EUROLYGA 2023

Skamba kaip grasinimas? Prieš žiemos žaidynes Kinija įspėjo sportininkus, kad jie atsakingi dėl savo išsakytų žodžių

Pekino žiemos olimpinių žaidynių sportininkų komisijos pirmininkas įspėjo dalyvius, kad jie „turi būti atsakingi“ kalbėdami temomis, kurios yra vertinamos prieštaringai.

Olimpinių žaidynių dalyviai įspėti kalbėti atsargiai <br> TT SPORT/Scanpix nuotr.
Olimpinių žaidynių dalyviai įspėti kalbėti atsargiai <br> TT SPORT/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 9:40 AM, atnaujinta Feb 3, 2022, 10:14 AM

Sportininkų „laisvo žodžio“ tema yra viena daugiausiai aptarinėjamų prieš žaidynes. Baiminamasi, kad dalyviai gali kalbėti apie žmonių teisių pažeidimus Tibete, Honkonge ir Sindziange. Du aukso medalius 2002-ųjų metų olimpiadoje laimėjusi greitojo čiuožimo atletė Yang Yang, teigė, kad sportininkai turėtų kalbėti laisvai, tačiau jie turi laikytis 50-osios taisyklės, kuri neleidžia kalbėti politinėmis, religinėmis ir rasistinėmis temomis.

„Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) turi 50 taisyklę. Ji aiškiai apibrėžia, apie ką gali kalbėti atletai, kokiomis temomis ir kokiu metu jie gali pasisakyti. Jie turi atsiminti, jog jie yra pavyzdys daugeliui žmonių ir šiuo metu jiems yra skiriama daug dėmesio. Jie turi savo nuomones ir jeigu jie nori jas išsakyti – tai yra svarbu.

Turime griežtas taisykles. Medalių apdovanojimo metu jie negali išsakyti savo nuomonių, tačiau spaudos konferencijose ar interviu metu jie turi visą laisvę. Tačiau jie turi būti atsakingi už savo žodžius. Mes dirbsime su TOK prižiūrėdami, kad būtų laikomasi 50-osios taisyklės“, – kalbėjo taip pat ir pasaulio anti-dopingo agentūros viceprezidentė Y.Yang.

Apie tai pasisakė ir Pekino 2022 m. olimpinių žaidynių generalinio direktoriaus pavaduotojas Yang Shu, kuris teigė, jog sportininkai gali būti nubausti dėl savo komentarų apie žmonių teisių pažeidimus, sakydamas, jog tai „eina prieš olimpinę dvasią ir ypač prieš Kinijos įstatymus ir teisės aktus“.

Olimpinių žaidynių vykdomasis direktorius Christophe’as Dubi prasitarė, kiek žmonių galėtų rinktis į rungtynes.

„Bus schema, kuri leis žiūrovams būti varžybų tribūnose ir tuo pačiu užtikrins dalyvių saugumą. Kiek bus jų įleidžiama dar tiksliai nežinome, tai priklausys ir nuo vietos kur vyks, tačiau sakyčiau, jei žiūrovai galės užpildyti pusę ar trečdalį vietų bus puiku“, – kalbėjo C.Dubi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.