EUROLYGA 2023

Lemiamu metu jėgą parodę Prancūzijos rankininkai įsiveržė į Europos pirmenybių pusfinalį

Prancūzijos rankinio rinktinė jau buvo besikraunanti lagaminus, tačiau lemiamu metu parodė charakterį ir įsiveržė į Europos pirmenybių pusfinalį. Prancūzai trečiadienį Budapešte palaužė Danijos komandą ir nuliūdino palankaus rezultato nesulaukusius Islandijos rankininkus.

Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix. com nuotr.
Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix. com nuotr.
Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix. com nuotr.
Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix. com nuotr.
Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rankininkai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 11:37 PM

Kelialapis

Paskutiniajame antrojo etapo varžybų ture I grupės komandoms reikėjo išsiaiškinti, kuri iš jų gaus paskutinį kelialapį į pusfinalį ir prisidės prie anksčiau vietas tarp keturių stipriausiųjų užsitikrinusių Danijos, Ispanijos bei Švedijos rinktinių.

Elitinį sąrašą užpildė olimpinės čempionės Prancūzijos pavadinimas. Prancūzai paskutinėse I grupės rungtynėse paskutinėmis minutėmis panaikino penkių įvarčių atsilikimą ir palaužė pasaulio čempionę Danijos komandą 30:29 (12:17).

Šis rezultatas nuliūdino Islandijos rankininkus, kurie anksčiau vykusiame mače sutriuškino Juodkalnijos rinktinę 34:24 (17:8) ir laukė prancūzų pralaimėjimo.

Prancūzijos ir Danijos rinktinės iškovojo po 8 taškus. Pirmąją vietą I grupėje užėmė tarpusavio rungtynes laimėję prancūzai. Trečiojoje pozicijoje liko 6 taškus surinkusi Islandijos komanda.

Nuo ketvirtosios iki šeštosios vietos šioje grupėje užėmė Kroatijos (3 taškai), Nyderlandų (3 taškai) ir Juodkalnijos (2 taškai) komandos. Nyderlandų ir Kroatijos rinktinės trečiadienį sužaidė lygiosiomis 28:28 (15:13).

Pusfinalis

Penktadienį pusfinalyje žais Prancūzija – Švedija ir Ispanija – Danija. Tą pačią dieną dėl penktosios vietos kovos Norvegija ir Islandija.

Finalo rungtynės vyks sekmadienį. Lemiami mačai rengiami 20022 vietas turinčioje Budapešto arenoje.

Penktąją vietą užimsianti komanda iškovos tiesioginį kelialapį į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Europos pirmenybėse kelialapius į pasaulio čempionatą jau užsitikrino į pusfinalį patekusios Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės. Anksčiau teisę žaisti pasaulio pirmenybėse gavo dvi būsimojo turnyro šeimininkės Švedija ir Lenkija bei planetos čempionės vardą ginsianti Danija.

Islandai

Islandijos rankininkai trečiadienį per rungtynes su juodkalniečiais padarė viską, ką galėjo. Jie šeimininkavo aikštėje nuo pirmųjų minučių ir iškart išsiveržė į priekį 3:0, 6:1, pirmojo kėlinio pabaigoje pirmavo dviženkliu skirtumu 17:7.

Nors juodkalniečiai surengė du spurtus, po kurių mažino atsilikimą iki penkių įvarčių (7:12 pirmajame kėlinyje ir 16:21 antrajame kėlinyje), Islandijos rinktinės trenerio Gudmunduro Gudmundssono paprašytos minutės pertraukėlės netrukus vėl viską grąžindavo į senas vėžes ir šiauriečiams neiškilo realus pavojus, kad jie gali prarasti tašką.

Islandijos komandą prieš šias rungtynes sustiprino trys iš izoliacijos grįžę rankininkai. Tiesa, ryškiausia žvaigždė Aronas Palmarssonas padėjo mažai, nes patyrė traumą.

