25 11:56

Indonezijos badmintono asociacijos ir Maldyvų badmintono asociacijos inicijuotu pasiūlymu, kuriam pritarė Azijos badmintono konfederacija, Korėjos bei Taivano badmintono asociacijos, buvo siūloma dabar naudojamą trijų setų iki 21 taško sistemą keisti į penkių setų iki 11 taškų.

Siūlymo iniciatoriai pateikė tokius argumentus: 1) daugiau trumpesnių setų suteiks daugiau kulminacinių momentų susitikimo metu, 2) trumpesni setai reikštų, kad šie kulminaciniai momentai būtų pasiekiami greičiau, 3) badmintono turnyrai būtų trumpesni, 4) susitikimai tarp nevienodo pajėgumo varžovų baigtųsi greičiau.

Taip pat buvo teigiama, kad nors pagal siūlomą naują sistemą badmintono žaidimas jei kiek ir prarastų ištvermės ir fiziškumo, reikiamų ilguose susitikimuose, tačiau visą tai kompensuotų tai, kad badmintono žaidimas taptų daug patrauklesnis žiūrovams.

Teigiama, kad tai padėtų pritraukti gausesnį gerbėjų ratą, televizijoms pasiūlyti geresnį produktą, o tai ženkliai didintų badmintono sporto šakos komercinę vertę.

„Aš asmeniškai labiau palaikau taškų skaičiavimo sistemą iki 21 taško iš 2 laimėtų setų, nes žaidžiant pagal tokią sistemą kiekvienas setas trunka ilgiau, žaidėjai turi daugiau galimybių priešininko analizei žaidimo metu ir suprasti savo klaidas, taip pat kai setas trunka ilgiau žaidimas reikalauja daugiau susikaupimo, kad išlaikyti gerą žaidimo lygį, kas ir padaro badmintoną visapusiškai sunkiu ir nuostabiu sportu“, – teigė Lietuvos badmintono čempionas Markas Šamesas.

Svarbiame, 82 kartą rengiamame BWF visuotiniame narių susirinkime teisę balsuoti turi 196 badmintoną propaguojančių valstybių delegatai, tame tarpe ir Lietuvos atstovas.

Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad šis siūlymas tik per plauką nebuvo priimtas.

Nors už pasiūlymą balsavo svari dauguma susirinkimo dalyvių (66,31 proc. už ir 33,69 proc prieš), tačiau iki reikiamos 2/3 balsų daugumos pritrūko vos vieno balso. Tai jau antras nesėkmingas bandymas keisti badmintono taškų skaičiavimo taisykles per pastaruosius kelis metus.

Susirinkime, taip pat vyko ir rinkimai į svarbiausius BWF postus.

Pasaulinei badmintono federacijai vadovaujantis nuo 2013 m. BWF prezidentas Poulas-Erikas Høyeris (Danija) 2020 metų rugsėjį atvirai papasakojo apie savo asmeninę kovą su Parkinsono liga. Tai jam nesutrukdė išsaugoti BWF prezidento posto.

Europos atstovas Poulas-Erikas Høyeris BWF prezidentu perrinktas naujai keturių metų kadencijai.

Trejose olimpinėse žaidynėse Danijos garbę gynęs žaidėjas 1996 m. Atlantoje tapo olimpiniu čempionu.

Visuotinio susirinkimo metu buvo perrinkti ir du iš septynių Federacijos viceprezidentų. Ketverius metus šias pareigas eis BWF viceprezidentė Khunying Patama Leeswadtrakul (Tailandas) ir parabadmintoną kuruojantis viceprezidentas Paulas Kurzo (Šveicarija).

Renginio metu naujai kadencijai buvo renkama 20 BWF tarybos narių. Pagal pasaulinės badmintono federacijos įstatus rinkimo metu siekiama užtikrinti, kad būtų užtikrintas atitinkamas kontinentinių federacijų atstovavimas taryboje, o taip pat siekiama kad BWF taryboje būtų minimaliai 30 proc. kiekvienos lyties atstovų.

Naujojoje BWF taryboje Azijai atstovaus 8, Europai – 7, PanAmerikai – 2, Afrikai – 2, Okeanijai – 1 atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.