EUROLYGA 2023

Rusijos atstovė olimpiadoje pradėjo karą – įsiutusi dėl straipsnio apie dopingą nusitaikė į Norvegijos žurnalistus

Rusija 2022 metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse kovoja net keliais frontais: klaustukų vis dar kelia dailiojo čiuožimo žvaigždė 15-metė Kamila Valijeva ir dopingo istorija, sportininkai kovoja varžybose, o į dar vieną mūšį įsitraukė Rusijos slidinėjimo asociacijos prezidentė.

 J.Vialbe ir A.Bolšunovas piktinosi, kad sulaukia klausimų ar užuominų apie dopingą.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Vialbe ir A.Bolšunovas piktinosi, kad sulaukia klausimų ar užuominų apie dopingą.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Vialbe.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 J.Vialbe.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 A.Bolšunovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Bolšunovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 10:28 AM

Jeleną Vialbe įsiutino Norvegijos žiniasklaidoje pasirodžiusi kritika dėl sisteminio dopingo skandalo vis dar po Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava kovojantiems rusams. Viename iš norvegų žiniasklaidos straipsnių buvo keliamas klausimas dėl rusų slidininko Aleksandro Bolšunovo ir kitų ROC atstovų, rašo insidethegames.biz.

Kritika ypač pažiro po slidinėjimo skiatlono varžybų, kur A.Bolšunovas iškovojo aukso medalį, o jo tautietis Denisas Spicovas – sidabrą. Moterų skiatlono varžybose sidabrą iškovojo ir Natalija Nepriajeva.

Rusijos slidinėjimo asociacijos (RSA) prezidentė J.Vialbe paskelbė, kad boikotuos Norvegijos žurnalistus ir tikino, kad jiems neketina teikti jokių komentarų.

Tokį pareiškimą ji paskelbė po to, kai Norvegijos transliuotojo NRK žurnalistas Janas Petteris Saltvedtas ėmė svarstyti, kad A.Bolšunovas ir kiti ROC sportininkai neturėtų varžytis olimpinėse žaidynėse.

Žurnalistas priminė Rusijos valdžios remtą dopingo sistemą, apie kurią pasaulis sužinojo po 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse, kur rusai buvo įrengė net slaptą kambarį, skirtą mainyti dopingo mėginius.

Dėl skandalo rusai priversti kovoti po ROC vėliava, olimpinėse žaidynėse negali skambėti Rusijos himnas, tačiau pati šalis randa būtų apeiti sankcijas. Pavyzdžiui – ROC simbolis susideda iš olimpinės ugnies ir Rusijos vėliavos.

J.Vialbe pareikalavo, kad NRK viešai atsiprašytų.

„Skelbiu Norvegijos žiniasklaidos boikotą. Po sprinto jie atėjo pas mane ir aš pasakiau viską. Daugiau nebendrausiu“, – „Sport-Express“ kalbėjo J.Vialbe ir pabrėžė, kad norvegų straipsnis pažeidė net ir įstatymus.

Ji taip pat priminė Norvegijos sportininkės Therese Johaug situaciją. Pastaroji triumfavo moterų skiatlono varžybose, o 2018 metais buvo priversta praleisti Pjongčango olimpines žaidynes dėl teigiamo dopingo testo.

„Nei aš, nei mūsų sportininkai nėra kalbėję apie jų pačių atstovų diskvalifikacijas, kurių buvo daug. Kodėl mes apie tai nekalbame? Jie turėtų viešai atsiprašyti. Kažkokie puspročiai nusprendė, kad nori, jog juos skaitytų. Negaliu į tai numoti ranka“, – piktinosi J.Vialbe.

Išgirdęs apie boikotą J.Saltvedtas tikino, kad jis nekritikavo ROC slidininkų, o organizacijos vadovės elgesį vadino teatru.

„Kadangi ji boikotuoja visą Norvegijos žiniasklaidą, tai kai ką sako apie pasaulį, kuriame ji gyvena“., – teigė žurnalistas ir paaiškino, kad publikacijoje jis kritikavo sistemą, kuri nesugebėjo tinkamai susitvarkyti su dopingo skandalu.

Kritikams atsikirto ir A.Bolšunovas, kuris klausimų apie dopingą išgirdo iškart po triumfo.

„Jūs turite omenyje dopingą...Tai neturėtų turėti nieko bendro su sportu. Mes turime švarius sportininkus, kurie yra olimpiadoje ir beveik kasdien duoda mėginius. Mes turime užpildyti formas, kuriose nurodome, kada treniruosimės, kuriuo metu galime duoti mėginį, kada keliausime, ar skrisime lėktuvu, ar važiuosime traukiniu, – kalbėjo A.Bolšunovas. – Manau, kad neteisinga užduoti tokius klausimus. Rezultatų iškart nepasieki, tu tiesiog netampi olimpiniu čempionu. Reikia daugybės metų treniruočių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.