EUROLYGA 2023

Skandalą su Rusijos šokėja iš arti Pekine stebinti L. Vanagienė: „Mergaitę tuo šėrė aiškiai ne trenerė“

Jau ketvirtą Pekino olimpiados dieną ir vėl pratrūko daugiau kaip aštuonerius metus negyjantis rusų pūlinys: žaidynių metu tikra olimpiados sensacija tapusi 15-metė Kamila Valijeva pagauta vartojusi dopingą. Antradienį Tarptautinis sporto arbitražas leido rusei tęsti startus Pekine, nors visos tarptautinės organizacijos reikalavo K.Valijevą suspenduoti.

 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> lrytas.lt koliažas
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> lrytas.lt koliažas
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė netiki, kad pati K.Valijeva vartotų dopingą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 L.Vanagienė ir Paulina Ramanauskaitė bei Deividas Kizala<br>L.Vanagienės nuotr.
 L.Vanagienė ir Paulina Ramanauskaitė bei Deividas Kizala<br>L.Vanagienės nuotr.
 L.Vanagienė <br>L.Vanagienės nuotr.
 L.Vanagienė <br>L.Vanagienės nuotr.
 L.Vanagienė ir Paulina Ramanauskaitė bei Deividas Kizala<br>L.Vanagienės nuotr.
 L.Vanagienė ir Paulina Ramanauskaitė bei Deividas Kizala<br>L.Vanagienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-02-14 13:59, atnaujinta 2022-02-15 11:57

„Esu gerai pažįstama su Rusijos dailiojo čiuožimo rinktinės trenere Eteri Tutberidze. Pasikalbame su ja apie viską. Rusų pozicija gan paprasta – neva pasaulis išlaukė, kai jų sportininkai puikiai pasirodė olimpiadoje, užėmė pirmąją vietą, o jau tada atidarė per Rusijos dailiojo čiuožimo čempionatą gruodžio 25 dieną paimtą Kamilos dopingo mėginį.

Ten rado kažkokias visiškai mažas daleles draudžiamų preparatų ir sukėlė skandalą lygoje vietoje, nes negali susitaikyti, kad rusų atletai yra geriausi“, – pasakojo Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė apie jau savaitę Pekine aptariamus skandalingus įvykius su rusų vartojamu dopingu.

Žiemos žaidynėse Kinijoje esanti L.Vanagienė stebėjo ir mūsų šalies atstovų Deivido Kizalos ir Paulinos Ramanauskaitės debiutą žaidynėse: ritminiame šokyje lietuviai savaitgalį pagerino savo asmeninį geriausią rezultatą, tačiau užėmė paskutinę 23-iąją vietą ir nepateko į laisvosios programos kovas.

„Žinoma, mūsų sportininkų pasirodymas buvo matomas, mes prisistatėme olimpiadoje. Visai kas kitą būtų, jei startuotų Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed, bet yra taip, kaip yra.

Manau, kad pora atliko savo darbą – pasiekė geriausią karjeros rekordą. Tačiau čia jau savaitę kalbama ne apie medalius ir sportą, bet apie K.Valijevą – jos keturgubą šuolį į dopingo skandalą“, – lrytas.lt kalbėjo Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė.

Pirmadienį po daugiau kaip keturių dienų nežinios pranešta, kad 15-metė rusė K.Valijeva gali kovoti dėl medalio moterų dailiojo čiuožimo varžybose. Jos startas vyks antradienį.

Tokį verdiktą paskelbė skandalingą dopingo bylą nagrinėjęs Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS).

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre rusų komanda užėmė pirmąją vietą.

Dėl nutylėtų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta du kartus ir iki šiol jos data yra nežinoma.

Kaip galiausiai paaiškėjo, po komandinių varžybų buvo atidaryti prieš daugiau kaip pusantro mėnesio paimti rusų dopingo testai ir K.Valijevos testas parodė teigiamą rezultatą.

Jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį.

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

Sportininkė buvo suspenduota, tačiau Rusijos antidopingo agentūra – RUSADA šį sprendimą panaikino.

Tarptautinis olimpinis komitetas bei WADA kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), skųsdama RUSADA sprendimą panaikinti laikiną K. Valijevos suspendavimą.

Po CAS apklausų ir svarstymo IOC ir WADA skundai buvo atmesti.

„Kaip man sakė patys rusai, bylos nagrinėjimas vyko visą vakarą iki 2 val. nakties, ten sėdėjo ir visą bandė aiškinti ir K.Valijeva. Emocijų per tą apklausą netrūko, tačiau rusai pasiekė savo“, – kalbėjo L.Vanagienė.

