EUROLYGA 2023

Ispanija nusilenkė teniso legendai: „R. Nadalio žygdarbis – skiepas nuo šių laikų pesimizmo“

Ispanijos tenisininkui Rafaeliui Nadaliui niekada netrūko tautiečių palaikymo, pagarbos ir meilės. Tačiau jis dar niekada nebuvo dievinamas taip, kaip po to, kai sekmadienį Australijos atvirojo čempionato finale nugalėjo rusą Danijilą Medvedevą ir iškovojo 21-ąjį Didžiojo kirčio turnyrų titulą.

 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
 Ispanijos žiniasklaidos antraštės.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 12:29 PM, atnaujinta Jan 31, 2022, 1:26 PM

Iškalbingos antraštės

Sekmadienį Melburne iškovota pergalė pakylėjo susižavėjimą R.Nadaliu į neregėtą lygį. Ispanijos žiniasklaida po neeilinio laimėjimo nedaugžodžiavo, tačiau trumpos ir emocingos antraštės svarbiausių leidinių viršeliuose buvo iškalbingos.

„Didingiausias tarp didingiausių“, – R.Nadalį pristatė „El Pais“ dienraštis. „Epinis Nadalis“, – viršelyje parašė „ABC“. „Didvyris!“ – skelbė „Sport“ sporto dienraštis. „21. Geriausias istorijoje“, – pranešė „El Mundo Deportivo“.

„Pirmyn!“ – R.Nadalio lūpose dažnai girdimą paraginimą pirmajame puslapyje parašė „As“ sporto dienraštis. „Australijos atvirojo čempionato finale R.Nadalis iškovojo 21-ąjį Didžiojo kirčio titulą ir tapo didingiausiu istorijoje tenisininku“, – mažesnėmis raidėmis paaiškino „As“.

Didžiausias Ispanijos sporto dienraštis „Marca“ viršelyje sudėliojo didelį skaičių „21“ iš mažų nuotraukyčių, kuriose R.Nadalis kelia Didžiojo kirčio turnyrų taures.

Aplenkė amžiaus varžovus

„Kai sako, kad kažkas yra neįmanoma, pagalvokite apie Rafą. Jis yra daugiausiai Didžiojo kirčio turnyrų laimėjęs tenisininkas“, – pirmadienį viršelyje parašė „Marca“.

Sekmadienį tikriausiai net daugelis ištikimiausių R.Nadalio gerbėjų pagalvojo, kad nugalėti bus neįmanoma, kai Ispanijos tenisininkas Australijos atvirojo čempionato finale pralaimėjo du pirmuosius setus rusui Danijilui Medvedevui. Tačiau R.Nadalis pakeitė sudėtingo mačo eigą ir po 5 valandų 24 minučių kovos šventė įspūdingą pergalę 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5.

R.Nadalis iškovojo 21-ąjį Didžiojo kirčio turnyro titulą ir aplenkė amžiaus varžovus šveicarą Rogerį Federerį ir serbą Novaką Džokovičių. Šveicaras ir serbas, dėl skirtingų priežasčių nedalyvavę Australijos čempionate, bet dar neištarę paskutiniojo žodžio ir ketinantys papildyti savo pergalių sąskaitas, yra laimėję po 20 Didžiojo kirčio turnyrų.

R.Nadalis sekmadienį 29-ąjį kartą žaidė Didžiojo kirčio turnyro finale. Pagal šį skaičių ispanas atsilieka nuo abiejų didžiųjų varžovų – R.Federeris ir N.Džokovičius per karjerą į finalą pateko po 31 kartą.

Tačiau atsidūręs visai šalia viršūnės R.Nadalis į pergalę kabinasi tvirčiau negu jo didieji varžovai. Šveicaras ir serbas finale patyrė po 11 pralaimėjimų, ispanas – tik 8.

Įdomu, kad žaisti finale R.Nadaliui sunkiausiai sekdavosi per Australijos atvirąjį čempionatą. Būtent Melburne jis pralaimėjo net keturis finalus. Tačiau būtent Melburne jis sekmadienį iškovojo vieną didingiausių karjeros pergalių, po kurios išsiveržė į priekį didžiosios trijulės lenktynėse.

Kaip geriausiais laikais

R.Nadalis tik ketvirtą kartą karjeroje laimėjo mačą, kuriame pralaimėjo du pirmuosius setus. Trys praėjusieji kartai buvo labai seniai – 2005, 2006 ir 2007 metais. Anuomet ispanui pavyko atgimti kovojant su Ivanu Ljubičičiumi (Madride), amerikiečiu Robertu Kendricku (Vimbldone) ir rusu Michailu Južnu (vėl Vimbldone).

„Jo praėjusios pergalės, pasiektos pralaimėjus du pirmuosius setus, nepalyginamos su šia pergale, kuri buvo iškovota žaidžiant su itin galingu varžovu – dabartiniu JAV atvirojo čempionato nugalėtoju ir antrąja pasaulio rakete, – lygino „El Mundo Deportivo“. – Bet R.Nadalis buvo labiau R.Nadalis negu galėjome įsivaizduoti“.

Kai prieš keliolika metų pakildavo pralaimėjęs du pirmuosius setus, R.Nadalis buvo jaunas, sveikas ir galėjo nepailsdamas bėgioti aikštėje kelias valandas.

