EUROLYGA 2023

Istorinis momentas: į olimpinio rankinio turnyro pusfinalį pirmą kartą pateko Afrikos komanda

Olimpiniame metraštyje naują eilutę įrašė Egipto vyrų rankinio rinktinė. Antradienį egiptiečiai ketvirtfinalyje įtikinamai 31:26 nugalėjo vokiečius ir tapo pirmąja Afrikos komanda, patekusia į olimpinių rankinio turnyrų pusfinalį.

 Egipto rankininkai pateko į pusfinalį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Egipto rankininkai pateko į pusfinalį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 5:40 PM

Kitas ketvirtfinalio rungtynes laimėjo Danijos, Prancūzijos ir Ispanijos komandos. Danija įveikė Norvegiją 31:25, Prancūzija – Bahreiną 42:28, Ispanija – Švediją 34:33.

Ketvirtadienį pusfinalyje susitiks Prancūzija – Egiptas ir Danija – Ispanija.

Tokijo olimpiniame turnyre puikiai žaidžiantys Egipto rankininkai ketvirtfinalio varžovus vokiečius pranoko visa galva ir nugalėjo 31:26 (16:12).

Afrikos čempionai rimtus ketinimus parodė jau pirmosiomis rungtynių minutėmis. Vokietijos rinktinė net nespėjo apsiprasti aikštėje, o varžovai jau pirmavo 6:1. Nors po to vokiečiai nesileido triuškinami, atkurti intrigos nesugebėjo – po pertraukos komandas visą laiką skyrė trys arba daugiau įvarčių.

Kad Egipto rankininkai žais pusfinalyje, tapo aišku iki sirenos likus apie šešias minutes afrikiečių vartininkui Karimui Hendawy atrėmus eilinį varžovų metimą ir jo komandai išsaugojus šešių įvarčių persvarą 27:21.

Ispano Roberto Parrondo treniruojama Egipto rinktinė olimpinės sėkmės link žygiavo nuosekliai. Kad jų nurašyti negalima, egiptiečiai parodė dvejose pastarosiose pasaulio pirmenybėse, kuriose pateko į ketvirtfinalį. Vokiečiams šių metų pradžioje to padaryti nepavyko.

Tokijuje egiptiečiai kol kas pralaimėjo tik vienerias rungtynes danams. Tuo tarpu Švedijos ir Portugalijos rinktines, su kuriomis žaidė grupės varžybose, Egipto rankininkai nugalėjo taip pat užtikrintai, kaip vokiečius.

Prieš penkerius metus Rio de Žaneiro žaidynių finale kovojo Danijos ir Prancūzijos rinktinės. Jų dvikova gali būti pakartota Tokijuje – juo labiau kad ir danai, ir prancūzai antradienį ketvirtfinalio rungtynes laimėjo labai įtikinamai.

Rio de Žaneiro žaidynių ir šių metų pasaulio čempionė Danijos rinktinė nugalėjo Norvegijos komandą 31:25 (13:12), o Rio de Žaneire lemiamą mūšį pralaimėjusi Prancūzijos ekipa sutriuškino Bahreino rankininkus 42:28 (21:14).

Prancūzai visas abejones išsklaidė dar iki pertraukos, o danai aukštesnę pavarą įjungė antrojo kėlinio pradžioje. Visą antrąjį kėlinį Danijos rinktinės pranašumas buvo akivaizdus ir ugnelė Norvegijos rankininkų akyse užgeso likus nemažai laiko iki finalo sirenos.

Danijos rinktinės treneris Nikolajus Jacobsenas per spaudos konferenciją kalbėjo ne vien apie pergalę prieš norvegus, bet ir pasipiktino kritika, kurios sulaukė po paskutinių grupės etapo rungtynių. Jose danai nusileido švedams, bet vis tiek užėmė pirmąją vietą grupėje.

„Mes nusprendėme per tas rungtynes patausoti jėgas ir man atrodo, kad daug kas padarė neteisingas išvadas po vienintelio pralaimėjimo, kuris neturėjo įtakos mūsų vietai turnyro lentelėje, – į savo šalies žurnalistus kreipėsi N.Jacobsenas. – Galėjote palaukti bent iki ketvirtfinalio rungtynių, bet jūs iškart padarėte išvadas. Norėtume didesnės pagarbos“.

„Gal mes ir nežaidėme gerai su švedais, bet šiandien nugalėjome ir patekome į pusfinalį. Taigi, kas buvo teisus?“ – retorinį klausimą uždavė pasaulio čempionų treneris.

Sunkiausiai ketvirtfinalio rungtynes laimėjo praėjusių metų Europos čempionė Ispanijos rinktinė. Ji nugalėjo šių metų pasaulio vicečempionę Švedijos komandą 34:33 (18:20).

Permainingos dvikovos antrajame kėlinyje švedai įgijo keturių įvarčių persvarą 27:23, 29:25. Tačiau prie sienos priremti ispanai kaip tik tada sužaidė geriausią tarpsnį. Jie įmetė penkis įvarčius paeiliui ir persvėrė rezultatą 30:29, o po kelių minučių vienintelį kartą rungtynėse nutolo trijų įvarčių skirtumu 33:30.

Ispanijos rinktinė persvarą padidino po kurioziško Adriano Figueraso įvarčio. Linijos žaidėjas pataikė į virpstą, bet kamuolys atsitrenkė į švedų vartininko Andreaso Palickos nugarą ir lėtai įriedėjo į vartus... Po to švedai surengė paskutinį šturmą, bet spėjo tik sumažinti atsilikimą.

„Švedijos rankininkų fizinis pasirengimas yra labai geras, mums nepavyko apsiginti nuo jų greitų atakų. Kita vertus, mes irgi gerai puolėme, todėl neatsilikome dideliu skirtumu, – sakė Ispanijos rinktinės treneris Jordi Ribera. – Laimei, jau ne pirmą kartą pradėjome daug geriau gintis kaip tik tada, kai atrodė, kad jau pralaimėjome. Žinojome, kad mums atsitiesus, švedai sutriks. Taip ir atsitiko“.

Ketvirtfinalis

Prancūzija – Bahreinas 42:28 (21:14). Mahe 9, Memas 5, Tournat 5/ Al Sajadas 5.

Ispanija – Švedija 34:33 (18:20). Gomezas 8, Entrerriosas 5, A.Duišebajevas 5/ Wanne 10, Petterssonas 6, Gottfridssonas 5.

Danija – Norvegija 31:25 (13:12). M.Hansenas 8, Holmas 8, Gidselis 5/ Sagosenas 8, Reinkindas 5.

Egiptas – Vokietija 31:26 (16:12). Omaras 5, Zeinas 5/ Golla 6, Kuhnas 6, Schilleris 5.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.