EUROLYGA 2023

Rusiją Pekine apgaubė dopingo debesys: dėl mįslingų aplinkybių gali netekti aukso

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad Pekino olimpinių žaidynių komandinių dailiojo čiuožimo varžybų medalių ceremonija yra atidedama iki tam tikro pranešimo. Nors IOC tokį sprendimą pavadino „tebesitęsiančiais teisiniais klausimai“, tačiau gali būti, kad tokia formuluotė gali reikšti tik vieną: kažkuri iš komandų negaus apdovanojimų. Ir tai gali būti auksą laimėjusi Rusija.

 Rusijos komandinio dailiojo čiuožimo rinktinė gali netekti aukso medalių.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos komandinio dailiojo čiuožimo rinktinė gali netekti aukso medalių.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-09 09:57, atnaujinta 2022-02-09 21:29

„Inside the Games“ paskelbė neįtikėtiną informaciją, kad dailiojo čiuožimo sportininkų ceremonija atidedama dėl galimo dopingo klausimo. Problema su apdovanojimu sprendžiama su Tarptautine čiuožėjų sąjunga (ISU).

Šaltinių teigimu, ceremonija nukelta dėl vieno iš turnyro dalyvių dopingo testo „švarumo“. Pranešama, kad neįvardintas Rusijos dailiojo čiuožimo atstovas, laimėjęs komandinėse varžybose auksą, prieš olimpines žaidynes buvo pateikęs abejotiną testą. Jo testas kelia itin didelį susirūpinimą.

Apdovanojimų ceremonija iš pradžių turėjo įvykti vasario 7-ąją, tačiau be jokio paaiškinimo buvo nukelta į vasario 8 dieną. Likus kelioms valandoms iki čeremonijos pradžios ji vėl buvo atidėta iki specialaus pranešimo.

Antradienį Rusijai turėjo būti įteikti aukso medaliai, JAV – sidabro, o Japonijai – bronzos apdovanojimai.

Jau dabar kalbama, kad jei Rusijos sportininkas bus įvardintas kaip vartojęs dopingą, o komanda diskvalifikuota, greičiausiai Rusijos olimpinis komitetas pateiks apeliaciją Sporto arbitražo teismui.

Komandinėse dailiojo čiuožimo varžybose fenomenalų pasirodymą atliko 15-metė rusė Kamila Valijeva, kurios dėka Rusija ir laimėjo auksą – ji atliko keturgubą šuolį. To padaryti dar niekas nebuvo sugebėjęs.

Be jos dėl Pekino apdovanojimų kovojo Markas Kondratiukas, Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas, taip pat Anastasija Mišina ir Aleksandras Galiamovas.

IOC spaudos atstovas Markas Adamsas tikino, kad jis negali nieko kalbėti apie šią situaciją: „Kadangi tai gali būti susiję su teisinėmis pasekmėmis, šiuo metu negaliu daug apie tai kalbėti. Bus atskiras pranešimas“.

Kalbama, kad IOC ir Tarptautinė čiuožėjų sąjunga bando surasti aiškią poziciją, ar šios varžybos yra tikrai komandinė sporto šaka. Mat pagal 11-ąjį Antidopingo įstatymo straipsnį, jei komandoje yra teigiamas dopingo mėginys, pati ekipa nediskvalifikuojama, o mažiausiai ketveriems metams su sportu turi atsisveikinti tik prasižengęs sportininkas.

Tačiau šiuo atveju tai nėra aiškiai išreikšta komanda kaip krepšinyje, futbole ar ledo ritulyje, o visi čiuožėjai po to dalyvaus asmeninėse varžybose, todėl viena komanda jų laikyti negalima.

Taip pat kalbama, kad šiuo atveju visiems Rusijos dailiojo čiuožimo atstovams būtina atlikti dopingo tęstus, po kurių bus skelbiamas galutinis sprendimas. 

Kanados rinktinė šiose varžybose iškovojo ketvirtą vietą, todėl įvykus diskvalifikacijai ji pakiltų į trečią poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.