EUROLYGA 2023

Nutarė pasinaudoti garsaus Lietuvos biatlonininko pavarde – paskelbė, kad neva boikotuos Pekino olimpiadą

Pirmadienį šalies sporto organizacijas ir kitas institucijas pasiekė laiškas, kuriame teigiama, jog vienas iš garsiausių Lietuvos biatlonininkų Tomas Kaukėnas pasmerkė šalies valdžios veiksmus, jog ji nesiima žingsnių boikotuoti kitų metų vasarį vyksiančias Pekino žiemos žaidynes. Laiške, kuris pasirašytas neva Lietuvos Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, pažymima, kad ministerija palaiko mintį boikotuoti žaidynes ir prisijungia prie sportininkų pozicijos, kurie atsisako vykti į 2022 metų žiemos olimpiadą.

Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>A.Ivanov.
Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>A.Ivanov.
Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>V.Balkūno nuotr.
Biatlonininkas Tomas Kaukėnas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 3:42 PM, atnaujinta Dec 20, 2021, 4:14 PM

Tačiau dviejų olimpiadų dalyvis T.Kaukėnas išplatino paneigiančią tą laišką informaciją – sportininkas jo nepasirašinėjo ir neužsiims jokiu boikotu.

„Šiandien mano vardu įvairios sporto organizacijos gavo laišką, kuriame Lietuvos sportininkai neva smerkia valdžios veiksmus, o užsienio reikalų ministerija pasisako už Pekino žaidynių boikotą. Informuoju, kad jokio laiško nerašiau, nieko nesiunčiau, o informacija yra melaginga“, – parašė T.Kaukėnas.

Taip pat raštą paneigė ir Užsienio reikalų ministerija.

„Lietuvos užsienio reikalų ministerija praneša, kad viešoje erdvėje užsienio reikalų ministro vardu yra platinama suklastota informacija, susijusi su Lietuvos dalyvavimu Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse. Vertiname tai kaip informacinę ataką“, – skelbiama oficialiame paneigime.

Keliolika valdančiajai koalicijai priklausančių Lietuvos Seimo narių gruodžio pradžioje kreipėsi į politikus, Lietuvos tautinį olimpinį komitetą ir sportininkus, ragindami boikotuoti vasarį Pekine vyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

Kreipimosi autorių teigimu, prestižiniai sporto renginiai negali vykti autoritarinėse valstybėse, kur nepaisoma žmogaus teisių, o sportas bandomas panaudoti savo įvaizdžiui gerinti.

„Kreipiamės į prezidentą, Vyriausybę, visus Lietuvos politikus, ragindami boikotuoti Kinijos olimpines žaidynes, nedalyvauti jos atidarymo ir uždarymo renginiuose, nesiųsti jokios oficialios valstybinės delegacijos“, – teigiama laiške.

Septyniolika parlamentarų taip pat siūlė sportininkams, išsikovojusiems kvietimus į Pekino žaidynes, „pademonstruoti pilietišką poziciją, nedalyvauti ten, kur bus bandoma juos paversti autoritarinio režimo režisuojamo spektaklio marionetėmis“

„Būtent principinga pozicija šiandien gali padėti apginti sportą nuo pagundos jį paversti politikos įrankiu“, – buvo teigiama kreipimesi.

Pasak politikų, vasarį planuojamos olimpinės žaidynės Kinijoje bus „dar viena autoritarinio komunistinio režimo galios demonstracija, siekiant parodyti pasauliui, kad galima engti pavergtas tautas, laikytis autoritarinės politikos, nepaisyti žmogaus teisių, visiems grasinti Trečiuoju pasauliniu karu ir kartu veidmainiškai kalbėti apie taikią olimpinio judėjimo misiją bei nesulaukti demokratinėmis save vadinančių valstybių principingos reakcijos“.

Kreipimąsi pasirašė 13 valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narių, trys – Laisvės partijos nariai, vienas – Liberalų sąjūdžio ir viena opozicinių socialdemokratų atstovė.

Tarp pasirašiusiųjų – dviejų parlamentinių komitetų pirmininkai – Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis ir Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Kelios dešimtys Vakarų valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas, paskelbė Pekino olimpiados diplomatinį boikotą dėl Kinijos represijų prieš uigūrų mažumą Sindziango regione ir demokratijos varžymo Honkonge.

Pekinas įspėjo šias šalis, kad jos pasigailės dėl tokio sprendimo ir už tai „sumokės“.

XXIV žiemos olimpinės žaidynės vyks 2022 metų vasario 4–20 dienomis Pekine ir šalia esančiuose Hebėjaus provincijos miestuose. Pastaraisiais metais prastėję Lietuvos ir Kinijos santykiai pasiekė naujas žemumas, Vilniuje atidarius Taivaniečių atstovybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.