EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė

Olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė. Šiais titulais didžiavosi Rusijos vyrų rankinio rinktinė. Tačiau visas skambiausias pergales Rusijos rankininkai iškovojo dar praėjusiame amžiuje. Pastaraisiais metais rusai neminimi tarp pretendentų laimėti medalius. Maža to, jiems ne visuomet pavyksta iškovoti kelialapius į Europos ar pasaulio pirmenybes.

 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
 Lietuvos rankininkų varžovė – atsispirti nuo dugno bandanti Rusijos rinktinė<br> Rusijos rankinio federacijos twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-01-13 14:58

Ilgą nuopuolį išgyvenanti Rusijos rinktinė ketvirtadienį bus pirmoji Lietuvos rankininkų varžovė Europos pirmenybėse.

Praeitis

Prieš tris dešimtmečius subyrėjus SSRS, Rusija gavo stiprų rankinio palikimą. Tiesa, Sovietų Sąjungos rankinio ištakos buvo Ukrainoje, tačiau ilgainiui vyrų rankinio centras persikraustė į Maskvą, o per 1988 metų Seulo olimpines žaidynes aukso medalius laimėjusioje SSRS rinktinėje daugiau nei pusė Valdemaro Novickio komandos draugų buvo Rusijoje išugdyti žaidėjai (kiti rankininkai buvo iš Baltarusijos ir Ukrainos).

XX amžiaus pabaigoje Rusijos rinktinė pratęsė pergalingas SSRS rankinio tradicijas. Rusai tapo 1993 ir 1997 metų pasaulio čempionais, 1996 metų Europos čempionais, o sėkmingą laikotarpį vainikavo 2000 metais laimėti Sidnėjaus olimpinių žaidynių aukso medaliai.

Tačiau po to pergalės baigėsi. Pastarąjį kartą Rusijos vėliava pagerbiant prizininkus buvo keliama per 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes, kuriose rusai iškovojo bronzos medalius,

Vėliau Rusijos rankinis judėjo viena kryptimi – žemyn. Kad krizė labai gili, buvo aišku dar prieš keliolika metų, kai Rusijos rinktinė nesugebėjo iškovoti kelialapio į 2011 metų pasaulio pirmenybes. O olimpines žaidynes teko visai pamiršti – į jas Rusijos rankininkai nepatenka nuo 2008 metų.

Jokio postūmio nebuvo visą praėjusį dešimtmetį, kurio pabaigoje Rusijos rinktinė patyrė fiasko dar dviejuose atrankos turnyruose. Rusams nepavyko iškovoti kelialapių į 2018 metų Europos pirmenybes ir 2021 metų pasaulio pirmenybes. Tiesa, pernai į pasaulio pirmenybes Rusijos komanda nuvyko, nes gavo Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) vardinį kvietimą.

Treneris

Užpernai per praėjusias Europos pirmenybes Rusijos rinktinė pralaimėjo visas trejas rungtynes Vengrijos, Islandijos ir Danijos komandoms.

Eilinė nesėkmė privertė Rusijos rankinio vadovus imtis drastiškų veiksmų ir dirbti šalies vyrų rankinio rinktinės treneriu pirmą kartą buvo pakviestas užsienietis – dar per Balkanų karą Vokietijoje apsigyvenęs ir beveik tris dešimtmečius šios šalies komandoms vadovavęs bosnių-serbų kilmės Velimiras Petkovičius.

Atrodo, kad šiam specialistui pavyko nukreipti Rusijos rinktinę teisingu keliu. Pernai per pasaulio pirmenybes Rusijos rankininkai savo gerbėjus nudžiugino lygiosiomis su Baltarusijos rinktine bei pergalėmis prieš Slovėnijos ir Šiaurės Makedonijos komandas, o galutinėje lentelėje užėmė 14-ąją vietą.

Žinoma, šio rezultato nė iš tolo negalima lyginti su praėjusio amžiaus laimėjimais, tačiau komandai, kuri net neturėjo žaisti pasaulio pirmenybėse, 14-oji vieta buvo puikus pasiekimas. Kita vertus, žaisdami su favoritėmis Egipto ir Švedijos rinktinėmis rusai neturėjo nė mažiausių šansų, tad apie ryškią pažangą kalbėti dar anksti.

Pernai vykusiame Europos pirmenybių atrankos turnyre Rusijos komanda tikslą pasiekė užtikrintai. Rusai per 6 rungtynes iškovojo 10 taškų ir atrankos grupėje užėmė pirmąją vietą.

Tiesa, varžovai nebuvo labai stiprūs. Rusijos rankininkai prarado taškus sužaidę lygiosiomis su Ukrainos ir Čekijos rinktinėmis, o abu kartus nugalėjo tik Farerų Salų komandą.

Sudėtis

Ryškiausia šių dienų Rusijos rankinio žvaigždė vis dar yra Timuras Dibirovas. 38 metų kairysis kraštinis žaidžia Skopjės „Vardar“ komandoje ir Čempionų lygoje pagal įmestus įvarčius užima antrąją vietą.

Tačiau užpernai avarų kilmės rankininkas baigė karjerą Rusijos rinktinėje, todėl varžovams jo saugotis nebereikia.

Labiausiai patyrę dabartinės Rusijos rinktinės žaidėjai – anksčiau ne vieną sezoną Čempionų lygoje praleidę 32-ejų Dmitrijus Žitnikovas (Plocko „Wisla“), 33-ejų Danijilas Šiškariovas (Čechovo „Medvedi“), 30-metis Igoris Soroka (Maskvos CSKA), 34-erių vartininkas Viktoras Kirejevas (CSKA).

I.Soroka ir V.Kirejevas kelis sezonus kartu su Lietuvos rinktinės lyderiu Aidenu Malašinsku žaidė Zaporižės „Motor“ klube.

