EUROLYGA 2023

Italijos tinklininkės nukarūnavo serbes jų tvirtovėje ir tapo Europos čempionėmis

Italijos moterų tinklinio rinktinė po 12 metų pertraukos iškovojo Europos pirmenybių aukso medalius. Šeštadienį finalo rungtynėse italės nelauktai įtikinamai nugalėjo baigiamojo etapo šeimininkę Serbijos komandą. Bronzos medaliais buvo apdovanotos Turkijos tinklininkės.

Italės tapo Europos čempionėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italės tapo Europos čempionėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 11:35 PM

Italijos rinktinė Belgrade vykusiose finalo rungtynėse pranoko 20 tūkstančių sirgalių palaikomas šeimininkes 3:1. Italės po lygios kovos pralaimėjo pirmąjį setą 24:26, bet po to žaidė vis galingiau ir kitus tris setus laimėjo 25:22, 25:19 ir 25:11.

Taip pat šeštadienį vykusiose rungtynėse dėl bronzos medalių Turkijos rinktinė įtikinamai nugalėjo Nyderlandų komandą 3:0 (25:20, 25:19, 25:23).

Italijos tinklininkės žemyno čempionėmis tapo trečiąjį kartą. Italės aukso medaliais jau buvo apdovanotos 2007 ir 2009 metais. Serbijos komanda buvo 2017 bei 2019 metų Europos čempionė ir siekė trečiojo iš eilės titulo.

Užpernai medalius iškovojo trys tos pačios komandos, bet jos stovėjo ant kitų garbės pakylos laiptelių. Pirma buvo Serbija, antra – Turkija, trečia – Italija.

Šių metų Europos pirmenybės vyko keturiose šalyse: Serbijoje, Kroatijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje. Turnyre dalyvavo 24 komandos, tarp kurių buvo viena debiutantė. Pirmą kartą Europos pirmenybėse žaidusi Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė užėmė 19-ąją vietą.

Ypatingą rezultatą pasiekė ir Švedijos tinklininkės. Švedijos rinktinė žemyno pirmenybėse žaidė pirmą kartą nuo 1983 metų, bet aštuntfinalyje sensacingai nugalėjo vieną iš šeimininkių Bulgarijos rinktinę 3:2 (rungtynės vyko Plovdive) ir užėmė aštuntąją vietą.

Per Tokijo olimpines žaidynes Italijos rinktinėje rungtyniavo Kaune gimusi, bet nuo paauglystės Italijoje gyvenanti Indrė Sorokaitė. Per Europos pirmenybes 33 metų lietuvė Italijai neatstovavo. Naujoji Florencijos „Il Bisonte“ komandos kapitonė dar vasaros pradžioje paprašė Italijos rinktinės trenerių, kad jos nekviestų į antrą šių metų didįjį turnyrą.

2019 metais I.Sorokaitė žaidė rinktinėje, kai italės iškovojo Europos pirmenybių bronzos medalius.

Tokijo olimpinėse žaidynėse Italijos komanda užėmė šeštąją vietą, o geriausiai tarp europiečių pasirodžiusi Serbijos rinktinė iškovojo bronzos medalius. Olimpiniame finale susitiko dvi Amerikos žemyno komandos. Lemiamoje dvikovoje JAV įveikė Braziliją.

Šių metų vasaros pradžioje stipriausios pasaulio tinklinio rinktinės taip pat varžėsi Tautų lygos turnyre. Jame Italija užėmė tik 12-ąją vietą, Serbiją – 13-ąją. Finale žaidė tos pačios komandos, kurios vėliau kovojo olimpiniame finale, o Tautų lygos nugalėtojomis taip pat tapo JAV tinklininkės.

Šią savaitę jau prasidėjo ir Europos vyrų tinklinio pirmenybės. Jas taip pat rengia keturios šalys: Lenkija, Čekija, Suomija ir Estija.

Tarp turnyro dalyvių yra dviejų Baltijos šalių Estijos ir Latvijos rinktinės. Jos susitiko pirmajame ture, o pergalę 3:1 šventė Latvijos tinklininkai. Sekmadienį antrajame ture latviai nusileido kroatams 2:3, o estai įveikė slovakus 3:2.

Pirmenybėse jau nugriaudėjo dvi didelės sensacijos, kurias sukūrė šeimininkų komandos. Suomijos tinklininkai 3:1 įveikė Tokijo olimpinėse žaidynėse sidabro medalius iškovojusius rusus, o Čekijos rinktinė tokiu pačiu rezultatu nugalėjo praėjusiose Europos pirmenybėse sidabro medalius laimėjusius slovėnus.

Suomiai dar vieną pergalę pasiekė antrajame ture, kuriame įveikė Ispanijos komandą 3:0.

Lemiamų etapų rezultatai

Ketvirtfinalis. Serbija – Prancūzija 3:1, Italija – Rusija 3:0, Turkija – Lenkija 3:0, Nyderlandai – Švedija 3:0.

Pusfinalis. Serbija – Turkija 3:1, Italija – Nyderlandai 3:1.

Finalas. Italija – Serbija 3:1.

Dėl 3 vietos. Turkija – Nyderlandai 3:0.

Kitas vietas užėmė: 5. Lenkija, 6. Rusija, 7. Prancūzija, 8. Švedija, 9. Bulgarija, 10. Kroatija, 11. Vokietija, 12. Ukraina, 13. Baltarusija, 14. Belgija, 15. Čekija, 16. Vengrija, 17. Slovakija, 18. Suomija, 19. Bosnija ir Hercegovina, 20. Šveicarija, 21. Ispanija, 22. Graikija, 23. Rumunija, 24. Azerbaidžanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.