EUROLYGA 2023

UCI dviračių treko Čempionų lygoje sužibėjusi O. Baleišytė: „Tokio renginio Panevėžyje laukiau 10 metų“

Praėjusią savaitę Maljorkoje startavusioje Tarptautinės dviračių sporto federacijos (UCI) dviračių treko Čempionų lygos varžybose iš trijų Lietuvos atstovų geriausiai pasirodė jaunoji panevėžietė Olivija Baleišytė, kuri po pirmojo etapo ištvermės kategorijos bendrojoje įskaitoje užima aukštą trečią vietą. Perspektyvi treko dviratininkė po sėkmingo starto nekantriai laukia antrojo prestižinių varžybų etapo gimtojo Panevėžio „Cido“ arenoje, kurioje lapkričio 27 d. įgyvendins dešimtmetį puoselėtą savo svajonę.

 O.Baleišytė ir M.Lyster.
 O.Baleišytė ir M.Lyster.
 O.Baleišytė, S.Krupeckaitė ir V.Lendelis
 O.Baleišytė, S.Krupeckaitė ir V.Lendelis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 9:55 AM

Praėjusį šeštadienį Maljorkos Palmos mieste įvykusiame pirmajame iš penkių ilgai lauktų varžybų etapų su specialiaisiais vaizdo ir garso efektais pasirodė 72 stipriausi pasaulio treko dviratininkai iš 30-ies pasaulio šalių.

Tarp jų buvo ne trys Lietuvos atstovai: šalies dviračių treko karalienė Simona Krupeckaitė, kuri yra viena iš renginio ambasadorių, Vasilijus Lendelis ir O. Baleišytė, kuri apie patekimą į prestižines naujo formato varžybas išsikovojo tik likus savaitei iki pirmojo etapo.

Maljorkoje 23 m. panevėžietė varžėsi ištvermės kategorijoje, kurioje sudarė itin rimtą konkurenciją olimpinėms, pasaulio čempionėms. Skrečo rungtyje ji iškovojo antrą vietą ir nusileido tik kanadietei Maggie Coles-Lyster.

Atkrintamosiose lenktynėse, kurias laimėjo tituluota britė Katie Archibald, dviratininkė ilgai laikėsi lyderių grupėje ir pelnė 5-ą vietą. Iš viso iškovojusi 28 įskaitinius taškus O. Baleišytė bendroje ištvermės kategorijos įskaitoje yra trečia.

Sprinto kategorijoje kovojo S. Krupeckaitė ir V. Lendelis. Viena tituluočiausių šalies sportininkių sprinto bendrojoje įskaitoje su 9 taškais užima 11-ą vietą, o V. Lendelis su 12 taškų yra aštuntas.

„Tai yra grandiozinis įvykis dviračių sporte: ir šou, ir koncertas, ir varžybos vienu metu. Teko sudalyvauti panašiose varžybose, pavyko jas ir laimėti. Būtų smagu kažką panašaus pasiekti UCI dviračių treko Čempionų lygoje. Labai laukiu antrojo varžybų etapo Panevėžyje ir keliu tikslą savo gimtajame mieste visus nustebinti. Tokį renginį, kuris primena veiksmo filmą, būtų nuodėmė praleisti“, – po pasirodymo šeštadienį Ispanijos saloje susižavėjimo neslėpė O. Baleišytė.

Sportininkei šis sezonas iš tiesų buvo įsimenantis: ji net du kartus įšoko į jau nuvažiuojantį varžybų traukinį. Iš pradžių dviratininkė vasarą paskutinę akimirką išvyko į Tokijo olimpiadą, o po puikaus pasirodymo Pasaulio čempionate jai netikėtai atsivėrė durys ir į UCI dviračių treko Čempionų lygą.

„UCI dviračių treko Čempionų lygos varžybos – antras kartas, kai įšokau į nuvažiuojantį traukinį. Tas pats buvo olimpiadoje. Visi jau susiplanavę, bilietus nusipirkę, o man galimybė nuvykti į Tokiją pasitaikė tik paskutinę akimirką.

Tuo metu mano forma buvo kritusi ir staiga netikėtai patekau tarp geriausioje formoje buvusių stipriausių pasaulio dviratininkių. Gerai, kad susidorojau su jauduliu ir stresu bei iš viso sugebėjau startuoti, bet 17-ikta vieta Tokijuje nesu patenkinta. Galiu geriau ir tą įrodo pasaulio čempionato rezultatai“, – apie netikėtai atsiradusią galimybę išvykti į olimpiadą pasakojo dviratininkė.

Po olimpiados O. Baleišytė pradėjo ruoštis Europos ir pasaulio dviračių treko čempionatams, kuriuose ji pasirodė sėkmingiausiai iš visų Lietuvos dviratininkų. Europos čempionate atletė daugiakovės (omniumo) rungtyje buvo penkta, o grupinėse lenktynėse – ketvirta.

„Į Europos čempionatą išvykau rami ir pasitikėdama savimi. Važiavau nieko iš savęs nereikalaudama. Pravažiavus man svarbiausią olimpinę omniumo rungtį, su treneriu nusprendėme, kad dėl taškų pabandysime važiuoti ir grupinėse lenktynėse. Jose nieko nesitikėjau, vidury šių varžybų jau buvau nuleidusi rankas, tačiau pasivijau, buvau antra ir tik pabaigoje nukritau į ketvirtą vietą. Tai ir smagu, ir liūdna, nes buvai arti pirmojo medalio“, – Europos čempionato kovas prisiminė O. Baleišytė, kuri 2016 m. tapo Europos jaunimo čempione.

