EUROLYGA 2023

Į Baltarusiją atsisakiusi grįžti olimpietė K. Cimanouskaja atvyko į Lenkiją

Baltarusijos olimpinė sprinterė Kryscina Cimanouskaja trečiadienį atskrido į Lenkiją, kur ji nori gauti prieglobstį, nes baiminasi, kad sugrįžus į tėvynę jos gyvybei gali iškilti pavojus.

Kryscina Cimanouskaja <br> ITAR-TASS/Scanpix.com nuotr.
Kryscina Cimanouskaja <br> ITAR-TASS/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 10:09 PM

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų sportininkė K. Cimanouskaja sekmadienį atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

Bėgikė, kurios specializacija – 200 metrų distancija, sekmadienį sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kai ši pabandė priversti sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje. Anot K. Cimanouskajos, po išsakytos kritikos ją bandyta prievarta išsiųsti namo.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

K. Cimanouskaja buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Lenkija suteikė sportininkei ir jos vyrui humanitarines vizas. Planuota, kad K. Cimanouskaja trečiadienį skris į Varšuvą tiesioginiu Lenkijos oro bendrovės LOT reisu iš Tokijo, bet paskutinę minutę atletė pakeitė planus ir nusprendė vykti per Austrijos sostinę.

Austrijos vyriausybės ministras Magnusas Brunneris, anksčiau trečiadienį pasitikęs K. Cimanouskają Vienos oro uoste, sakė žurnalistams, kad baltarusių sportininkė vėliau tęs kelionę į Lenkiją ir kad jos maršrutas buvo pakeistas „dėl saugumo priežasčių“.

Neilgai trukus K. Cimanouskaja įsėdo į LOT lėktuvą, nusileidusį Varšuvoje 20 val. 11 min. vietos (21 val. 11 min. Lietuvos) laiku.

Lenkija anksčiau trečiadienį pranešė taip pat suteikusi humanitarinę vizą K. Cimanouskajos vyrui Arsenijui Zdanevičiui, kad jis galėtų susitikti su žmona.

„Ponios Cichanouskajos vyras irgi ką tik gavo Lenkijos humanitarinę vizą“, – žurnalistams sakė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris.

K. Cimanouskaja atvyko į Lenkijos ambasadą Tokijuje pirmadienį vakare po nakties, praleistos oro uosto viešbutyje. Varšuva pasmerkė „nusikalstamą bandymą pagrobti“ sportininkę.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis antradienį sakė pasikalbėjęs su „drąsia“ sportininke, kuria „šiuo metu gerai rūpinamasi ir kuri yra saugi“.

„Aš patikinau ją, kad ji gali tikėtis Lenkijos paramos ir solidarumo. Artimiausiomis dienomis ji skris į Varšuvą, kur galės klestėti be kliūčių ir, jei taip pasirinks, sulauks tolesnės pagalbos“, – sakė jis feisbuke.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareigūnai pranešė atliksiantys tyrimą Baltarusijos atžvilgiu dėl šio incidento, tačiau aktyvistai ragina suspenduoti šalies olimpinį komitetą, kad baltarusių sportininkai varžytųsi kaip neutralūs.

TOK atstovas spaudai Markas Adamsas trečiadienį sakė, kad Komitetas gavo Baltarusijos olimpinio komiteto ataskaitą ir šiuo metu ją „vertina“.

Jis pridūrė, kad TOK sudarė drausmės komisiją „faktams nustatyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.