EUROLYGA 2023

D. Rapšio trenerė šoką po COVID-19 testo veja šalin – Lietuvos plaukikus slegia ir didesni rūpesčiai Specialiai lrytas.lt, Tokijas

Pokyčiai, pokyčiai ir dar kartą pokyčiai – Lietuvos plaukikai šeštadienį išsirikiuos olimpiniam startui Tokijuje, tačiau jų laukia labai rimti iššūkiai. Giedrius Titenis, Andrius Šidlauskas ir olimpinė šalies viltis Danas Rapšys – šie trys sportininkai jau spėjo atsigauti nuo šoko, kilusio po COVID-19 testo, tačiau galvos skausmų olimpiadoje ir taip pakanka.

 I.Paipelienė teigė, kad D.Rapšiui sunkoka prisitaikyti prie apversto tvarkaraščio.<br> lrytas.lt koliažas.
 I.Paipelienė teigė, kad D.Rapšiui sunkoka prisitaikyti prie apversto tvarkaraščio.<br> lrytas.lt koliažas.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Šidlauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrius Šidlauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Danas Rapšys.<br> LTOK nuotr.
Danas Rapšys.<br> LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 3:46 PM, atnaujinta Jul 23, 2021, 8:23 PM

O didžiausias jų – aukštyn kojomis apverstas tvarkaraštis. Šįkart plaukimo rinktinės atstovai atranką pradės kai Tokijuje bus vakaras, o tai reiškia, kad svarbiausios kovos dėl medalių prasidės anksti ryte.

Lietuviams tokias varžybas stebėti gerokai patogiau, nes jos vyks nuo 13 valandos, bet A.Šidlausko ir D.Rapšio trenerė Ina Paipelienė dėl to nė kiek nesidžiauga.

„Dabar reikės ryte plaukti maksimaliai. Kai sužinojome, kad olimpiada tikrai vyks, bandėme keisti visas programas: visą sunkesnį darbą perkėlėme į rytą. Bet bus pakankamai sudėtinga. Danui bus labai sunku iš ryto plaukti, nes kiek turėjome varžybų, kiek stengėmės dirbti rytais, vis tik būdavo nemaža problema. Visaip bandėme ją spręsti. Šiek tiek pavyko, bet bus nelengva“, – atviravo plaukimo specialistė.

Svarstė išbraukti vieną distanciją

26-erių D.Rapšys – viena didžiausių Lietuvos vilčių sulaukti medalių. Jo olimpiados grafike – 200 m plaukimas kompleksiniu būdu, 200 ir 400 m plaukimas laisvuoju stiliumi. Pastarosios rungtys yra stiprioji Dano pusė. D.Rapšys dar pernai 400 m distancijoje iškovojo Europos čempionato bronzą.

I.Paipelienė teigė, kad geriausio rezultato iš Dano viliasi 200 m nuotolyje.

„Visas darbas labiau sutelktas į 200 metrų nuotolį, tačiau ten – ir daugiau gerų varžovų. 400 metrų plaukimas – jau kitoks, – teigė I.Paipelienė. – Bus sudėtinga, nes pirmiausia vyks plaukimas 400 m distancijoje, o tada tik 200 m. Ta varžybų sistema olimpinėse žaidynėse jam labai sudėtinga, tačiau mes turime gerą komandą, dalyvaujame ne pirmą kartą, tad svarbiausia, kad patektų į finalą.“

I.Paipelienė nebuvo tikra dėl rezultatų – viską sumaišė varžybų trūkumas.

„Rezultatai – labai artimi, tad gaunasi, kad jeigu ilgesni nagai – tuomet būsi pirmas. Bandysime padaryti geriausius rezultatus, bet tai nebus lengva.

Mums iki šiol labai trūko varžybų startų. Tokie nuotoliai, kaip Dano – 200 ir 400 – nėra trumpi ir reikia išgyventi, pajausti, o be varžybų tai padaryti sudėtinga.

Darėme imitacijas, bet tai nėra tas pats, kas varžybos. Danui reikės tvarkytis su nuotolio pajautimu ir geru išsidėstymu“, – sakė trenerė.

Apverstas grafikas ir pasikeitęs rungčių išsidėstymas I.Paipelienę privertė svarstyti ir dar vieną scenarijų – trenerė neslėpė, kad svarstė iš viso išbraukti 400 m distanciją, kad D.Rapšys galėtų visas jėgas ir dėmesį sutelkti į 200 metrų nuotolį.

„Turėjau tokią mintį, bet varžybų – mažai. Tie 400 metrų, jeigu jam pavyks tinkamai išsidėstyti jėgas, turėtų netgi padėti pajausti varžybų ritmą, – teigė I.Paipelienė, kuri su plaukiku buvo sudariusi „už“ ir „prieš“ sąrašą. – Pastarasis variantas ir nulėmė.

