EUROLYGA 2023

Į Pekiną Baltarusija atsinešė ir su mirtimi susijusį šešėlį: A. Lukašenkos aplinkos narės istoriją ženklina nutildytas skandalas

Pekino olimpinėse žaidynėse sproginėja ne tik dopingo skandalai – atskleistas ir su tamsia Baltarusijos režimo veikla susijusios detalės.

 N.Eismont – ne tik A.Lukašenkos atstovė spaudai, bet ir itin artima jo politikos formuotoja.<br> lrytas.lt montažas.
 N.Eismont – ne tik A.Lukašenkos atstovė spaudai, bet ir itin artima jo politikos formuotoja.<br> lrytas.lt montažas.
 Baltarusijos rinktinė olimpinių žaidynių atidarymo metu.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos rinktinė olimpinių žaidynių atidarymo metu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 N.Eismont vadinama A.Lukašenkos įvaizdžio architekte, kuri viešai giria diktatoriaus valdymo strategiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
 N.Eismont vadinama A.Lukašenkos įvaizdžio architekte, kuri viešai giria diktatoriaus valdymo strategiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 11:29 PM

Skelbiama, kad olimpiadoje darbuojasi su Aliaksandro Lukašenkos aplinka itin glaudžiai susijusi Anna Eismont, kurios pavardė nuskambėjo Baltarusijos opozicijos atstovo Ramano Bandarenkos mirties skandale.

A.Eismont – A.Lukašenkos atstovės spaudai ir vieno svarbiausių jo aplinkos žmonių Natalijos Eismont svainė.

N.Eismont vadinama A.Lukašenkos įvaizdžio architekte, kuri viešai giria diktatoriaus valdymo strategiją.

2019 metais viename interviu ji yra pasakiusi: „Diktatūra dabar yra mūsų prekės ženklas.“

A.Eismont į 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes atvyko kaip Baltarusijos valdžios valdomo transliuotojo „Belteleradiocompany“ žurnalistė, rašo insidethegames.biz.

Ji prieš žaidynes davė interviu transliuotojui, kur pasakojo apie tai, ko Baltarusija tikisi Pekine.

A.Eismont buvimas Pekino žaidynėse akį patraukė dėl kelių detalių. Pirmiausia – ji yra N.Eismont vyro Ivano Eismonto sesuo.

Pastarasis – buvęs policijos kapitonas, kuris po pažinties su būsima žmona patraukė dirbti į televiziją.. Dabar jis yra visuomeninio transliuotojo direktoriumi.

Tačiau Anną ir Nataliją siekia dar viena itin tamsi detalė. Abiejų moterų pavardės nuskambėjo žiauraus prieš A.Lukašenką protestavusio R.Bandarenkos nužudymo skandale.

31-erių R.Bandarenka nuo sužalojimų mirė 2020 metų lapkritį. Aktyvistas R.Bandarenka buvo užpultas lapkričio 11-osios vakarą po susidūrimo su 9 kaukėtais asmenimis: 6 vyrais ir 3 moterimis.

Pastarieji nuo tvoros kirpo baltos ir raudonos spalvų juosteles, kuomet jų kelyje atsidūrė R.Bandarenka. Viešai teigiama, kad aktyvistas buvo pastumtas ir krisdamas susižalojo galvą. Dėl jo sužalojimo niekas nebuvo sulaikytas.

Netrukus Baltarusijos teisėsauga ėmė skelbti, kad R.Bandarenka buvo neblaivus, todėl iš įvykio vietos buvo išvežtas į milicijos komisariatą. Vėliau iš ten jis buvo išvežtas į ligoninę, kur mirė lapkričio 12 dieną.

R.Bandarenka Baltarusijoje sulaukė didelio palaikymo, žmonės reikalavo išaiškinti kaltuosius, tačiau teisėsauga taip nieko ir nenubaudė, o A.Lukašenka paskelbė, kad asmeniškai prižiūrės bylos nagrinėjimą.

Vėliau Baltarusijos generalinė prokuratūra paskelbė, kad R.Bandarenkos mirties byla – stabdoma.

Tačiau A.Lukašenkos režimo pastangų nepakako istorijai pakreipti sava linkme. Nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida ėmė cituoti mediką, kuris sakė, kad R.Bandarenkos organizme alkoholio rasta nebuvo.

Vietoje to, kad surastų kaltuosius, Baltarusijos režimas atkeršijo A.Lukašenkos kritikams: 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteisė žurnalistę Kaciaryną Barysevič ir 2 metų laisvės atėmimo bausmę lygtinai skyrė medikui Arciomui Sarokui, kuriuos pripažino kaltais dėl medicinos duomenų, susijusių su R.Bandarenka, atskleidimu.

Bet netrukus prieš smurtą pasisakantys ir prieš A.Lukašenkos režimą nusistatę buvusių jėgos struktūrų pareigūnai, susibūrę į grupę BYPOL, pranešė, kad teisėsaugai pavyko identifikuoti asmenis, kurie prisidėjo prie R.Bandarenkos mirties.

Jie teigė, kad su jo mirtimi susijusios ir dvi moterys – Anna Eismont ir Natalija Eismont.

Vėliau pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip R.Bandarenką muša keturi žmones, jis buvo filmuojamas.

BYPOL teigė, kad abi moterys prisidėjo prie inicijuoto konflikto su R.Bandarenka. Tarp jų buvo ir buvęs Baltarusijos ledo ritulio asociacijos prezidentas Dzimitrijus Baskau, kuris po šių kaltinimų sulaukė didelio Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) spaudimo.

D.Baskau rugsėjį paliko postą.

Devynių žmonių grupėje, įtariama, buvo ir kikboksininkas Dmitrijus Šakuta. BYPOL pranešime buvo rašoma, kad šie žmonės ne tik dalyvavo incidente, kuris lėmė R.Bandarenkos mirtį, bet ir tyčia slėpė informacija.

BYPOL skelbė, kad jie A. ir N. Eismont buvimo vietą nustatė pagal mobiliojo telefono ryšį.

Baltarusija į olimpines žaidynes jau atsitempė režimo šešėlį. Žaidynių pradžioje apie sankcijas prakalbo Lenkijos pilietybės pasiprašiusi Kristina Cimanouskaja, kuri per Tokijo olimpines žaidynes bėgo iš Japonijos nuo Baltarusijos atstovų. Tuomet K.Cimanouskajai prireikė net ir Japonijos policijos pagalbos.

Baltarusiją prieš žaidynes paliko ir 17-metė slidininkė Darja Dolidovič. Pasak naujienų agentūros „Reuters“, mergina su savo šeima išvyko į Lenkiją po to, kai Baltarusija nusprendė neleisti jai varžytis dėl šeimos politinių pažiūrų.

D.Dolidovič tėvas – septyniskart olimpinis čempionas Sergejus Dolidovičius įsitikinęs, kad šeima persekiojimo sulaukė dėl to, kad jis dalyvavo protestuose prieš A.Lukašenką.

D.Dolidovič teigė, kad Baltarusijos slidinėjimo sąjunga deaktyvavo jos Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) kodą, tad ji tiesiog negali varžytis svarbiausiose varžybose.

Pekino olimpinėse žaidynėse yra 29 Baltarusijos sportininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.