CAS pranešime teigiama, kad neleidus Rusijos dailiojo čiuožimo atstovei dalyvauti varžybose jai būtų padaryta „nepataisoma žala“.

„Sportininkei turėtų būti naudingos šios išskirtinės aplinkybės: ji yra jaunesnė nei 16 metų ir yra saugomas asmuo pagal Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) kodeksą“, – sakė CAS generalinis direktorius Matthieu Reebas.

Taip pat Lietuvos antidopingo agentūra paaiškino, kad sportininkė pagal WADA kodeksą yra „pažeidžiamas asmuo“, o RUSADA antidopingo taisyklėse ir WADA kodekse nėra atskirai reglamentuota apie pažeidžiamiems asmenims taikomą laikiną nušalinimą.

Priimdama sprendimą CAS atsižvelgė į pagrindinius sąžiningumo, proporcingumo, nepataisomos žalos principus, į tai, jog vis dar sprendžiama byla dėl teigiamo dopingo kontrolės testo, kuris paimtas gruodžio mėnesį, o ne per žaidynes, ir nusprendė, kad tokiomis aplinkybėmis neleidus sportininkei dalyvauti olimpinėse žaidynėse jai būtų padaryta nepataisoma žala.

Taip pat CAS akcentavo, kad dopingo kontrolės testo rezultatai buvo pranešti tik žaidynių metu, nors mėginys paimtas 2021 m. gruodžio 25 d., dėl ko sportininkė neturėjo galimybės tinkamai pasiruošti gynybai.

– Kokia Lietuvos atstovų pozicija šiame skandale?, lrytas.lt paklausė Pekine esančią L.Vanagienę.

– Kai pasiklausai rusų atstovų, tai jie yra aukos, jei kalbi su kitais pasaulio dailiojo čiuožimo atstovais, jie aiškiai tikina, kad yra ir vėl apgauti, yra nelygioje su Rusija situacijoje – rusams viskas atleidžiama ir leidžiama.

Ilgai kalbėjausi su Eteri Tutberidze. Ji piktinasi, jog testai atidaryti tuomet, kai buvo išlaukta svarbiausio momento: jos auklėtinė laimėjo auksą, parodžiusi iki tol nematytą elementą – keturgubą šuolį.

Neva, jei kažkoks neatitikimas mėginyje būtų atrastas gruodį, vargu ar pasaulis sureaguotų į sportininkės bylą, o dabar ir vėl parodoma, kad rusai yra pagrindiniai dopingo skandalų atstovai.

Trenerė smerkia WADA, kad ši mato Rusijoje tik pažeidėjus.

– Klausimas, kada atidaryti testus, yra labai juokingas – WADA ir po 10 metų perpatikrino Rusijos sportininkų testus 2008 metų Pekino vasaros olimpiadoje ir „pagavo“ ne vieną užslėptą rusų teigiamą dopingo mėginį bei atėmė medalius. Tad tai nėra argumentas.

– Na, esu įsitikinusi, kad E.Tutberidzė tikrai nebuvo ta, kuri šertų savo auklėtines visokiomis nesąmonėmis.

Ten jos mergaitės taip muštruojamos, kad posakis „ir naktį iš miegų atsikėlusios galėtų tą programą atlikti“ nelabai tinka.

Jos ir miegodamos galėtų be klaidų ant ledo sušokti. Manau, kad jei ir buvo dopingas, tą sprendimą priėmė aukštesnės nei trenerė instancijos – sporto valdžia.

– Tačiau ne valdžia duoda sportininkams papildus, medikamentus.

– Taip. Todėl Rusijos rinktinė privalo kuo atidžiau žiūrėti į ekipos medikus – gali būti, kad tai jų noras įtikti valdžiai pakiša sportininkus prieš visą pasaulį.

Vis dėlto, nemanau, kad 15 metų mergaitė sugalvos pati vartoti dopingą, o treneriai tik džiaugsis tokiu sprendimu.

Sakysime, man šioje istorijoje yra dvejopa nuotaika – džiaugiuosi, kad toks Rusijos talentas sugebėjo atlikti keturgubą šuolį, parodė įspūdingą šokį ir liūdžiu, kad Rusijoje aplink sportą esantys žmonės ir toliau gali kištis į sportininkų gyvenimą. Tai būtų tokia mano nuomonė.

– Vis dar neaišku, ar Rusijai bus įtrikti vasario 7 dieną laimėti aukso medaliai. Ką esate girdėję šiuo klausimu?

– Manau, kad geruoju tai nesibaigs. Mano manymu, ir kiek esu girdėjusi, šitas klausimas spręsis po antradienio šokėjų pasirodymo – paskutinį žodį tarti turi Tarptautinė čiuožimo federacija, o ji delsia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.