EUROLYGA 2023

Australijos imigracijos ministras suka galvą, ką daryti su Novaku Džokovičiumi

Serbijos tenisininko Novako Džokovičiaus galimybės apginti „Australian Open“ teniso čempiono titulą dar mažiausiai dieną lieka neaiškios. Australijos imigracijos ministras Alexas Hawke'as dar nepriėmė sprendimo, ar panaikinti pasaulio lyderio vizą po to, kai jis laimėjo teismą dėl pasilikimo šalyje.

 Novakas Džokovičius rengiasi ginti titulą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Novakas Džokovičius rengiasi ginti titulą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Novakas Džokovičius pradėjo treniruotis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Novakas Džokovičius pradėjo treniruotis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Jan 11, 2022, 9:12 AM

Saga tęsiasi jau šeštą dieną po to, kai paaiškėjo, kad federalinė vyriausybė tiria, ar N.Džokovičius melavo savo kelionės anketoje, sakydamas, kad nebuvo keliavęs per pastarąsias 14 dienų.

Federalinis apygardos teismas pirmadienį nusprendė, kad Džokovičiui viza turi būti grąžinta, nes jam nebuvo suteikta pakankamai laiko įrodyti, kad jis turi galiojančią išimtį.

A.Hawke'as gali pasinaudoti savo asmenine galia pagal Migracijos įstatymą, kad atšauktų N.Džokovičiaus vizą visuomenės sveikatos sumetimais, tačiau jo biuras antradienio popietę (Australijos laiku) tvirtino, kad ministras vis dar svarsto šį klausimą.

Pono Hawke'o atstovas spaudai sakė: „Laikydamasis proceso ministras A.Hawke'as nuodugniai apsvarstys šį klausimą. Kadangi problema tebenagrinėjama, dėl teisinių priežasčių netikslinga daugiau komentuoti.“

Federalinė vyriausybė tvirtina, kad buvo teisinga praėjusią savaitę atšaukti N.Džokovičiaus vizą, nes ankstesnė COVID-19 infekcija per pastaruosius šešis mėnesius nėra tinkama priežastis atleisti nuo neskiepijimo.

Teismas nesvarstė šio klausimo, nes federalinė vyriausybė pripažino, kad ji neužtikrino N.Džokovičiui procedūrinio teisingumo.

Federalinės vyriausybės šaltiniai taip pat patvirtino, kad jie ieško neatitikimų N.Džokovičiaus Australijos kelionių deklaracijoje.

Anketoje N.Džokovičius nurodė, kad 14 dienų iki savo atvykimo į Australiją sausio 6 dieną nebuvo keliavęs. Iš tikrųjų Džokovičius per tą laiką iš Belgrado keliavo į Ispaniją.

Visų keliautojų, atvykstančių į Australiją, klausiama, ar jie „keliavo arba keliaus likus 14 dienų iki jūsų skrydžio į Australiją“.

Jie taip pat įspėjami: „Melagingos ar klaidinančios informacijos teikimas yra rimtas nusikaltimas. Už melagingos ar klaidinančios informacijos pateikimą taip pat gali būti skirta civilinė nuobauda“, o didžiausia bausmė – 12 mėnesių laisvės atėmimas.

Tačiau M.Džokovičius pasienio pareigūnams pasakė, kad Australijos teniso federacija jo vardu užpildė Australijos kelionių deklaraciją. Neaišku, ar tai galėtų išgelbėti jį nuo tolesnio pasienio pareigūnų prasižengimo.

Federalinis apygardos teismas pirmadienį nusprendė, kad Džokovičiui viza turi būti grąžinta, nes pasienio pajėgos nesuteikė jam pakankamai laiko įrodyti, kad jis turi galiojančią išimtį.

Klausimai apie N.Džokovičiaus kelionės deklaracijas iškilo tą pačią dieną, kai jo brolis atsisakė atsakyti į klausimus apie žaidėjo dalyvavimą šventėse po kelių dienų po to, kai teismo dokumentuose teigiama, kad jo testas buvo teigiamas.

Jo advokatai teigia, kad jis atliko PGR testą gruodžio 16 d. 13 val., o teigiamą rezultatą gavo apie 20 val.

Gruodžio 17 dieną jis dalyvavo apdovanojimų ceremonijoje su jaunaisiais tenisininkais be kaukės, tai rodo renginio nuotraukos.

Prancūzų laikraštis „L'Equipe“ pranešė, kad Džokovičius gruodžio 18 d. dalyvavo fotosesijoje su vienu iš jų fotografų.

N.Džokovičiaus advokatai teigia, kad žaidėjo PGR testas buvo neigiamas gruodžio 22 d., praėjus šešioms dienoms po teigiamo rezultato.

Užsikrėtusių žmonių PGR testas, kuris yra jautresnis nei greitasis testas, gali būti teigiamas savaites ar mėnesius, todėl kyla klausimų, kaip N.Džokovičiui taip greitai buvo neigiamas.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas antradienio rytą kalbėjosi su Serbijos ministre pirmininke Ana Brnabič apie tenisininko situaciją.

S.Morrisonas aiškino, kad Australijos sienų politika yra nediskriminacinė ir labai svarbi saugant Australiją pandemijos metu.

„Jie abu sutiko palaikyti ryšį šiuo klausimu ir toliau stiprinti dvišalius santykius“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.