EUROLYGA 2023

„Formulės 1“ finiše – pragarui prilygstantis karštis: paskutinį sezono mūšį išgyvens tik vienas lenktynininkas Lyderių kraityje - vienodas taškų skaičius

Sekmadienį Abu Dabyje vyksiančiame paskutiniajame 2021-ųjų „Formulės 1“ lenktynių etape visų akys kryps į Maxą Verstappeną ir Lewisą Hamiltoną. Pirmą kartą nuo 1974-ųjų į kovą paskutiniajame lenktynių etape abu bendroje įskaitoje pirmaujantys lenktynininkai turi po vienodą taškų skaičių.

L.Hamiltonas (kairėje) ir M.Verstappenas.<br>AP/Scanpix nuotr. koliažas.
L.Hamiltonas (kairėje) ir M.Verstappenas.<br>AP/Scanpix nuotr. koliažas.
L.Hamiltonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
L.Hamiltonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
M.Verstappenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
M.Verstappenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
L.Hamiltonas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
L.Hamiltonas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 8:17 AM

Tai bus ne tik 24-erių iš Nyderlandų kilusio M.Verstappeno ir 36-erių brito L.Hamiltono tarpusavio akistata – į principinį mūšį stoja ir dvi šių lenktynininkų komandos – „Red Bull Racing-Honda“ (M.Verstappenas) ir „Mercedes“ (L.Hamiltonas).

Po šeštadienio kvalifikacijos tapo aišku, kad M.Verstappenas startuos iš pirmosios pozicijos, o L.Hamiltonas – iš paskos antras.

Įprastai konkuruojančių lenktynininkų ir jų atstovaujančių komandų tarpusavio konfliktai apsiribodavo žodžių karas arba užkulisiniais nesutarimais, ypač tarp „Mercedes“ komandos vadovo Toto Wolffo ir „Red Bull“ ekipos atstovo Christiano Hornerio. 

Tačiau praėjusį savaitgalį Saudo Arabijoje vykusiame ture įtempta kova tarp L.Hamiltono ir M.Verstappeno pasiekė kitą lygį.

Etapą laimėjęs ir 26 sek. antrąją vietą užėmusį M.Verstappeną aplenkęs L.Hamiltonas pavadino savo konkurentą „pamišusiu“ ir teigė, kad olandas trasoje važiavo taip, lyg jam negaliotų jokios taisyklės.

Etapo metu lenktynininkas iš Nyderlandų buvo nubaustas dukart – sykį už pranašumo įgijimą išvažiuojant už trasos, o antrą kartą – už pavojingą vairavimą. Lenktynių teisėjai nustatė, kad M.Verstappenas per stipriai stabdė savo bolidą, kai tiesiai už jo važiavo L.Hamiltonas, būtent dėl šios priežasties įvyko dviejų automobilių susidūrimas.

Susiklosčius šioms aplinkybėms britui pavyko laimėti etapą ir galutinai išlyginti abiejų sportininkų taškų kraitį.

Paskutinį kartą M.Verstappenui „Formulės 1“ etapą buvo pavykę laimėti lapkričio 7-ąją. Tąsyk olandas buvo susikrovęs 19 taškų pranašumą, tačiau trijuose paskutiniuosiuose etapuose pergalę šventęs L.Hamiltonas sugrąžino didžiausią intrigą per visą „Formulės 1“ istoriją.

Šiuo metu abu lenktynininkai savo sąskaitoje turi po 369,5 taškus.

Matematika, intrigos ir istorija

Lygus abiejų lenktynininkų bendros įskaitos taškų skaičius reiškia, kad titulą iškovos vairuotojas (jei sėkmingai baigs lenktynes), kuris Abu Dabio etape finišo liniją kirs pirmasis.