Sekmadienį Melburne jis du pirmuosius setus ir bėgiojo daug lėčiau negu anksčiau, ir jo smūgiai buvo ne tokie tikslūs, kokius būdavo įpratę matyti teniso varžybų žiūrovai. Tačiau tai gal net suklaidino varžovą. Trečiajame sete 25 metų D.Medvedevas sulėtėjo, o patyręs ir tinkamai paskirstyti jėgas mokantis 35 metų R.Nadalis spėdavo pribėgti prie kamuoliuko ir smūgiuodavo pakankamai stipriai ir tiksliai.

Šių metų Australijos atvirojo čempionato finalas buvo antras pagal trukmę. Teniso mėgėjai matė tik vieną ilgesnį mačą – 2012-ųjų finale R.Nadalis pralaimėjo N.Džokovičiui po 5 valandas 53 minutes trukusios kovos.

„R.Nadalis yra didybės, epiškumo ir panašių antgamtišką sportininką apibūdinančių epitetų sinonimas. Į elitą jis pateko labai jaunas, dar 2005 metais. Dabar visas pasaulis žino jo sugebėjimą įveikti negandas ir geležinį charakterį. Būdamas 35-erių jis žaisdamas su dešimčia metų jaunesniu varžovų sugrįžo taip, kad jo sugrįžimas liks auksiniuose teniso ir sporto metraščiuose“, – rašė „El Mundo Deportivo“.

Įveikė ir traumą, ir kovidą

Vieni pirmųjų R.Nadalį su pergale pasveikino pagrindiniai varžovai. „Prieš kelis mėnesius mudu juokavome, kad abu vaikštome su ramentais. Bet niekada negalima nuvertinti didžio čempiono“, – socialiniuose tinkluose parašė R.Federeris.

„Jis yra vertas, kad jį vadintų didžiausiu čempionu istorijoje, nes grįžo praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai baiminosi, kad teks pasitraukti dėl negyjančios operuotos kairiosios pėdos“, – priminė „El Mundo Deportivo“.

Keturis paskutinius praėjusio sezono mėnesius R.Nadalis praleido atsiskyręs nuo teniso pasaulio. 2021 metų rugpjūtį jis atvyko į Šiaurės Ameriką ir ruošėsi dalyvauti JAV atvirajame čempionate, bet tuomet sužaidė tik du mačus Vašingtone vykusiame turnyre. Sustiprėjus pėdos skausmams ispanas turėjo be kovos pasitraukti iš JAV čempionato jam dar neprasidėjus ir tuoj pat grįžo į Europą.

Praėjusių metų rudenį R.Nadalis nedalyvavo nė viename turnyre, ATP reitinge nukrito iš trečiosios į šeštąją vietą ir į aikštę grįžo tik šių metų sausio pradžioje. Abejonių kilo ne vien dėl nesveikos pėdos. Gruodį tenisininkas susirgo kovidu ir, pasak jo paties, jautė stiprius simptomus: „Karščiavau ir jaučiausi pavargęs. Kelias dienas praleidau lovoje ir visai nejudėjau“.

Tačiau pakilęs iš ligos patalo R.Nadalis vėl smogė visa jėga. Sausio pradžioje jis apšilo Melburne vykusiame žemesnio rango turnyre, kuriame visus varžovus, tarp jų – Ričardą Berankį, nugalėjo per du setus.

O tada atėjo eilė ir Australijos atvirajam čempionatui.

Skiepas nuo pesimizmo

„R.Nadalis prieš šių laikų pesimizmą“, – vieną iš pergalei skirtų komentarų pavadino „Marca“.

„Pagalvokime, kokie dabar laikai. Rūsti pandemija. Daug netekčių. Vyresnieji išėjo, o kiti gyvena baimėje. Suaugusieji priešinasi, mažieji kenčia tarp keturių sienų, paaugliai prarado kelerius metus, kurių niekas negrąžins...

Socialiniai ryšiai nutrūko. Apsileidome ir fiziškai, ir psichiškai. Įpratome gyventi su kauke, liovėmės pirkti laikraščius, nekeliaujame, esame užsidarę ir paniurę.

Dabar pagalvokime apie Rafą Nadalį, 35 metų sportininką, kuris šešis mėnesius nesivaržė aukščiausiame lygyje, į Australijos čempionatą vyko neišsigydęs kairės pėdos lūžio, gruodį irgi buvo užsikrėtęs koronavirusu ir pradėdamas Naujus metus nežinojo, ar vis dar bus tas pats senasis Rafa Nadalis.

Pagalvokime apie jo pasiaukojimą, ryžtą sugrįžti, neišsenkantį troškimą daryti tai, kas jam patinka.

R.Nadalis galėtų likti namie ir leisti pinigus, kuriuos uždirbo anksčiau, mėgautis tuo, ką turi. Jis irgi verkia“ kenčia, pyksta, tingi, pavargsta, bet vis tiek eina kovoti, ragindamas save šūksniu „Pirmyn“. Kiekvienas kovoja savaip, kad patobulintų šį pasaulį, kurį mes turime. Rafa tą daro teniso aikštėje arba išsinešęs šluotą, kad padėtų išvalyti gatvę po jo miestelį užliejusių potvynių. Jis nepasiduoda, nors jau seniai galėjo iškelti baltą vėliavą.

Jo ir kitų žmonių dvasia yra skiepas nuo šių laikų pesimizmo“, – rašė „Marca“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.