Pasaulio čempionate Prancūzijoje, kuris įvyko likus vos kiek daugiau nei savaitei iki UCI dviračių treko Čempionų lygos, skrečo rungtyje lietuvė užėmė aukštą ketvirtą vietą, daugiakovėje (omniume) liko aštunta, tempo lenktynėse – devinta, o atkrintamosiose lenktynėse – septinta.

„Pasaulio čempionatai iki šiol man buvo kaip užburtas ratas: atiduodi viską, bet rezultato nėra. Dalyvaudama jaunimo čempionatuose važiuodavau daug geriau, matyt, nenešiau tiek atsakomybės ant savo pečių. Šiemet pavyko įveikti jaudulio barjerą, gal važiavimas plente padėjo – džiaugiuosi pasiektais pasaulio čempionato rezultatais, jie tikrai yra aukšti. Be to, pavyko iškovoti ir kvietimą į UCI dviračių treko Čempionų lygą, man tai buvo maloni staigmena“, – pasakojo jaunoji sportininkė.

Į dviračių sportą O. Baleišytė atėjo iš triatlono, kai treneris pasiūlė išbandyti važiavime treke. Nepaisant visų pavojų dėl didelio greičio ir karjeroje pasitaikiusių griuvimų, dviratininkė to nesureikšmina, o prie nuolat vykstančių ir žiūrovams mažai matomų grumtynių treke yra pripratusi.

„Jau galima sakyti, kad dviračių sportas – kontaktinis sportas, gana ekstremalus. Žiūrovams griūtys yra įdomiausia dalis šioje sporto rungtyje. Tačiau apie griuvimą ir jo pavojus aš negalvoju. Kuo daugiau tenka griūti, tuo greičiau tai priimi kaip sporto detalę ir susigyveni. Pamenu, griuvau olimpiadoje, bet pati pirma pašokau ir griebiau savo dviratį iš Honkongo atstovės, nes galvojau tik apie finišą. Treke negali atkelti rankos nuo vairo, bet susistumdymai nuolat vyksta galva, alkūnėmis. Labai stumdomės, gal važiuojant didžiuliu greičiu to nesimato. Vieną dieną aš norėčiau ant savo dviračio uždėti kamerą, kad matytųsi tie milimetrai, kurie skiria mane nuo varžovų. Ne centimetrai, o milimetrai, tačiau su patirtimi išmoksti laviruoti“, – dviračių treko subtilybes pristatė sportininkė.

Tarp UCI dviračių treko Čempionų lygos lyderių po pirmojo etapo atsidūrusi O. Baleišytė nekantriai laukia antrojo UCI dviračių treko Čempionų etapo gimtajame Panevėžyje ir sako, kad dalyvauti tokio lygio renginyje savo mieste yra jos dešimt metų laukta svajonė.

„Tokio renginio laukiau nuo 2012 m., kai „Cido“ arenoje vyko Europos dviračių treko čempionatas. Buvau taip sužavėta, kad pasakiau sau, kad, kai užaugsiu, ir aš noriu važiuoti prestižinėse varžybose „Cido“ arenoje. Norėjau tokio palaikymo, koks tada buvo arenoje. Pilnų tribūnų ir puikios atmosferos tikiuosi lapkričio 27 d., be to, tai bus šventė S. Krupeckaitei. Kai buvau maža, norėjau būti kaip ji. Žiūrėjau jos visas varžybas, labai ją palaikiau. Ji man yra užsispyrimo, ryžto pavyzdys“, – kalbėjo treko dviratininkė.

Lapkričio 27 d. antrasis iš penkių UCI dviračių treko varžybų etapų įvyks Panevėžio „Cido“ arenoje, kurioje be didžiulio greičio, geriausių pasaulyje dviratininkų lauks ir įsimenanti šou dalis: specialieji vaizdo ir garso efektai, išmaniosios technologijos ir interaktyviai pateikiama statistika. Kovas iš Panevėžio tiesiogiai transliuos „Eurosport“ kanalas.

UCI dviračių Čempionų lyga (angl. UCI Champions League) – intriguojančios, naujos kartos prestižinės dviračių treko varžybos su šou elementais, kuriose dėl pusės milijono prizinio fondo varžosi geriausi pasaulio treko atletai, o žiūrovai mėgaujasi specialiais garso, šviesų efektais bei unikalia naujo formato renginio patirtimi. Lapkričio 27 d. treko Čempionų lygos varžybų aistras galės išvysti ir Lietuvos sporto mėgėjai, mat antras iš penkių naujo formato varžybų etapų bus surengtas vienintelėje Baltijos šalyse olimpinio standarto dviračių treką turinčioje Panevėžio „Cido“ arenoje, bilietus į renginį platina tiketa.lt. Lapkričio-gruodžio mėn. penkiuose Čempionų lygos etapuose, kurie be Panevėžio jau įvyko Maljorkoje, vėliau nusikels į Londoną ir Tel Avivą, 72 tituluočiausi treko sportininkai, tarp kurių ir pasaulio rekordininkė, čempionė S. Krupeckaitė, 2020 m. Europos čempionato bronzos medalininkas V. Lendelis ir perspektyvioji O. Baleišytė kovoja dėl įskaitinių taškų treko sprinto ir ištvermės kategorijose. Čempionais taps ir prizinį fondą susižers visuose etapuose daugiausiai taškų surinkę dviratininkai (-ės). Planuojama, kad novatoriško formato varžybos prie TV ekranų sutrauks daugiau nei 150 mln. žiūrovų visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.