EUROLYGA 2023

Cenzūra ir sekimas? Pekino žaidynių programėleje aptiko nepageidaujamų frazių sąrašą, kuriame – ir žiauriosios žudynės

Artėjančios 2022 metų Pekino žiemos olimpinės žaidynės vis dažniau susiduria su problemomis. Jeigu įprasta daugiau kalbėti apie koronaviruso grėsmę ar sniego trūkumą, vis garsiau aidi įspėjimai dėl kibernetinio saugumo.

 Prieš Pekino žiemos olimpines žaidynes vis garsiau kalbama apie kibernetinį saugumą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prieš Pekino žiemos olimpines žaidynes vis garsiau kalbama apie kibernetinį saugumą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 6:31 PM

Ir šįkart įspėjimų sūkuryje atsidūrė olimpiadai sukurta mobilioji programėlė „My2022“. Ją išanalizavę analitikai įspėja, kad programėlės kūrėjai daugelyje vietų neužtikrina saugumo, o vykdant tyrimą aptiktas ir specialus cenzūrai skirtas žodžių sąrašas, rašo BBC.

„My2022“ programėle naudosis sportininkai, žurnalistai ir kiti žaidynėse esantys asmenys – joje pateikiame ne tik informacija apie olimpiadą, bet ir tvarkoma koronaviruso informacija.

Tačiau Kanadoje įkurta kibernetinio saugumo grupė „Citizen Lab“ teigia, kad programėlėje – daug spragų.

Tai – dar vienas smūgis Kinijai kibernetinio saugumo klausimu. Įvairūs ekspertai garsiai siūlo sportininkams ir žurnalistams į Pekiną nesivežti savo telefonų ar kompiuterių, o naudoti pakaitinius, kurių vėliau galėtų atsikratyti.

Tokį sprendimą jau priėmė Nyderlandų olimpinis komitetas, kuris pranešė, kad sportininkams ir delegacijos nariams bus duodami telefonai bei kompiuteriai, kurie sugrįžus bus sunaikinti.

„Citizen Lab“ pranešime nurodoma, kad specialistai aptiko ir „cenzūros raktažodžių“, kurie patalpinti programėlėje. Joje taip pat rastas ir įrankis, kuris gali pranešti apie kitus „politiškai jautrius“ žodžius ar temas.

Specialistai pabrėžia, kad tokie įskiepiai ir saugumo spragos nėra netipinės Kinijai, tačiau jie kelia grėsmę vartotojams.

Specialistai taip pat teigė, kad „negalimų žodžių“ sąrašas aptikimo metu buvo neaktyvus, tačiau jis bet kada gali būti įjungtas.

Sąraše – 2442 žodžiai. Praktiškai visi susiję su politika, dalis – keiksmažodžiai ar nelegalios prekės. Dauguma žodžių buvo parašyti kiniškai, bet kai kurie – Tibeto, Uigūrų ir anglų kalbomis.

Sąraše yra Kinijos lyderių vardai, valdžios agentūros, taip pat – žodžiai susiję su 1989 metų Tiananmeno žudynėmis, kuomet Kinijos valdžia žudė prodemokratiškus protestuotojus. Taip pat – ir Falun Gong religinė grupė, kuri Kinijoje yra uždrausta.

Pasak ekspertų, tokie sąrašai yra įprasti tarp Kinijoje sukurtų programėlių. Tačiau jų buvimas gali lemti Kinijai neatitinkančio turinio ištrynimą ar informacijos valdžiai nutekinimą.

2022 metų Pekino žiemos olimpinės žaidynės vyks vasario 4 – 20 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda