EUROLYGA 2023

Nuo birželio apie atmestą A. Reed pilietybės klausimą nutylėjusi L. Vanagienė: „Nenorėjome šaršalo, tačiau dar kartą kreipsimės į Prezidentūrą“

Lietuvos šokėjų ant ledo porai Saulius Ambrulevičiui ir Allison Reed po kiek mažiau nei pusės metų prasidėsiančios 2022-ųjų Pekino žiemos olimpinės žaidynės virsta miražu.

A.Reed ir S.Ambrulevičius bei L.Vanagienė.<br>lrytas.lt koliažas
A.Reed ir S.Ambrulevičius bei L.Vanagienė.<br>lrytas.lt koliažas
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Pata
M.Pata
M.Pata
M.Pata
BNS, spaudos konferencija, dėl pilietybės suteikimo, išimties tvarka, sportininkei, Isabellai Tobias, Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
BNS, spaudos konferencija, dėl pilietybės suteikimo, išimties tvarka, sportininkei, Isabellai Tobias, Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 1:53 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 11:04 AM

Dar kovo mėnesį į žiemos olimpiadą bilietus iškovojusi šokėjų pora sulaukė šalies Prezidentūros kirčio. Lietuvos Respublikos prezidentūra penktadienį lrt.lt žurnalistui Rokui Suslavičiui pranešė, kad prezidentas Gitanas Nausėda atmetė A.Reed prašymą jai suteikti Lietuvos pilietybę. Tiesa, šokėjų pora nežada nuleisti rankų – bandys dar kartą belstis į Prezidentūrą ir vėl prašyti pilietybės amerikietei.

Ši žinia nuo 2017-ųjų metų Lietuvai tarptautinėse varžybose kartu su S.Ambruliavičiumi atstovaujančiai 27-erių amerikietei galimai užkerta kelią dalyvauti Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.

Informaciją apie šalies dailiojo čiuožimo bendruomenei suduotą Prezidentūros smūgį portalui lrytas.lt patvirtino Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

„Tą žinią mes gavome birželio pradžioje. Atrodo, kad tai buvo birželio 1 diena. Žinoma, labai nusiminėme, tačiau nutarėme eiti savo keliu – rengtis pasaulio ir Europos kovoms, visoms taurės varžyboms. Ir ruošti naujus šokius.

Manėme, jei pasakysime apie atmestą pilietybės klausimą, prasidės šaršalas, nesugebėsime rengtis varžyboms, nes dėmesys ir pirštų badymas būtų per sunkus sportininkams. Bet šis Prezidentūros sprendimas nepakeitė mūsų pasiryžimo.

Ir mes vis dar rengiamės Pekino žaidynėms – šokėjų ant ledo pora šioje olimpiadoje vis tiek bus“, – lrytas.lt tikino Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

Olimpinės svajonės siekusi S.Ambrulevičiaus ir A.Reed pora jau buvo pradėjusi pasirengimą artėjančioms žiemos olimpinėms žaidynėms.

Gegužės mėnesį šokėjai ant ledo pasidalino pirmaisiais olimpinio šokio fragmentais, o kartu su jais prakaitą ant ledo liejo ir garsiausia visų laikų Lietuvos šokėjų ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

Vis dėlto, panašu, kad duris į žiemos olimpines žaidynes šokėjams uždarys pati šalis, kuriai sportininkai buvo pasiruošę atstovauti.

L.Vanagienė tikina, kad A.Reed ir S.Ambrulevičius rugsėjį jau užbaigė naujų šokių statymą ir spalio 11 dieną išvyksta į taurės varžybas Budapešte.

Kovo pabaigoje 27-erių A.Reed ir 28-erių S.Ambrulevičiaus pora Švedijos Stokholmo Stokholmo „Globe“ arenoje vykusiose planetos pirmenybių šokių ant ledo kovose galutinėje 32 porų įskaitoje užėmė 15-ąją poziciją, kuri suteikė kvietimą į Pekino žaidynes.

Už du šokius Lietuvai atstovavę sportininkai iš teisėjų gavo 178,18 balo. Tai buvo geriausias visų laikų šios poros rezultatas.

A.Reed yra JAV pilietė ir lietuvišką pasą galėjo gauti Prezidento dekretu išimties tvarka.

Iki 2026-ųjų leidimą gyventimūsų šalyje turinti amerikietė A.Reed džiaugėsi, kad jau ne vienerius metus leidžia laiką Lietuvoje ir integruojasi į šalies gyvenimą.

– Kas bus toliau? Ar sportininkai susitaikė su žinia, kad Pekine negalės startuoti?,lrytas.lt paklausė L.Vanagienės.

– Jau gerai, kad praėjo tam tikras laikas ir pora jau morališkai pasirengusi startuoti varžybose. Ji „persirgo“ tą žinią ir dabar akcentuoja savo jėgas į svarbiausias sezono varžybas.

Dabar labai svarbu A.Reed ir S.Ambrulevičiui parodyti itin gerus rezultatus. Tada tai suteiks mums galimybę dar kartą prašyti pilietybės.

– Bandysite dar kartą? Ar užteks laiko?

– Visų pirma, reikia parodyti, kad ši pora tikrai yra pajėgi varžytis olimpiadoje. Tada jau galėsime galvoti ir apie dar vieną prašymą. Kitą vertus, nemanau, kad pasaulio reitingo 20-oji vieta ir 15-oji vieta planetos pirmenybėse yra per „skysta“, kad galėtum kalbėti apie aukštą abiejų jaunų žmonių meistriškumą.

Parašką Pekino žaidynėms mes turime pateikti iki sausio 30 dienos. Tad dar laiko turime – net keturis mėnesius. Jei bus rezultatas, tai Allison vėl pateiks prašymą. Ir gal tada ji gaus lietuvišką pasą...

– Tai šiuo atveju ne Federacija teiks prašymą dėl A.Reed pilietybės?

– Tai ji ir prieš tai balandį pati pateikė prašymą. Dabar tokia pilietybės prašymo tvarka. Federacija šiuo atveju neturi jokios įtakos.

– Sakėte, kad vis tiek Pekine bus šokėjų pora. Ką turite galvoje?

– Turime ir atsarginį planą – dvejus metus šoka kartu Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala. Tad jei A.Reed negaus pilietybės, registruosime į žaidynes šį duetą.

Aišku, tai ne tolygus keitimas – pastaroji pora tik kelis kelis metus kartu, nors dabar jau treniruojasi pas rimtus trenerius Suomijoje. Bet apie tai kalbėti anksti.

– Ar apmaudu, kad A.Reed prašymas buvo atmestas ir tenka regzti kitus planus?

– Mes dar kalbėsimės su teisininkais, kaip visą šią situaciją paskuti į geranoriškumo ir supratimo vagą. Žiūrėkite, dabar atvyksta nemažai emigrantų iš Azijos šalių, Afganistano – juos bandoma integruoti į mūsų gyvenimą, bandoma suteikti sąlygas, kad jie Lietuvoje nesijaustų atstumti. Ir suteikiamos pilietybės, suteikiamos pabėgėlio statusai.

Nežinau, kodėl A.Reed kandidatūra neatrodė verta lietuviško paso. Bet šiuo atveju tai tik mano mintys, kurios neturi nieko bendro su sportininkų pozicija.

Manau, kad per likusius keturis mėnesius A.Reed ir S.Ambrulevičiaus pora įrodys, kad jie abu verti startuoti Pekino žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.