EUROLYGA 2023

Lengvaatlečiai kovojo prieš vėją: sėkmingai sezoną pradėjo A. Glebauskas ir A. Palšytė

Penktadienį Palangoje prasidėjusios Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) taurės varžybos daugeliui lengvaatlečių tapo olimpinio sezono startu. Kovoje dėl kelialapių į Tokiją savo galimybes sustiprino disko metikė Zinaida Sendriūtė bei šuolininkai į aukštį Adrijus Glebauskas ir Airinė Palšytė, ne tik tapę varžybų nugalėtojais, bet ir papildę reitingo taškų taupyklę.

A.Palšytė.<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Palšytė.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 11:01 PM

Netikėtai baigėsi moterų disko metimo rungtis, kur sezono lyderės statusą prarado Ieva Zarankaitė. Tolimiausią savo metimą nuo 2017 metų užfiksavo Londono bei Rio de Žaneiro olimpinių žaidynėse į finalą patekusi ir Pekine dalyvavusi Z.Sendriūtė. Palangoje ji numetė 59,30 m ir I.Zarankaitę pranoko dviem metrais.

„Buvome dvi savaites stovykloje čia, Palangoje, jaučiau, kad forma gerėja, gal dar pagerės. Tie metimai šiandien tokie, matėte... Vienas tolimesnis, kitas ne toks. Vėjas šiandien be proto didelis. Norisi stabilesnių rezultatų, kad būtų 59, 60 ir galų gale 63 metrai. Vėjas merginoms ne tas. Žiūrėsime vyrus, gal jiems pavyks kažkas. Mums tai minus šeši metrai, gaila...“, – teigė Z.Sendriūtė.

Rio de Žaneiro žaidynėse disko metikė pasirodė geriausiai iš lietuvių, užėmusi 10 vietą. 2017 metų pasaulio čempionate ji taip pat pateko į finalą (užimta 12 vieta – lengvoji.lt), o 2018-ųjų sezoną praleido, nes tapo mama. Nuo tada 36-erių lengvaatletė dalyvavo vos devyneriose varžybose.

„Šio penkmečio tikslas yra Tokijo olimpinės žaidynės. Tikėsimės pagauti vėją, kad nebūtų minus 5-6 metrų“, – optimistiškai kalbėjo Z.Sendriūtė.

Vyrų šuolių į aukštį rungtį laimėjo A.Glebauskas, peršokęs 224 cm. Tiesa, sportininką iš vėžių išmušė Augusto Bukausko bandymo metu plyšusi stadiono danga: dėl to teko perstumti čiužinį, o sportininkams susireguliuoti įsibėgėjimą.

„Planas buvo šokti aukščiau, idealiu atveju 230 cm, o minimumas buvo 227 cm – reikia kilstelėti reitingą olimpiadai. Tačiau buvo problemų sektoriuje, išplyšo danga ir reikėjo perstumti čiužinį. Vėjas buvo labai stiprus, nors ir į nugarą, o tai prailgino įsibėgėjimą, nes esu lėtas aukštininkas. Buvo visokių problemų, bet šiaip neblogai“, – nenusivylė startu A.Glebauskas.

Šuolininkas į aukštį atrankos į Tokijo žaidynes reitinge žengia 33-ias, o šioje rungtyje žaidynėse varžysis 32 lengvaatlečiai. Po pasirodymo Palangoje A.Glebauskas kitą savaitę atnaujintame reitinge turėtų pakilti dviem laipteliais aukštyn.

Tiek pat pozicijų į viršų iš 30-osios pakils A.Palšytė. LLAF taurės varžybose ji peršoko 190 cm bei baigė pasirodymą nebekėlusi kartelės aukštyn. Sportininkei startas Palangoje buvo treniruočių pobūdžio prieš aukštesnės kategorijos varžybas užsienyje bei Lietuvos čempionatą.

