EUROLYGA 2023

Airijos paralimpietė G. Štreimikytė sporto pasiekimais siekia nenusileisti J. Štreimikytei

26-erių Greta Štreimikytė Tokijo paralimpinėse žaidynėse 1500 metrų bėgimo rungtyje užėmė 5 vietą. Tiesa, Vilniuje gimusi Europos čempionė atstovavo ne Lietuvos, o Airijos rinktinei.

Gretą ir Jurgitą Štreimikytes sieja giminystės ryšiai.<br>Reuters/Scanpix ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Gretą ir Jurgitą Štreimikytes sieja giminystės ryšiai.<br>Reuters/Scanpix ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
G.Štreimikytė dalyvavo Tokijo paralimpinėse žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Štreimikytė dalyvavo Tokijo paralimpinėse žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-09-01 17:25, atnaujinta 2021-09-01 17:47

Daugeliui Lietuvo sporto entuziastų išgirdus Gretos pavardę, kyla klausimas „Ar esate giminės su...“, į kurį begikė atsako pasididžiuodama: „Taip, mes giminės“. G.Štreimikytės tėčio pusseserė – legendinė Lietuvos krepšininkė, 1997-ųjų Europos čempionė Jurgita Štreimikytė. Tai kodėl gi vilnietė atletė atstovauja Airijos komandai, o ne Lietuvos?

G.Štreimikytės tėtis Raimundas į Airiją persikėlė, kai Gretai jau buvo 15 metų. Praėjus kiek daugiau nei dešimtmečiui bėgikė teigia, kad kuo toliau tuo labiau jaučiasi aire: „Vis dažniau save laikau aire, bet iš Lietuvos pasisėmiau labai daug, nes atvykau būdama 15 metų. Lietuvių charakteris yra griežtesnis, galbūt dar toks išlikęs nuo Sovietų Sąjungos laikų“.

„Lietuvoje laikomąsi frazės: „Laikykis to, ką pradėjai, sunkiai dirbk ir padaryk viską iki galo!“. Jeigu kažkas pasidaro sunku, sukandęs dantis turi vis tiek tai padaryti. Yra daug drausmės. Nežinau, ar tai aš, ar mano šeima, ar tautos bruožas, bet manau, kad tai yra gerai. Niekada nelaikiau savęs talentingiausia sportininke ir, manau, kad esu dabar čia, nes įdėjau daug darbo“.

Airija ir jos žmonės yra labiau atsipalaidavę. Tai mane pakeitė mane kaip žmogų, dabar esu labiau subalansuota. Airija išlaisvino mano humoro jausmą, man patinka airiškas humoro jausmas“.

G.Štreimikytės tėtis visados buvo pasinėręs į sportą, o mama jaunystėje užsiėmė lengvąja atletika. Todėl G.Štreimikytė negali atsakyti, bėgimas jai yra įgimtas ar išpuoselėtas.

Bėgikė iki šiol yra dėkinga savo kūno kultūros mokytojui Seanui Gallagheriui už tai, kad jis paskatino Gretą bėgioti ir Endai Fitzpatrick, tuometinei Dublino Universito lengvosios atletikos vadovei, kuri padėjo bėgikei pasiekti paralimpines žaidynes Rio de Žaneire 2016 metais.

Jau per pirmuosius profesionalios karjeros metus para-atletikoje, G.Štreimikyte 2016 metais Europos čempionate laimėjo bronzą, o Rio olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtą vietą 1500 m finale.

Nuo to laiko ji pridėjo dar du Europos čempionų titulus 2018-asiais ir šiais metais. Visgi nusivylusi 2019 m. pasaulio čempionate užimta penktąja vieta, Greta padarė svarbų sprendimą ir perėjo pas trenerį Feidhlimą Kelly, kuris dirba „Dublin Track Club“ bei darbuojasi su tokiais olimpiečiais kaip Markas Englishas, Michelle Finn ir Andrew Coscoranas.

„Visada sakau, kad svarbu save apsupti gerais žmonėmis. Mano visi dabartiniai komandos draugai keliavo į olimpiadą ir visi siekiame to paties tikslo – būti geriausiomis savo versijomis. Nuostabu būti kartu su tokiais užsivedusiais, tikslo siekiančiais žmonėmis, o dar geriau, kad visi vienas kitą palaikome“, – džiūgauja G.Štreimikytė.

Nors šių metų paralimpinės žaidynės Gretai ir nesusiklostė kaip tikėjosi, bėgikė nepraranda vilties dar iškovoti paralimpinį medalį, su kuriuo Štreimikytės pavardė taptų žinoma kiekviename Airijos kampe, o jos šeima būtų atnešusi šlovę ne vienai, o dviem tautoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.