EUROLYGA 2023

Uraganą sukėlęs COVID-19 skiepo atsisakantis N. Džokovičius – tarptautinio skandalo centre: sulaikius žvaigždę įsiuto Serbijos prezidentas

Pasaulyje daugėjant užsikrėtimų sparčiai plintančia COVID-19 omikron atmaina sporto bendruomenė su nerimu stebi įvykius Australijoje. Artėjant prestižiniam pirmajam sezono „Grand Slam“ serijos „Australian Open“ turnyrui įvykių epicentre atsidūrė koronaviruso skiepo atsisakantis geriausias pasaulio tenisininkas Novakas Džokovičius.

 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> lrytas.lt koliažas.
 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> lrytas.lt koliažas.
 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prie imigrantų sulaikymo centro Melburne protestuotojai reikalauja paleisti N.Džokovičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 3:28 PM, atnaujinta Jan 6, 2022, 3:39 PM

Organizatorių suteiktas leidimas N.Džokovičiui atvykti į griežtus ribojimus taikančią šalį ir varžytis, o netrukus Australijos valdžios sprendimas užkirsti tam kelią greitai virto tarptautiniu skandalu, kuriame pasigirdo ir Serbijos prezidento balsas.

Panaktinėjęs oro uoste – į imigrantams skirtą viešbutį

Teniso bendruomenė pasidalino į dvi stovyklas – vieni palaiko N.Džokovičių, o kiti smerkia 34-erių Serbijos teniso žvaigždę, nes ši pasauliui sudėtingu metu rodo itin prastą pavyzdį.

Daugybės kritikos sulaukė ir „Australian Open“ organizatoriai, kurie šią savaitę tenisininkui suteikė išimtį ir leido varžytis kovose be COVID-19 skiepo. Netrukus Australijoje kilo milžiniška pasipiktinimo banga, kuri nusirito per visą pasaulį – tokios išimtys nėra daromos kitose sporto šakose, o leidimas – prieštarauja pačios valstybės nustatytoms taisyklėms.

Ketvirtadienį istorija pasiekė naują įtampos tašką – N.Džokovičiui lėktuvu atskridus į Melburną Australijos valdžia panaikino jo vizą.

Kaip pranešė BBC, N.Džokovičius keletą valandų praleido oro uoste, o tada sienos apsaugos pareigūnai sportininką informavo, kad jis neatitinka pandemijos metu nustatytų taisyklių, kurios leidžia patekti į šalį.

Jam buvo įteiktas specialus laiškas, kuriame nurodyta, kad jo viza – atmesta ir jis bus deportuotas.

Netrukus N.Džokovičius buvo perkeltas į imigrantams skirtą viešbutį, kur privalo izoliuotis. Teismas pirmadienį nuspręs, ar jį deportuoti.

Independent.co.uk šaltiniai pranešė, kad N.Džokovičius artimiausiu metu pateiks apeliaciją dėl deportacijos.

Pritaikius išimtį – kritikos lavina

N.Džokovičius per visą pandemijos laikotarpį vengė klausimų apie COVID-19 ir ilgą laiką neskelbė, ar yra pasiskiepijęs.

Tačiau pernai serbas prasitarė, kad yra „vakcinacijos priešininkas.“ Netrukus teniso pasaulyje ėmė kilti klausimai, kokia ateitis laukia pirmosios pasaulio raketės, kuri ruošiasi dalyvauti visuose pagrindiniuose turnyruose.

Bet iki „Australian Open“ organizatorių sprendimo kalbos tebuvo kibirkštimis. Dabar tai – gaisras. Sausio 17 dieną prasidėsiančio turnyro organizatoriai paskelbė, kad N.Džokovičiui suteikiama medicininė išimtis, kurią, pasak organizatorių, patvirtino dvi nepriklausomos medicinos specialistų grupės, kurias sušaukė Australijos teniso asociacija ir Viktorijos valstija.