„Sulaukiau pagyrų, kad šuoliai atrodė gražiai, tikiuosi, taip ir buvo. Šiek tiek sunkoka buvo pajausti save šaltyje, šokant prieš vėją, bet vaikinams buvo ne ką lengviau. Žiūrint į teigiamus aspektus, padarytas startas yra puikus, paraiška gera, bet nesiorientuoju į reitingus ar dar kažką – tai pirmas žingsnis sezono eigoje. Vis dar esu po sunkaus pasiruošimo ir vis dar esu stovykloje. Šiandien turėjo būti daugiau treniruotė nei varžybos, bet gavosi kaip gavosi, esu čia“, – komentavo A.Palšytė.

Konkretaus būsimų varžybų tvarkaraščio šuolininkė į aukštį dar nežino, tačiau kvietimų į aukšto lygio startus lietuvaitė turi daug.

„Turiu labai daug kvietimų į įvairias tarptautines varžybas. Labai gaila, kad artimiausias Deimantinės lygos etapas, kuriame yra moterų šuoliai į aukštį, tik liepos 4 dieną. Į jį kvietimą jau turiu, o iki tol ieškosime aukštesnio lygio varžybų. Vienas iš pagrindiniu akcentų bus Lietuvos čempionatas, Europos komandinis čempionatas, o visi kiti startai įsipaišys“, – teigė A.Palšytė.

Stiprus vėjas šiandien trukdė ir pasaulio bei Europos čempionui Andriui Gudžiui. Šiemet geriausias 2017 ir 2018 metų Lietuvos sportininkas diską yra metęs 68,62 m, o Palangoje jo sviestas įrankis nuskrido 66,23 m.

„Įvertinus sąlygas, neblogai, bet nėra ir gerai. Gera treniruotė šiandien buvo. Labai sudėtingas vėjas, viską bandžiau, ir palei dešinę pusę, ir palei kairę mesti. Tiesiog vėjas yra stipriai minusinis, stipriai į kaktą ir nieko nepadarysi. Tačiau labai gerai, kad varžybose pavyko išbandyti visas įmanomas galimybes, kaip pasiekti rezultatą. Kiekvieną bandymą vis pridėjau po pusmetriuką, o 66 irgi kažkoks rezultatas“, – sakė A.Gudžius.

Vilniaus sporto klubo „Cosma“ atstovas teigė, kad tokiomis oro sąlygomis nesinori rizikuoti bei žūtbūt pasiekti geresnį rezultatą.

„Taip nesprogsti, kai tas vėjas šaltas, nesiplėšai. Ir šiaip olimpiniai metai, stengiuosi nerizikuoti neatsakingai, nes dabar plėšytis iki galo, kažką įrodyti ir numesti ne 66, o 67 – būtų kvaila. Jei netyčia gaučiau traumą ir neišvažiuočiau į olimpiadą, būtų daug didesnė problema. Labai keista šiandien diena, labai keistai mėtėsi“, – reziumavo A.Gudžius.

Pirmą LLAF taurės varžybų dieną buvo pasiekta 12 geriausių Lietuvos sezono rezultatų. Vienas jų užfiksuotas 110 m barjeriniame bėgime, kur Rapolas Saulius pagerino asmeninį rekordą, pasiekdamas trečią rezultatą šalies istorijoje. Distanciją barjerininkas įveikė per 13,77 sek.

„Visiškai nesitikėjau. Planavau džiaugtis, jei išbėgsiu iš 14 sekundžių, nes bėgti 110 m su barjerais per daug nesiruošiau. 13,77 sek. – kosminis rezultatas. Su treneriu tikėjomės bėgti 13,88 sek. ir galvoti apie kitų metų Europos čempionatą. Pamatysime, koks rezultatas bus rytoj“, – sakė R.Saulius, kurio pagrindinė rungtis – 400 m barjerinis bėgimas – vyks šeštadienį.

Antrą varžybų dieną taip pat varžysis net keturi būsimi olimpiečiai: normatyvus jau seniau įvykdę ietininkas Edis Matusevičius, trišuolininkė Diana Zagainova, ėjikai Brigita Virbalytė ir Marius Žiūkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.