EUROLYGA 2023

Lietuvos tenise – malonūs žiburiai: R. Berankį vienu metu ruošiasi pakeisti du talentai

Geriausiam Lietuvos tenisininkui Ričardui Berankiui jau 31-eri ir per savo profesionalo karjerą lietuviui taip ir neteko sulaukti nei vieno savo lygio tautiečio. Tačiau po ilgo laiko Lietuvos teniso pasaulyje ir vėl galima tikėtis aukščiausio lygio žaidėjų.

 Šviesi teniso atetis: R. Berankį vienu metu ruošiasi pakeisti du talentai<br> lrytas.lt montažas
 Šviesi teniso atetis: R. Berankį vienu metu ruošiasi pakeisti du talentai<br> lrytas.lt montažas
V.Gaubas.<br>S.Čirbos nuotr.
V.Gaubas.<br>S.Čirbos nuotr.
Edas Butvilas.<br>G. Šiupario nuotr.
Edas Butvilas.<br>G. Šiupario nuotr.
Edas Butvilas<br>A.Kubaičio nuotr.
Edas Butvilas<br>A.Kubaičio nuotr.
M.Poljičakas ir E. Butvilas (dešinėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
M.Poljičakas ir E. Butvilas (dešinėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
E. Butvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E. Butvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 V. Gaubas.<br>Organizatorių nuotr.
 V. Gaubas.<br>Organizatorių nuotr.
V. Gaubas.<br>K. Štreimikio/LTOK nuotr.
V. Gaubas.<br>K. Štreimikio/LTOK nuotr.
V. Gaubas.<br>K.Štreimikio/LTOK nuotr.
V. Gaubas.<br>K.Štreimikio/LTOK nuotr.
V.Gaubas.<br>tenniseurope.org nuotr.
V.Gaubas.<br>tenniseurope.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 29, 2022, 4:33 PM

Ispanijoje besitreniruojantys 17-mečiai Vilius Gaubas ir Edas Butvilas sėkmingai skinasi kelią į jaunimo elito viršūnę. Tarptautinės jaunių organizacijos (ITF) jaunių reitinge E.Butvilas pasaulyje užima 9-ąją, o V.Gaubas – 22-ąją pozicijas. Tokiais rezultatais negali pasigirti joks kitas lietuvis be R.Berankio, kuris buvo pasiekęs pirmąją reitingo vietą.

Jaunieji tenisininkai jau gali pasigirti ir nemaža trofėjų lentyna. E.Butvilas savo sąskaitoje turi keturis vienetų titulų ir net 10 dvejetų. Skambiausias iškovotas 2021-ųjų metų vasarą, kuomet poroje su ispanu Alejandro Manzanera Pertusa lietuvis triumfavo prestižiniame Vimbldono jaunių dvejetų turnyre.

V.Gaubas pasgirti trofėjaus vienetų tarptautinėje scenoje negali, tačiau yra laimėjęs keturis dvejetų čempionatus.

Jaunieji Lietuvos talentai nevengia žaisti ir kartu. Tenisininkai poroje triumfavo aukščiausio lygio jaunių dvejetų turnyre Milane 2021 metų liepos mėnesį, kuomet finale 5:7, 7:5, 10:8 susitvarkė su rusų duetu Igoriu Kudriašovu ir Konstantinu Žiženovu.

V.Gaubas spėjo debiutuoti ir Lietuvos pagrindinėje rinktinėje, kai pasirodė Daviso taurėje. 2021-ųjų rugsėjo 19-ąją jaunasis tenisininkas 4:6, 4:6 nusileido ketveriais metais vyresniam Alexandros Skorilasui. Tose pačiose varžybose su lietuviais buvo ir E.Butvilas, tačiau aikštelėje jaunasis talentas nepasirodė.

E.Butvilas pats teigia, kad jam patogiausia žaisti ant grunto dangos, kur lietuvis laimėjo 31 mačą iš 46 (67 proc. laimėjimų) ir iškovojo vieną vienetų bei keturis dvejetų trofėjus. Tačiau lietuvio rezultatai geresni ant kietos dangos, kur E.Butvilas laimėjo 48 kartus iš 68 (71 proc.) bei iškovojo du vienetų ir keturis dvejetų titulus. Ant žolės lietuvis vienetuose turi 2 pergales ir tiek pat pralaimėjimų, tačiau kaip jau buvo minėta, lietuvis sugebėjo triumfuoti Vimbldono jaunių turnyre.

V.Gaubas daugiausiai dalyvauja turnyruose, kuriose žaidžiama ant grunto. Tenisininkas ant šios dangos turi 53 pergales ir 27 pralaimėjimus (66 proc. laimėjimų) ir laimėjo visus keturis titulus. Ant kietos dangos jaunasis lietuvis iškovojo 20 pergalių ir patyrė 17 pralaimėjimų (54 proc.), o ant žolės pralaimėjo abu žaistu mačus. Tokie teniso talentai pro akys nepraslydo Lietuvos teniso rinktinės treneriui Rimvydui Mugevičiui. Treneris jau du kartus i rinktinę pasikvietė V.Gaubą, kartą joje teko pabuvoti ir E.Butvilui. Jau kiek geriau Vilių pažinojęs R.Mugevičius suteikė šiam šansą ir debiutuoti už Lietuvos rinktinę.