Jeigu būtų daugiau varžybų, gal būtų kitaip, tačiau reikia tos varžybinės kovos ir streso, tad pasirinkome tokį variantą. Be to, 400 metrų distancijoje jo rezultatai – aukšti, tad irgi negali žinoti, kaip ten viskas bus.“

COVID-19 nerimas palietė ir D.Rapšį

Dano pečius slegia ir dėl COVID-19 atsiradusi įtampa, tačiau ji glūdi kiekvieno olimpiečio minčių kertelėje. Iš olimpinio kaimelio jau teko išvykti net keletui užsikrėtusių sportininkų, o Čekijos olimpinis komitetas net pradėjo tyrimą, nes įtaria, kad dalis sportininkų tiesiog nesilaiko griežtų COVID-19 protokolo reikalavimų.

„Nerimas kažkiek liečia visus. Liečia ir tą patį Daną, bet pastaruoju metu jis išmoko tvarkytis su tuo nerimu. Manau, kad jis susitvarkys“, – užtikrintai jautėsi trenerė.

Neužtikrinta ji buvo tik tuo metu, kai per vieną pirmųjų treniruočių Hiracukoje suskambo telefonas ir paaiškėjo, kad vieno iš plaukikų rytinis COVID-19 rezultatas – neaiškus. Tokiu atveju žaidynių organizatoriai reaguoja, lyg sportininkas sirgtų.

„Pradžioje buvo šokas. Kai mėginys buvo neaiškus, vieni buvo baseine, o kiti – stadione. Mus surinko iš baseino ir liepė važiuoti namo karantinuotis.

Buvo ir keista, ir iš kitos pusės – pikta. Sportininko nebuvo su mumis, bet pagal taisykles jis turėjo gyventi izoliuotas.

Skaudžiausia, kad tai įvyko praėjus dieną po kelionės – per kelionę negalėjome plaukti, o tada – izoliuotis.

Keitėsi ir pasirengimo planas. Pradžioje buvome šokiruoti ir galvojome, kaip bus toliau, gerai, kad viskas pasibaigė“, – prisiminė I.Paipelienė.

Pasiruošimas – netradicinis

Lietuvos plaukikai kone iki paskutinės akimirkos treniravosi Lietuvos aklimatizacijos baze tapusioje Hiracukoje ir į olimpinį kaimelį Tokijuje atvyko dvi dienas prieš varžybas. Ten jautėsi ir saugiau, ir patogiau.

Stovyklavome labai geromis sąlygomis, ypač, kai COVID-19 situacija nėra tokia gera. Hiracukoje buvo sudarytos visos galimybės saugiai ir užtikrintai sportuoti.

Baseinas buvo paruoštas labai gerai. Jie išpildė visas sąlygas ko tik prašėme – turėjome sporto salę, nebuvo jokių kontaktų su pašaliniais asmenimis.

Saugojomės ir nors buvo daug savanorių, jie išlaikė atstumą, – priežastį, kodėl nesikėlė į Olimpinį kaimelį kaip tai darė dauguma sportininkų, paaiškino I.Paipelienė. – Mes į Olimpinį kaimelį ilgai nevažiavome, nes Hiracukoje buvo labai puikios sąlygos.“

Ji džiaugiasi, kad auklėtiniams nereikia galynėtis su didžiule kaitra – Tokijuje termometro stulpeliai apie 9 valandą ryto per irkluotojų startus rodė apie 44 laipsnius, prisideda ir didžiulė drėgmė. Pasak trenerės, ir taip yra įvairiausių kliūčių.

„Tas visas pasiruošimas buvo kitoks nei būtume ruošėsi grynai olimpinėms žaidynėms. Tam ruošėsi ketveriems metams, o dabar per 7 mėnesius turėjai viską keisti, kažką galvoti kitaip, kad pasisektų gerai sudalyvauti. Labai skiriasi visas pasiruošimas nuo to, ką planavome iki šiol, – vardijo I.Paipelienė. – O kiti iššūkiai – aklimatizacija. Laiko skirtumas – taip pat nemažas ir kol kas tai dar jaučiasi. O oro sąlygos mums nieko nekeičia.“

Nori matyti pusfinalyje

I.Paipelienė tikisi po atrankos dar neatsisveikinti su kitu savo auklėtiniu A.Šidlausku. 24 metų plaukimas varžysis 100 ir 200 m krūtine varžybose.

„Jis turėtų plaukti abiejų rungčių pusfinalyje. Anksčiau jo nuotolis buvo 100 metrų, bet šiemet daug dirbome su technika ir pasiruošimu 200 m nuotoliui. Jo galimybės šiose distancijose – vienodos“, – kalbėjo trenerė.

A.Šidlauskas ir D.Rapšys – ne vieninteliai Lietuvos plaukikai Tokijo olimpinėse žaidynėse. 100 ir 200 m krūtine varžybose pasirodys ir Kotryna Teterevkova, o 4x100 kombinuotoje estafetėje šalia A.Šidlausko ir D.Rapšio pasirodys Simonas Bilis ir Deividas Margevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.