EUROLYGA 2023

Du Lietuvos rankininkai pradeda Čempionų lygos sezoną

Du Lietuvos rankinio rinktinės lyderiai Aidenas Malašinskas ir Jonas Truchanovičius šiais metais suvienijo pajėgas. Lietuviai kartu atstovauja Gintaro Savukyno treniruojamai Zaporižės „Motor“ komandai, kuri ketvirtadienį žais pirmąsias šio sezono Čempionų lygos rungtynes.

Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-16 07:04

Ukrainos pirmenybėse lygiaverčių varžovų neturintis „Motor“ pirmąsias Čempionų lygos rungtynes ketvirtadienį savo aikštėje žais su Portugalijos čempionu „Porto“ klubu. Kitos šių dviejų komandų varžovės B grupėje bus Čempionų lygos nugalėtojos vardą ginsianti „Barcelona“, Paryžiaus PSG, „Flensburg-Handewitt“, „Veszprém“, „Kielce“ ir po sezono pertraukos į elitinį žemyno turnyrą grįžtanti Bukarešto „Dinamo“.

A grupėje kovos „Kiel“, „Aalborg“, „Montpellier“, „Szeged“, Skopjės „Vardar“, Bresto „Miaškov“, „Zagreb“ ir „Elverum“ ekipos.

Į atkrintamąsias varžybas iš abiejų grupių pateks net po šešias komandas. Tačiau po dvi stipriausias ekipas keliaus tiesiai į ketvirtfinalį, o komandos, kurios grupėse užims nuo trečiosios iki šeštosios vietos, žais aštuntfinalyje.

Grupių varžybos baigsis kovo 10 dieną. Aštuntfinalio rungtynės bus žaidžiamos kovo 30 – balandžio 7 dienomis, ketvirtfinalio – gegužės mėnesį. Finalo ketvertas bus surengtas birželio 18-19 dienomis Kiolne. Šiame mieste Čempionų lygos nugalėtojai paaiškės tryliktus metus iš eilės.

Palyginti su praėjusiu sezonu, Čempionų lygoje pasikeitė dvi komandos. Teisės žaisti su stipriausiais neteko „Nantes“ (beje, šis klubas praėjusį sezoną pateko į finalo ketvertą) ir „Celje“, o juos pakeitė „Montpellier“ ir Bukarešto „Dinamo“.

Rengdamasis Čempionų lygos startui, „Motor“ jau iškovojo vieną titulą. Zaporižės komanda rugsėjo pradžioje Ukrainos supertaurės rungtynėse sutriuškino „Donbas“ klubą 37:21.

Be to, rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje „Motor“ dalyvavo nukeltose praėjusio sezono Pietryčių lygos atkrintamosiose varžybose, kuriose laimėjo ketvirtfinalio dvikovą ir užėmė trečiąją vietą Zadare surengtame finalo ketverte. Ukrainos čempionai Zadare išbandė jėgas ir su dviem Čempionų lygoje žaidžiančiomis komandomis. Pietryčių lygos pusfinalyje „Motor“ nusileido „Veszprém“ klubui 29:36, bet rungtynėse dėl trečiosios vietos įveikė „Miaškov“ komandą 31:20.

Per visas šio sezono pradžioje žaistas rungtynes Zaporižės komanda vertėsi be traumuoto J.Truchanovičiaus. Treneris G.Savukynas pirmųjų Čempionų lygos rungtynių išvakarėse vis dar negalėjo tvirtai pasakyti, ar komandos naujokas ketvirtadienį galės žengti į aikštę. „Jonas jau treniruojasi, bet ne visa jėga. Aiškesnį vaizdą pateiks medikai. Jie įvertins J.Truchanovičiaus būklę ir galimybes prisidėti prie komandos. Visgi aš esu optimistas“, – G.Savukyną citavo „Motor“ klubo interneto svetainė.

Bet kuriuo atveju, pasak „Motor“ trenerio, jo komanda pasiruošusi kovoti dėl pergalių: „Prieš kiekvienas Čempionų lygos rungtynes susitelkimas ir nusiteikimas yra maksimalūs. Žaisti Ukrainos lygoje – viena, o Čempionų lygoje arba Pietryčių lygoje, kuriose susitinkame su stipriais varžovais – visai kita“.

J.Truchanovičius prieš šį sezoną buvo svarbiausias „Motor“ pastiprinimas. 28 metų šiaulietis praėjusius penkis sezonus žaidė „Montpellier“ ekipoje, su kuria 2018 metais tapo Čempionų lygos nugalėtoju, o prieš kelis mėnesius nusprendė priimti Ukrainos rankinio lyderių kvietimą ir įsikurti 720 tūkstančių gyventojų turinčioje Zaporižėje (lietuviškai – Užslenkstė).

Prie didžiausios Ukrainos upės Dniepro esantį miestą kur kas geriau pažįsta 35 metų A.Malašinskas. Uteniškis į „Motor“ klubą atvyko dar 2015 metais ir jo aprangą vilki septintą sezoną. 2020 metų pavasarį prie A.Malašinsko prisidėjo treneris G.Savukynas.

Čempionų lygoje Zaporižės klubas be pertraukų žaidžia nuo 2013-2014 metų sezono. „Motor“ keturis kartus pateko į aštuntfinalį (2014, 2016, 2019 ir 2021 m.), bet šio barjero nė sykio neperžengė.

Praėjusį sezoną G.Savukyno auklėtiniams aštuntfinalyje neįveikiamą kliūtį surentė kaimynai iš Baltarusijos – Bresto „Miaškov“ rankininkai.

Praėjusį sezoną Čempionų lygos nugalėtoja tapo „Barcelona“, finale sutriuškinusi per atkrintamąsias varžybas virš galvos iššokusį „Aalborg“ klubą 36:23.

„Barcelona“ dešimtąjį kartą įkopė į Europos vyrų rankinio viršūnę, bet vos pasibaigus sezonui patyrė nemažai svarbių permainų. Karjerą baigė ispanų rankinio legenda Raulis Entrerriosas, į finale įveiktą Olborgo komandą persikraustė geriausias Islandijos rankininkas Aronas Palmarssonas, o ilgametis treneris Xavieras Pascualis išvyko dirbti į Bukarešto „Dinamo“ klubą, į kurį išsivežė olimpinį čempioną prancūzą Cedricą Sorhaindo.

Suprantama, „Barcelona“ lygio klubai randa pamainą išvykusioms žvaigždėms. Šiais metais žymiausias „mėlynų-granatinių“ pastiprinimas buvo iš „Montpellier“ atvykęs olimpinis čempionas Melvynas Richardsonas – pirmosios prancūzų rankinio superžvaigždės Jacksono Richardsono sūnus.

Vis dėlto rankinio rinką sudrebinusių perėjimų vasarą beveik nebuvo. Prie jau paminėtų galima pridėti nebent Kroatijos rinktinės senbuvio Ivano Čupičiaus perėjimą iš „Vardar“ į „Zagreb“.

Čempionų lygos grupės

A grupė: „Kiel“ (Vokietija), „Aalborg“ (Danija), „Szeged“ (Vengrija), „Montpellier“ (Prancūzija), Skopjės „Vardar“ (Šiaurės Makedonija), Bresto „Miaškov“ (Baltarusija), „Zagreb“ (Kroatija), „Elverum“ (Norvegija).

B grupė: „Barcelona“ (Ispanija), Paryžiaus PSG (Prancūzija), „Flensburg-Handewitt“ (Vokietija), „Veszprém“ (Vengrija), „Kielce“ (Lenkija), „Porto“ (Portugalija), Zaporižės „Motor“ (Ukraina), Bukarešto „Dinamo“ (Rumunija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.