„Tai lyg krizės valdymas. Sudėtis vos ne kasdien keičiasi, todėl paruošti komandą rungtynėms labai sunku. Kai sužinojau, kad žaidėjai grįžta, ryte pakeičiau pusę žaidimo plano“, – sakė treneris G.Gudmundssonas.

Vis dėlto planas buvo veiksmingas ir savo užduotį atlikę Islandijos rankininkai turėjo kelias valandas laukti Prancūzijos ir Danijos komandų rungtynių. „Eisiu miegoti ir nežiūrėsiu tų rungtynių. Nenoriu eikvoti energijos“, – pažadėjo islandų strategas G.Gudmundssonas.

Prancūzai

„Mums šios rungtynės kaip ketvirtfinalis. Nėra apie ką daug galvoti, reikia žaisti ir laimėti“, – prieš lemiamą mūšį trumpai nukirto Prancūzijos rinktinės lyderis Nikola Karabatičius.

Prancūzų užduotį palengvino tai, kad Danijos rinktinės treneris Nicolajus Jacobsenas leido pailsėti abiem lyderiams Mikkeliui Hansenui ir Mathiasui Gidseliui. Tačiau danai jų nepasigedo. Danijos rankininkai įmetė tris pirmuosius įvarčius, o šeštąją minutę, varžovams pirmaujant 5:1, laikinasis prancūzų treneris Erickas Mathe nuskubėjo prie raudono mygtuko ir paprašė pirmosios minutės pertraukėlės.

Jo patarimai padėjo trumpai. Nors prancūzai sumažino atsilikimą 9:10, iškart po to praleido keturis įvarčius paeiliui ir danų persvara vėl grėsmingai išaugo.

Danijos rinktinė apie penkių įvarčių skirtumu pirmavo iki antrojo kėlinio vidurio. Tačiau po pertraukos savo galingą patranką užtaisė prancūzų įžaidėjas Dika Memas, o tai buvo nerimo ženklas danams ir, dar labiau, danų pergalės laukusiems islandams. Prancūzijos ekipa pamažu įsibėgėjo ir 54-ąją min. po D.Memo metimo vėl priartėjo 26:27, 57-ąją min. pirmą kartą išlygino rezultatą 28:28, o 59-ąją min. D.Memas išvedė prancūzus į priekį 30:29.

Danai bandė išgelbėti bent tašką, kuris būtų juos palikęs pirmojoje grupės vietoje, tačiau prancūzų emocinė banga jau buvo per stipri, kad jie paleistų pergalę.

Didysis ketvertas

Visos keturios į pusfinalį patekusios komandos yra ilgametės Senojo žemyno rankinio lyderės ir pirmauja Europos pirmenybių medalių lentelėje.

Švedija iškovojo keturis aukso ir vieną sidabro medalį, Prancūzija – tris aukso ir du bronzos medalius, Ispanija – du aukso, keturis sidabro ir du bronzos medalius, Danija – du aukso, vieną sidabro ir tris bronzos medalius.

Ispanija į pusfinalį pateko dešimtąjį kartą, Danija – devintąjį, Prancūzija ir Švedija – septintąjį. Šių metų Europos pirmenybės yra 15-osios.

Maža to, tos pačios keturios komandos pernai žaidė pasaulio pirmenybių pusfinalyje. Prieš metus Egipte finale Danija nugalėjo Švediją 26:24, o rungtynėse dėl trečiosios vietos Ispanija įveikė Prancūziją.

Praėjusių metų vasarą Tokijo olimpinių žaidynių finale Prancūzija įveikė Daniją 25:23, o bronzos medalius iškovojo Ispanija, mažajame finale nugalėjusi Egiptą. Švedijos rankininkai olimpiniame turnyre užėmė penktąją vietą.

Išlaidos

Per Europos pirmenybes labiausiai dėl koronaviruso nukentėjusi komanda buvo Vokietijos rinktinė. Nuo turnyro pradžios joje buvo nustatyti 16 užsikrėtusių žaidėjų.