2021 metų rugsėjo 19 dieną V.Gaubas Graikijoje debiutavo Lietuvos rinktinėje. Nors buvo ir patirtas pralaimėjimas, lietuvis savo pasirodymu gėdytis tikrai neturėtų. Po 1 val. 30 min. Trukusios kovos V.Gaubas 4:6, 4:6 nusileido keturiais metais už jį vyresniam Alexandros Skorilasui.

Tiesa, Lietuva visais laikas į savo į rinktinę įtraukinėja jaunus ir dar nelabai patyrusius tenisininkus, tačiau R.Mugevičius teigia, kad šie tenisininkai išsiskiria savo žaidimo kokybe. Treneris taip pat paminėjo kokie dalykai jį džiugina žiūrint į jaunuosius talentus.

„Matosi jų atsidavimas ir darbas. Nesisekant jie nenusivilia ir sukandus dantis eina toliau. Turiu paminėti, kad juos abu supa iš tiesų labai gera aplinka. Jie važinėja po daug turnyrų, patyria ten pralaimėjimų, kas yra milžiniškas nusivylimas, tačiau jie turi savo užnugarį“, – su lrytas.lt pasakojo rinktinės treneris.

Taip pat teniso treneris atkreipė dėmesį į sunkų įsiliejimą vyrų tenise, tačiau pasak specialisto naujos taisyklės leis tiek E.Butvilui, tiek V.Gaubui greičiau priprasti prie vyrų teniso.

„Jie sugebėjo jau dabar pasiekti daugiau nei pasiekė kitas jaunimas. Žiūrint į ateitį jaunių tenisas labai skirsis nuo suaugusių, bet tas įdirbis, kurį jie yra padarę jiems stipriai padės. Taip pat jiems labai padės naujai įvesta taisyklė, leidžianti dėl tokio reitingo jaunimo lygyje patekti į pagrindinius suaugusių „Futures“ turnyrus. Kapstytis po kvalifikacijas, kaip dabar tenka kitam labai talentingam lietuviui Ainiui Sabaliauskui, yra be galo sunku. Anksčiau kas kildavo, tai labai ilgai ten užtrukdavo ir tai atimdavo labai daug tiek fizinių, tiek moralinių jėgų. V.Gaubas su E.Butvilu greičiau susirinks reitingo taškų ir greičiausiai įgaus patirties suaugusių tenise“, – jaunųjų tenisininkų situaciją komentavo R.Mugevičius.

Praeityje apie sunkų prisitaikymą vyrų tenise yra kalbėjęs ir pats R.Berankis, neslėpęs, kad jam teko pakeisti savo žaidimo stilių, o tai pareikalavo daug laiko ir pastangų. Pasak R.Mugevičiaus, jaunieji Lietuvos talentai turi savybių, kurios padėtų išgyventi nelengvą perėjimą.

„E.Butvilas yra labai lankstus ir įvairus, tad jis gali bet kokioje situacijoje prisitaikyti. Jis labai gerai jaučia žaidimo tempą ir geba jį pats pakeisti. Tai yra labai didelis jo koziris. O V.Gaubas yra labai užsispyręs ir gali žaisti didžiuliame ritme. Aš tikiu jais. Ką galiu pasakyti – geri vaikai. Nemanau, kad nuleistų rankas net ir itin sunkiose situacijose“, – gerąsias tenisininkų savybes išvardino treneris.

E.Butvilas puikiai pasirodė ir „Australian Open“ jaunių čempionate. Lietuvis tiek vienetuose, tiek dvejetuose pasiekė ketvirtfinalio etapus. Vienetuose E.Butvilas iš turnyro pasitaukė 6:3, 6:7 (3:7), 4:6 nusileidęs turnyro favoritui, amerikiečiui Bruno Kuzuharai. Lietuvio žaidimą atidžai stebėjo ir R.Mugevičius, nors treneris ir neslėpė, kad turnyro pernelyg nesureikšmina.

„Manau jam bus labai sunku, nes jau nuo pirmojo mačo jam tenka žaisti po tris setus, o tai jam yra antras turnyras paeiliui, o jau pirmam turnyre, kur jis keliavo iki finalinių etapų, padėjo labai daug jėgų. Bet tai yra labai svarbi praktika ir nereikėtų jo pralaimėjimo, kurio dar nėra, per daug sureikšminti. Jis gudrus vaikinas, viskas su juo bus gerai“, – po pirmojo lietuvio mačo kalbėjo specialistas.

R.Mugevičius džiaugiasi, kad Lietuvos tenise auga tvirta ir talentinga karta. Be V.Gaubo ir E.Butvilo Lietuvos rinktinės treneris siūlo pažiūrėti į dar du jaunuolius, kurie skinasi kelią į viršų.

„Manau tokiame pokalbyje reikia paminėti ir 18-metį Ainių Sabaliauską. Tikrai nemažai talento turi šis jaunuolis. Taip pat nenoriu pamiršti ir kito 18-mečio Pijaus Vaitiekūno. Anksčiau jis treniravosi pas mus, dabar išvyko į Italiją ir matosi, jog jis siekia kabintis į tenisą ir tikiu, kad jam pavyks“, – kitų talentingų lietuvių nepamiršo treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.