Organizatoriai neigė bet kokias kalbas, kad N.Džokovičiaus statusas jam lėmė išskirtines sąlygas.

Netrukus Australijoje pasigirdo pasipiktinimo balsai. Šiuo metu šalyje koronaviruso skaičiai auga. Šalyje paskiepyta daugiau nei 90 procentų vyresnių nei 16 metų asmenų. Čia vis dar galioja kai kurie griežčiausi pasaulyje ribojimai. Net ir šiuo metu kai kurie asmenys negali vykti į kitą valstiją ar palikti šalies.

„Niekas nėra aukščiau taisyklių“

„Australian Open“ organizatorių suteikta išimtis N.Džokovičiui turėjo atverti visas duris, tačiau netrukus savo žodį tarė Australijos valdžia. Dar prieš serbo skrydį buvo paskelbta, kad jeigu jis atvyks, bus deportuotas.

Ketvirtadienį valdžios atstovai paskelbė, kad iš Dubajaus atvykstantis N.Džokovičius „nesugebėjo pateikti tinkamų įrodymų“, kad gautų vizą. Pasak BBC, N.Džokovičius dabar yra laikomas Melburno priemiestyje esančiame viešbutyje, skirtame sulaikytiems imigrantams.

„Ne piliečiai, kurie neturi galiojančios vizos arba jų viza buvo atšaukta, yra sulaikomi ir išgabenami iš Australijos“, – pranešime nurodė Australijos sienos apsaugos tarnyba.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas neigė bet kokias kalbas, kad N.Džokovičius iš tarnybų sulaukė didesnio dėmesio nei įprasta ir pabrėžė, kad niekas nėra aukščiau įstatymų. Tiesa, S.Morrisonas pripažino, kad N.Džokovičiaus nusistatymas dėl vakcinų patraukė dėmesį.

„N.Džokovičiaus viza atšaukta. Taisyklės yra taisyklės, ypač, kai kalbame apie mūsų sieną. Niekas nėra aukščiau tų taisyklių. Mūsų griežta sienos kontrolė atlieka kritinį vaidmenį fakte, kad Australija turi vieną žemiausių mirčių nuo COVID-19 reitingą visame pasaulyje. Mes ir toliau būsime nuožmūs“, – paskelbė S.Morrisonas.

Serbijos prezidentas pažadėjo padėti

Nors istorija čia ir galėjo baigtis, panašu, kad teniso skandalas išplaukė į tarptautinius vandenis. Australijos atžvilgiu itin griežtai pasisakė Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius, kuris pažadėjo visokeriopą paramą savo šalies sporto vėliavnešiui.

„Aš ką tik baigiau pokalbį telefonu su N.Džokovičiumi. Aš pasakiau mūsų Novakui, kad su juo – visa Serbija. Mes darome viską, kad tučtuojau baigtųsi šis geriausio pasaulio tenisininko persekiojimas, – savo „Instagram“ paskyroje paskelbė A.Vučičius. – Serbija kovos dėl tiesos ir teisybės už Novaką tarptautinių įstatymų ribose. Novakas yra stiprus ir mes visi tai žinome.“

Pasak Serbijos žiniasklaidos, netrukus A.Vučičius iškvietė Australijos ambasadorių Belgrade ir pareikalavo, kad N.Džokovičius būtų skubiai paleistas iš sulaikymo centro ir jam būtų leista žaisti.

N.Džokovičiaus tėvas Srdjanas teigė, kad jo sūnus buvo priverstas vienas kambaryje su ginkluotais apsauginiais laukti, kol bus priimtas sprendimas.

„Aš nesuprantu, kas vyksta. Jie jau 5 valandas yra sulaikę mano sūnų. Jeigu jie jo nepaleis per pusvalandį, mes eisime į gatves. Tai – kova už visus“, – serbiškai „Sputnik“ versijai kalbėjo N.Džokovičiaus tėvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.