Kadangi žaisti negalinčius rankininkus reikėjo izoliuoti atskiruose viešbučio kambariuose, o vietoj jų iš namų buvo skubiai pakviesti kiti rankininkai, Vokietijos rankinio federacijai teko išleisti gerokai didesnę sumą negu planavo. „Visko tiksliai kol kas nesuskaičiavome, bet suma bus šešiaženklė“, – kalbėdamas su DPA naujienų agentūra teigė Vokietijos rankinio sąjungos generalinis sekretorius Markas Schroberis.

Vokietijos rankininkai pateko į antrąjį etapą ir galutinėje lentelėje užėmė septintąją vietą.

Įvarčiai

Po antrojo etapo rezultatyviausių žaidėjų lentelės viršuje įrašyta islando Omaro Magnussono pavardė. Jis per 7 rungtynes įmetė 49 įvarčius.

Islandas aplenkė ilgai pirmavusį olandą Kay Smitsą. Nyderlandų rinktinės lyderis per 5 rungtynes įmetė 45 įvarčius, bet užsikrėtė kovidu ir negalėjo žaisti dviejų paskutinių mačų.

Antrojo etapo paskutiniame ture K.Smitsą taip pat aplenkė lenkas Arkadiuszas Moryto (46 įvarčiai).

O.Magnussonas dar žais vienerias rungtynes, todėl turi gerą galimybę namo išsiveržti rezultatyviausio rankininko prizą. Vis dėlto jam grėsmę kelia rankininkai iš stipriausių komandų, kurios penktadienį ir sekmadienį žais dvejas rungtynes. Tai – švedas Hampusas Wanne (41 įvartis), danai Mikkelis Hansenas (39 įvarčiai) ir Mathiasas Gidselis (35 įvarčiai).

Azija

Šiuo metu Saudo Arabijoje vyksta Azijos pirmenybės. Jose trečiadienį taip pat baigėsi antrasis grupių etapas. Į pusfinalį pateko ir keturis kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo Kataro, Bahreino, Saudo Arabijos ir Irano rinktinės.

Labai nepasisekė užpernai Azijos vicečempione tapusiai Korėjos rinktinei. Ji negalėjo žaisti lemiamų antrojo etapo rungtynių, nes keli rankininkai užsikrėtė koronavirusu. Korėjiečiai tikriausiai negalės kovoti ir dėl penktosios vietos bei penktojo Azijai skirto kelialapio į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Jei ši dvikova išties neįvyks, Azijos pirmenybėse penktąją vietą užims ir pirmą kartą į pasaulio pirmenybes pateks Irako rinktinė.

Šių metų Azijos pirmenybėse visai nedalyvavo Japonijos rankininkai. Japonijos rinktinė prieš kelias savaites surengė treniruočių stovyklą Europoje, bet šalies rankinio federacija dėl sudėtingos epideminės padėties stovyklai nesibaigus atšaukė komandą namo ir pranešė, kad ji nedalyvaus Azijos pirmenybėse. Užpernai japonai iškovojo žemyno čempionato bronzos medalius.

I grupė (Budapeštas). 5 turas

Juodkalnija – Islandija 24:34 (8:17). M.Vujovičius 11, Andželičius 6 / Magnussonas 11, Elissonas 8. 5200 žr.

Nyderlandai – Kroatija 28:28 (15:13). Steinsas 6, Jansenas 5 / Martinovičius 12, Šipičius 8. 5275 žr.

Danija – Prancūzija 29:30 (17:12). Kirkelokke 10, Holm 9, Lauge 4 / Memas 8, Descat 8, Lenne 3, N.Karabatičius 3.

Lentelė: Prancūzija – 8, Danija – 8, Islandija – 6, Kroatija – 3, Nyderlandai – 3, Juodkalnija – 2.

II grupės galutinė lentelė:

Ispanija – 8, Švedija – 8, Norvegija – 6, Vokietija – 4, Rusija – 3, Lenkija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.