EUROLYGA 2023

Švedijos rinktinė po 20 metų pertraukos susigrąžino Europos rankinio čempionės vardą Pergalę išplėšė baudiniu pasibaigus laikui

Švedijos rankininkai neleido varžovams padaryti to, ką yra padarę tik jie. Sekmadienį Europos rankinio pirmenybių finale švedai nugalėjo čempionės vardą gynusią Ispanijos rinktinę ir penktą kartą iškovojo aukso medalius. Sidabras buvo įteiktas ispanams, bronza – danams.

Švedijos rankininkai tapo Europos čempionais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijos rankininkai tapo Europos čempionais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijos rankininkai tapo Europos čempionais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos rankininkai tapo Europos čempionais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos čempionato bronza atiteko Danijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos čempionato bronza atiteko Danijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 9:45 PM, atnaujinta Jan 30, 2022, 10:22 PM

Atomazga

Kai per Europos rankinio pirmenybių finalo rungtynes Budapešto arenoje nuaidėjo antrojo kėlinio sirena, švieslentėje degė du vienodi skaičiai 26:26. Tačiau aidint sirenai dar ne viskas buvo baigta.

Rankose spausdamas kamuolį prie septynių metrų linijos ėjo Švedijos rinktinės žaidėjas Niclasas Ekbergas. Jis jau po sirenos turėjo mesti baudinį, kuris buvo vertas aukso medalių. 33 metų dešinysis kraštinis dalį čempionato praleido viešbučio kambaryje, kuriame jam teko užsidaryti po teigiamo koronaviruso testo, ir į komandą grįžo tik per finalo rungtynes, tačiau atsakomybės našta jam nebuvo per didelė. N.Ekbergas šaltakraujiškai pasiuntė kamuolį šalia Ispanijos rinktinės vartininko Gonzalo Perezo de Vargaso ir po 20 metų pertraukos sugrąžino savo šaliai Europos čempionės vardą.

Švedijos rinktinė dramatiškose finalo rungtynėse nugalėjo dvejose praėjusiose žemyno pirmenybėse triumfavusią Ispanijos komandą 27:26 (12:13).

Sekmadienį pranašumą švedai įrodė labai lygioje kovoje. Per visas rungtynes skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu du įvarčiai. Tiesa, Švedijos rinktinė pirmavo ilgiau, o Ispanijos rankininkai priekyje buvo tik pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pirmoje pusėje.

N.Ekbergas ir Oscaras Bergendahlis įmetė po 5 įvarčius ir buvo rezultatyviausi čempionų komandos žaidėjai. Vis dėlto naudingiausio finalo rankininko prizas atiteko švedų vartininkui Andreasui Palickai. Jis ne tik puikiai gynė savo vartus, bet ir pirmajame kėlinyje įmetė vieną įvartį.

Čempionai

Švedijos rinktinė penktąjį kartą tapo Europos čempione ir yra žemyno pirmenybių rekordininkė. Tiesa, švedai į viršūnę grįžo po ilgos pertraukos. Praėjusius kartus jie čempionais tapo 1994, 1998, 2000 ir 2002 metais.

Po ketvirtosios pergalės pasitraukus auksinei kartai, Švedijos rinktinė atsitraukė ir per beveik du dešimtmečius tik vieną sykį iškovojo sidabro medalius. Beje, tąkart – 2018 metais – švedai finale pralaimėjo ispanams.

Ispanijos rinktinė sekmadienį buvo apdovanota devintaisiais Europos pirmenybių medaliais. Ispanai dukart buvo čempionai (2018 ir 2020 m.), šiais metais penktą kartą tapo vicečempionais ir yra laimėję du bronzos medalių komplektus.

Ispanai šiais metais siekė pakartoti tai, kas yra pavykę tik švedams – tapti Europos čempionais triskart iš eilės. Tačiau Švedijos komanda dalintis jai priklausančiu rekordu nesutiko.

