EUROLYGA 2023

Ekstremalas D. Liutkus išmainė futbolo kamuolį į bėgimą su kliūtimis: sieks tapti pasaulio čempionu

Buvęs futbolininkas, o šiuo metu ekstremalaus bėgimo su kliūtimis propaguotojas Dainius Liutkus iškovojo pergalę „Alfa Run 2021“ elito grupės varžybose. Kitas kauniečio tikslas – pasaulio čempionatas.

Buvęs profesionalus futbolininkas D.Liutkus įsitraukė į ekstremalų bėgimą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Buvęs profesionalus futbolininkas D.Liutkus įsitraukė į ekstremalų bėgimą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Dalyviai varžybose jaučiasi tarsi tikri filmo „Universalus karys“ personažai.
Dalyviai varžybose jaučiasi tarsi tikri filmo „Universalus karys“ personažai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2021, 11:29 AM

Profesionaliai Kauno futbolo komandose, Kėdainių „Nevėžio“ ekipoje žaidęs, buvęs Lietuvos jaunimo futbolo rinktinės narys D.Liutkus prieš ketverius metus susižavėjo ekstremaliu bėgimu – OCR (angl. „obstacle course race“).

Šios sparčiai populiarėjančios sporto šakos varžybose dalyviams reikia nubėgti tam tikrą distanciją.

Kartu jie įveikia įvairias natūralias ir specialiai varžyboms įrengtas kliūtis.

„Šis sportas išmėgina ne tik fizines, bet ir psichologines sportininko galimybių ribas, ugdo valią. Reikia nugalėti aukščio, ugnies ir šalčio, vandens baimę. Dalyviai varžybose jaučiasi tarsi tikri filmo „Universalus karys“ personažai“, – tikino D.Liutkus, vienas „OCR Baltic Warriors“ komandos įkūrėjų ir trenerių.

Kelialapis į pasaulio kovas

Septintąkart „Alfa Run“ ekstremalaus bėgimo su kliūtimis varžybose dalyvavusiam 35 metų D.Liutkui šįmet vėl nebuvo lygių. 10 kilometrų nuotolį su 28 įvairiomis kliūtimis vyras įveikė per 46 minutes 21 sekundę.

Iš viso šiose varžybose dalyvavo per 2 tūkstančius žmonių, elito grupėje – 60.

„Alfa Run“ varžybas kaunietis laimėjo ketvirtąkart. Ankstesniais metais jis yra atsidūręs antroje, trečioje ir ketvirtoje vietose.

„Ši pergalė kartu yra ir kelialapis į OCR pasaulio čempionatą, kuris šių metų rugsėjį vyks Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tikiuosi, jame pavyks sudalyvauti, nors dėl pandemijos yra tam tikrų ribojimų patenkant į šalį“, – kalbėjo varžybų nugalėtojas.

Dvi dienos – trejos varžybos

Pergalės „Alfa Run“ varžybose – ne vieninteliai svarbūs kauniečio laimėjimai. Prieš dvejus metus Londone (Didžioji Britanija) vykusiame OCR pasaulio čempionate D.Liutkus tapo vicečempionu.

Varžybose tąkart dalyvavo daugiau nei 3 tūkstančiai sportininkų iš 60 šalių. OCR pasaulio čempionatas Londone yra svarbiausias metų įvykis.

D.Liutkus tais pačiais metais tapo ir Graikijoje, legendiniame Spartos mieste ir jo apylinkėse, vykusio „Spartan Trifecta“ pasaulio čempionu.

„Spartan Trifecta“ – tai trejos varžybos per dvi dienas, kai sportininkams tenka įveikti 7, 16 ir 25 kilometrų nuotolį ir 20–35 kliūtis.

Vyras tikino, jog šis sportas jam patinka dėl to, kad visapusiškai treniruoja kūną.

„Kai baigiau futbolininko karjerą, pradėjau bėgioti, dalyvauti bėgimo varžybose, maratonuose, kalnų ultramaratonuose.

Bet jaučiau, kad kažko trūksta, buvo nuobodu. Kartą išvydau, kad vyksta ekstremalaus bėgimo varžybos. Iš karto susidomėjau ir supratau, kad šis sportas man tiks, nes treniruojamas visas kūnas“, – pasakojo D.Liutkus.

Jis pabrėžė, kad sportininkai turi greitai bėgti gana ilgus atstumus. Jų viršutinė kūno dalis ir kartu pilvo presas taip pat turi būti labai gerai ištreniruoti, kad galėtų įveikti tas kliūtis, kur galima naudotis vien rankomis.

Šios sporto šakos atstovai per varžybas įveikia labai įvairias kliūtis, kurios dažnai iškyla purve, vandenyje, smėlyje. Jiems taip pat tenka parodyti ir galiūnų sugebėjimus. Sportininkai neša smėlio maišus, akmenų prikrautus kibirus.

Ekstremalus bėgimas su kliūtimis nėra olimpinė sporto šaka, bet kalbama, kad 2028 metais ją rengiamasi įtraukti į olimpines žaidynes.

Tačiau tai tėra niekuo nepagrįstos svajonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.