Jei pergalę iškovos L.Hamiltonas, tai bus jau aštuntasis jo „Formulės 1“ čempiono titulas ir jis taps naujuoju rekordininku, į antrąją vietą nustumdamas legendinį vokietį Michaelį Schumacherį, kuris pasaulio čempiono taip pat yra tapęs septynis kartus.

Jei pirmesnis Abu Dabyje finišo liniją kirs M.Verstappenas, tai reiškia, kad jam pagaliau pavyks nutraukti net septynerių metų iš eilės trukusį „Mercedes“ komandai atstovaujančių lenktynininkų dominavimą.

Tačiau ne viskas yra taip paprasta.

Išlieka galimybė, kad nė vienas iš lenktynininkų gali nepasiekti finišo linijos, o tada akys krypsta į klasifikuojamą čempionato lyderį.

Juo šiuo metu yra M.Versteppenas, kuris šiame „Formulės 1“ sezone pergalę šventė devyniuose etapuose. Tuo metu jo konkurentas L.Hamiltonas yra laimėjęs aštuonis etapus.

Tai reiškia, kad jei nė vienam iš lenktynininkų nepavyks kirsti finišo linijos – naujuoju „Formulės 1“ čempionu taps M.Verstappenas.

Hipotetinės mintys apie galimą bolidų susidūrimą, kuris lemtų čempionato nugalėtoją be kovos, žinant M.Verstappeno charakterį, yra viena iš pagrindinių pastarųjų dienų temų „Formulės 1“ lenktynėse.

Olandas trasoje visada išlieka principingu ir niekad neužleis savo pozicijos bei stengsis suvelti priešininkams kortas jiems važiuojant tiek išore, tiek ir vidumi.

M.Verstappeno įsitikinimu, jei abu vairuotojai išvažiuoja iš trasos lenkimo metu, tai nėra priežastis skirti baudą – vis dėlto praėjusiame ture olandas sulaukė nuobaudos už tokį veiksmą ir neslėpė pasipiktinimo.

Tuo metu kiti lenktynininkai pirštu duria į San Paulo etapą, kuriame viskas įvyko identiškai, tačiau jokia nuobauda nebuvo skiriama.

Praėjusią savaitę Saudo Arabijoje L.Hamiltonas atsitrenkė į M.Verstappeno bolido galą po to, kai olandas stabdė savo bolidą 69 barų slėgiu, kai tiesiai už jo buvo „Mercedes“ vairuojantis L.Hamiltonas.

Britas teigė, kad priekyje važiuojantis M.Verstappenas tyčia bandė sukelti bolidų susidūrimą ar bent jau pagąsdinti savo konkurentą.

Tuo metu olandas tai pavadino „nesusipratimu“ ir teigė, kad jis bandė „įsileisti“ L.Hamiltoną, nes lenktynių kontrolieriai įsakė tai daryti po to, kai jis neleido britui jo aplenkti važiuojant plačiai.

„Red Bull“ savo paskutinį „Formulės 1“ titulą laimėjo 2013 metais. Tąsyk už komandos bolido vairo sėdėjo Sebastianas Vettelis.

Šį savaitgalį „Red Bull“ vėl nekantrauja susigrąžinti savo šlovę, o komandos vadovas Ch.Honeris teigė, kad jam labai svarbu, kaip šis titulas būtų laimimas.

„Norime laimėti trasoje, o ne kokiame nors komisarų kambaryje. Tai buvo sunki visus metus trukusi kova. Buvo kelios fantastiškos lenktynės.

Tikiuosi sąžiningos ir švarios kovos Abu Dabyje“, – teigė „Red Bull“ ekipos atstovas.

Pagrindinis skirtumas, kad L.Hamiltonas, M.Verstappenas, T.Wolffas ir Ch.Horneris turi skirtingus požiūrius į tai, kas yra „teisinga iš švari“ kova.

Tai yra dar viena iš daugelio priežasčių, dėl kurių nebus galima praleisti sekmadienį vyksiančio paskutiniojo „Formulės 1“ lenktynių etapo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.