Be švedų ir ispanų Europos čempionėmis yra tapusios Prancūzija (tris kartus), Danija, Vokietija (po du) ir Rusija (vieną).

Beje, švedai oficialiuose turnyruose ispanus įveikė po labai ilgos pertraukos. Praėjusį kartą Švedijos rinktinė tarpusavio dvikovose pergalę šventė per 2009 metų pasaulio pirmenybes. Po to net aštuonis kartus iš eilės nugalėjo Ispanijos komanda.

Bronza

Rungtynėse dėl bronzos medalių pasaulio čempionė Danijos rinktinė nugalėjo olimpinę čempionę Prancūzijos komandą 35:32 (po pratęsimo; 13:14, 29:29).

Permainingoje dvikovoje tai vienai, tai kitai komandai pavykdavo surengti nedidelį spurtą ir išsiveržti į priekį kelių įvarčių skirtumu. Tačiau varžovai atsakydavo tuo pačiu, tad per du kėlinius danai ir prancūzai ant svarstyklių sukrovė vienodai sveriančius argumentus. Lemiamas buvo pratęsimo pradžioje danų surengtas spurtas, per kurį jie įmetė tris įvarčius paeiliui.

Danijos rinktinė iškovojo septintuosius Europos pirmenybių medalius. Danai dukart buvo žemyno čempionai, dukart – vicečempionai ir ketvirtą kartą užlipo ant trečiojo garbės pakylos laiptelio. Daugiau medalių per visą Europos pirmenybių istoriją iškovojo tik ispanai.

Kartu su medaliais danams buvo įteiktas kelialapis į 2024 metų Europos pirmenybes. Kitas stipriausių žemyno komandų turnyras bus rengiamas Vokietijoje, o šeimininkams vokiečiams ir visiems trims šių metų čempionato prizininkams nereikės dalyvauti atrankos varžybose.

Geriausieji

Prieš finalo rungtynes buvo paskelbta simbolinė geriausių turnyro rankininkų komanda.

Geriausiu Europos pirmenybių žaidėju išrinktas švedas Jimas Gottfridssonas. Į geriausiųjų septynetą pateko vartininkas islandas Viktoras Gisli Hallgrimssonas, įžaidėjas olandas Lucas Steinsas, dešinysis pusiau kraštinis danas Mathiasas Gidselis, dešinysis kraštinis ispanas Aleixas Gomezas, kairysis pusiau kraštinis danas Mikkelis Hansenas, kairysis kraštinis juodkalnietis Milošas Vujovičius ir linijos žaidėjas vokietis Johannesas Golla. Geriausio gynėjo prizas įteiktas švedui Oscarui Bergendahliui.

Rezultatyviausiu turnyro žaidėju tapo islandas Omari Magnussonas. Jis per 8 rungtynes įmetė 59 įvarčius.

Finalas

Švedija – Ispanija 27:26 (12:13). Ekbergas 5, Bergendahlis 5, Wanne 4, Gottfridssonas 3, Carlsbogardas 2, Petterssonas 2, Claaras 2, Darjis 1, Lagergrenas 1, Chrintzas 1, Palicka 1 / Figuerasas 6, Gomezas 6, Tarrafeta 5, Fernandezas 4, Guardiola 2, Maqueda 1, Canellasas 1, Casado 1.

Dėl 3 vietos

Danija – Prancūzija 35:32 (po pratęsimo; 13:14, 29:29). Holmas 10, Kirkelokke 5 / Mahe 8, Descat 7, Lenne 5.

Kitas vietas užėmė: 5. Norvegija, 6. Islandija, 7. Vokietija, 8. Kroatija, 9. Rusija, 10. Nyderlandai, 11. Juodkalnija, 12. Lenkija, 13. Čekija, 14. Serbija, 15. Vengrija, 16. Slovėnija, 17. Baltarusija, 18. Slovakija, 19. Portugalija, 20. Austrija, 21. Lietuva, 22. Šiaurės Makedonija, 23. Bosnija ir Hercegovina, 24. Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.