EUROLYGA 2023

A. Lukašenka ir toliau šėlsta – nutarė „smaugti“ sportininkų algas: „Man šlykštu į juos žiūrėti“

Paskutiniuoju Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir toliau skirsto sportą ir gerą ir blogą, sportininkus į „savus“ ir blogiečius“ bei naudos duodančius atletus ir nereikalingus. Neseniai grasinęs sportininkų žmonas priversti į rankas pasiimti šluotas dėl jų kovos su diktatūra, dabar A.Lukašenka pasiraitojo rankoves ir nutarė smaugti futbolininkus bei kitų sporto šakų atletus, mažindamas jiems algas.

 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka spaudžia savo šalies sportą į kampą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 5:28 PM

Ketvirtadienį Minske vyko jaunimo futbolo centro „Dinamo-Minsk“ atidarymo ceremonija, kurioje eilinę savo litaniją rėžė Baltarusijos prezidentas, pareiškęs, kad būtina sumažinti futbolininkų, ledo ritulininkų ir kitų sporto šakų atstovų algas, jei jie nelaimi turnyruose ar neiškovoja medalių.

„Dabar vidutinis atlyginimas yra nuo keturių iki penkių tūkstančių dolerių“, – apie žaidėjų algas Baltarusijoje A.Lukašenką informavo Minsko „Dinamo“ futbolo klubo generalinis direktorius Andrejus Tolmačius.

– Bet tai yra pagal senas sutartis, – į pokalbį prisibijodamas pateiktų skaičių įsikišo Baltarusijos sporto ministras Sergejus Kovalčiukas. Jis pridūrė, kad pagal naująją ir prezidento patvirtintą rezoliuciją žaidėjų atlyginimai sieks daugiausiai aštuonis tūkstančius rublių (apie 2,7 tūkst. eurų).

Išklausęs pinigų skirstymo kreivių A.Lukašenka pasakė, kad „pastaruoju metu neįmanoma žiūrėti į šlykštumą, kurį demonstruoja mūsų futbolas“, skelbia zerkalo.oi.

Diktatorius paaiškino, kad kalba ne tik „puikų“ Baltarusijos rinktinės pasirodymą prieš Čekijos komandą pasaulio futbolo čempionato atrankoje – ketvirtadienį baltarusių ekipa 0:1 krito nuo čekų.

– Nesuprantu, kam vakar išleidote žaidėjus į aikštę? Jie išėjo tik ten ilsėtis. Man buvo gėda į juos žiūrėti, o ypač tų neturtingų islandų fone, – jaunimo komandos žaidimą kritikavo A. Lukašenka.

Ketvirtadienį Minske savo Europos atrankos rungtynes žaidė Baltarusijos jaunimo (U21) rinktinė, kuri taip pat buvo įveikta – 1:2 nusileido islandų bendraamžiams.

A. Lukašenkos įsitikinimu, didžioji dauguma visų šalies sportininkų atsipalaidavo, nesiekia jokių rezultatų, nes gyvena kaip inkstai taukuose, o viską už juos daro valstybė.

„Valstybė investuoja didžiulius pinigus į visų sporto šakų plėtrą. Visi Baltarusijos sportininkai šiai dienai sėdi ant valstybės sprando. Tai turbūt viena iš priežasčių, kodėl didžiajame sporte mums nesiseka.

Per daug jiems viskas gerai, niekur nereikia eiti, nieko nereikia klausti kaip gyventi – viskuo valstybė pasirūpins, – žaibais mėtėsi Aliaksandras Lukašenka. – Kol kas, ypač futbole, rezultato nematau jokio. Tas pats ir su ledo rituliu, dviračių sportu bei kitomis sporto šakomis.“

Jis taip pat kalbėjo apie šalies futbolo funkcionierių įžūlumą, kurie didžiąją pinigų dalį nukreipia į tik žaidėjų atlyginimus.

„Galima tik stebėtis jūsų, funkcionieriai, įžūlumu: apie 70 procentų visų pinigų dabar yra darbo užmokestis sportininkams. O plėtrai, o sistemos išlaikymui? Ką, ir vėl ta dainelė bus: „Valstybė visas problemas pati išspręs“. Norėčiau išgirsti paaiškinimą šiuo klausimu – kodėl, kaip man raportavo, net 70 procentų visų lėšų skiriama algoms?“, – grūmojo praįjusią vasarą rinkimus suklastojęs ir save prezidentu šeštą kartą pasiskelbęs A.Lukašenka.

FIFA reitinge Baltarusijos futbolo rinktinė 2003 metais buvo 90-oje vietoje, šios savaitės klasifikacijoje nacionalinė ekipa stovi 89-oje pozicijoje. „Jo, rimtai pasistūmėjo“, – ironizavo A.Lukašenka.

Šį sezoną nė viena iš Baltarusijos klubinė ekipa neprasimušė nė į vieną UEFA turnyrą.

„Netiesa, kad nemokėsime pinigų geriems ir puikius rezultatus rodantiems sportininkams. Mes mokėsime pinigus ir mokėsime tikrai gerus pinigus. Rasime pinigų. Bet jei rezultato nėra, net nesitikėk pinigų.

Ir dar – turėsi atsakyti už išleistas ir iki tol gautas lėšas. Sakau visiems – sportininkams ir sporto pareigūnams: lengvų pinigų daugiau nebebus.

Ir neduok Dieve, Valstybinis kontrolės komitetas man praneš, kad jūs netinkamai sudėliosite algų mokėjimo atletams sistemą“, – grūmodamas šalia stovintiems biurokratams kalbėjo Baltarusijos diktatorius.

A.Lukašenka paaiškino, kad sportininkas, atstovaudamas Baltarusijoje vienai ar kitai komandai, ar sportuodamas individualiai, dabar gali tikėtis tik vidutinio darbo užmokesčio. Baltarusijos Statistikos ministerijos duomenimis, vidutinė alga šalyje yra 1472 rubliai (495 eurai).

„Visa kita priklauso nuo rezultato. Lengvų pinigų nebebus. Aš nestovėsiu prieš Baltarusijos žmones ir nemirksėsiu akimis, nesiteisinsiu, kai manęs klaus: kodėl tu jiems moki tokius pinigus, o mums gėda į juos žiūrėti“, – sakė A.Lukašenka.

Jis taip pat išreiškė nepasitenkinimą dėl Baltarusijos komandos pasirodymo Tokijo olimpinėse žaidynėse ir pagrasino, kad jei toks rezultatas bus 2024-ųjų Paryžiuje, tada „jūs galėsite visi kaltinti tik save“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.