Šį sezoną Čempionų lygoje žaidžia tik vienas Rusijos rinktinės rankininkas. Tai – 25-erių Dmitrijus Santalovas iš Bresto „Miaškov“.

Miglotomis aplinkybėmis į rinktinę nepateko dabartinis A.Malašinsko komandos draugas Denisas Vasiljevas. Treneris V.Petkovičius neįtraukė „Motor“ linijos žaidėjo į pradinį kandidatų sąrašą, bet užpraėjusią savaitę šmėstelėjo pranešimas, kad D.Vasiljevas pakviestas į rinktinę. Vis dėlto jis į treniruočių stovyklą neatvyko, o treneris nepaaiškino, kodėl Zaporižės komandoje sėkmingai debiutavęs rankininkas nedalyvaus Europos pirmenybėse.

V.Petkovičius į Košicę atsivežė 18 rankininkų. Net devyni rinktinės žaidėjai rungtyniauja Rusijos lygoje pirmaujančiame Čechovo „Medvedi“ klube (minint šio klubo pavadinimą būtina pažymėti miestą, nes dėl Rusijos pirmenybių medalių kovoja ir kitas „Medvedi“ klubas – iš Permės).

Užsienio klubuose žaidžia tik keturi Rusijos rinktinės rankininkai. Be dviejų jau paminėtų, tai – Sergejus Kosorotovas (Plocko „Wisla“) ir Michailas Vinogradovas („Bregenz“).

Tikslai

Rusijos rankinio federacijos prezidentas Sergejus Šiškariovas rinktinei iškėlė tikslą per Europos pirmenybes patekti tarp aštuonių geriausių komandų.

„Svarbiausia – pasirodyti geriau negu praėjusiose pasaulio pirmenybėse ir praėjusiose Europos pirmenybėse, – prieš kelias dienas duodamas interviu „Matč“ televizijai sakė Rusijos rankinio vadovas. – Reikia atsispirti nuo grindų, nes nėra kur toliau kristi. Patekti tarp dvylikos geriausių komandų mūsų rinktinei yra realu, bet tikslas bus patekti tarp aštuonių geriausiųjų.“

„Grupė ne pati sudėtingiausia, bet pavojinga, – varžovus įvertino su „Sport Ekspress“ leidiniu kalbėjęs Rusijos rinktinės įžaidėjas D.Žitnikovas. – Pirmosios rungtynės su Lietuva, kuri gali nustebinti, bet ir mes galime per šias rungtynes pasitreniruoti. Po to Norvegija, kuri pirmajame etape dažnai žaidžia neužtikrintai, tad ir šiose rungtynėse galima iškovoti taškus. Pabaigoje – lemiamos rungtynės su Slovakija. Žaisti su šeimininkais visada sudėtinga, bet arenose užpildant tik 25 procentus vietų tribūnos smarkiai nespaus.“

Lyga

Praėjusį dešimtmetį labai susilpnėjo ne tik Rusijos rinktinė, bet ir šios šalies lyga. Jei anksčiau nacionalinėse varžybose dominavęs Čechovo „Medvedi“ klubas nuolat rungtyniaudavo Čempionų lygoje, tai dabar Rusijos čempionai nebeturi teisės dalyvauti svarbiausiame žemyno turnyre.

Šiuo metu EHF nacionalinių lygų reitinge Rusija užima vos 16-ąją vietą. 2021 metais paskelbtame reitinge Rusija netgi pakilo – ji aplenkė Norvegiją ir Slovakiją. Tačiau jau dabar beveik nėra abejonių, kad po šio sezono teks grąžinti vieną poziciją norvegams.

Stipriausias Rusijos klubas Čechovo „Medvedi“ šį sezoną žaidžia antrajame pagal rangą Europos lygos turnyre ir yra beviltiškas grupės autsaideris. Iki grupės varžybų pabaigos likus keturiems turams, „Medvedi“ turi tik iliuzinę aritmetinę galimybę iškovoti kelialapį į aštuntfinalį. Tiesa, net trys Rusijos klubai vis dar kovoja Europos taurės turnyre. Į šio turnyro – trečiojo pagal rangą – aštuntfinalį pateko Saratovo SGAU, Stavropolio „Dinamo“ ir Krasnodaro SKIF komandos.

SGAU praėjusiame etape žaidė su vienu iš Baltijos lygos lyderių Pylvos „Serviti“ klubu, kurį nugalėjo vieno įvarčio skirtumu (sudėjus dvejų rungtynių rezultatus). SKIF taip pat tik per plauką įveikė Slovakijos komandą „Považska Bystrica“, kuriai ankstesniame etape po lygios kovos nusileido Klaipėdos „Dragūnas“.

Šį sezoną Rusijos lygoje žaidžia vienas Lietuvos rinktinės rankininkas. Deividas Virbauskas atstovauja dėl medalių kovojančiam Taganrogo „Donskije kazaki“ klubui. „Kazaki“ užima ketvirtąją vietą, o lietuvis yra vienas rezultatyviausių superlygos rankininkų. D.Virbauskas pagal įmestus įvarčius yra aštuntas (72 įvarčiai per 15 rungtynių).

Rungtynės

Lietuvos ir Rusijos rinktinės iki šiol žaidė ketverias oficialias rungtynes. Visus keturis kartus laimėjo Rusijos rankininkai.

Dvejos rungtynės įvyko 2002 metų vasarą pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Tuomet rusai Elektrėnuose laimėjo 31:20, o Maskvoje nugalėjo 29:23.

2014 metų vasarą šios komandos taip pat susitiko pasaulio pirmenybių atrankos varžybose. Permėje rusai nugalėjo 30:22, Kaune svečiai laimėjo 33:22.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.