EUROLYGA 2023

Griežtas sprendimas: Lietuvos karate federacija šalinama iš LTOK

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomasis komitetas priėmė sprendimą siūlyti generalinei asamblėjai šalinti Lietuvos karate federadiją (LKF) iš LTOK. Dėl šio sprendimo generalinės asamblėjos nariai turės balsuoti vasario 25 d. vyksiančioje asamblėjoje.

Lietuvos karate federacija šalinama iš LTOK<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvos karate federacija šalinama iš LTOK<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 4:41 PM

„Keistas, neargumentuotas, nepagrįstas ir LTOK įstatams prieštaraujantis Dainos Gudzinevičiūtės sprendimas. Tikiuosi, kad generalinės asamblėjos nariai užduos sau ir vykdomojo komiteto nariams klausimą, kodėl toks sprendimas iš viso siūlomas. Vykdomojo komiteto argumentai pastarąjį mėnesį nuolat keitėsi, vis bandant pritaikyti skirtingus punktus. O pati žinia, kad mus nori šalinti buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – sako LKF prezidentas Alfonsas Valuntonis.

Anot jo, jeigu LTOK taip elgiasi su LKF, gali taip pasielgti su bet kuria kita federacija. Be to, susidaro įspūdis, jog LTOK vadovai visuomeninėje organizacijoje tvarkosi lyg nuosavoje bendrovėje. O olimpinės dvasios ir sporto plėtros nebeliko.

Šių metų sausio 25 d. LTOK vykdomojo komiteto posėdžio metu, paskutiniu klausimu, kuris buvo įvardytas kaip einamieji klausimai, olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė pasiūlė šalinti iš LTOK Lietuvos beisbolo asociaciją ir Lietuvos karate federaciją. Prezidentė nurodė, jog abiejų federacijų nebeliko Olimpinių žaidynių programoje, todėl iškilo šių sporto šakų federacijų narystės klausimas LTOK.

Vasario 7 d. LTOK vykdomojo komiteto posėdžiui pirmininkaujantis Saulius Galadauskas, svarstant šį klausimą nurodė, jog LKF neatitinka įstatuose numatytų sąlygų, kadangi nebėra olimpinė federacija. O atsižvelgiant į tai, kad LTOK įstatai numato ribotą LTOK narių skaičių, LTOK viceprezidentas S. Galadauskas pasiūlė LTOK generalinei asamblėjai patvirtinti, kad LKF neteko LTOK narystės.

Tačiau galutiniame projekto dokumente, skirtame generalinei asamblėjai, LKF šalinimas iš LTOK argumentuojamas tik LTOK įstatų 30 p., atsisakant riboto LTOK narių skaičiaus argumento.

LKF yra tarptautinės federacijos narė. Sporto šaka yra įtraukta į 2026 m. jaunimo olimpinių žaidynių programą, sėkmingai vyksta tarptautinės organizacijos dialogas su TOK dėl karate įtraukimo į 2028 m. žaidynes. LKF toliau rengia sportininkus, todėl LTOK siūlomas sprendimas yra labai keistas.

Ne mažiau LKF stebina ir bandytas naudoti argumentas dėl maksimalaus narių skaičiaus. LTOK pagal įstatus gali būti daugiausiai 67 nariai. Dabar siūloma šalinti karate federaciją, beisbolo klausimo nebeliko. Tačiau pagal generalinės asamblėjos darbotvarkę, nėra priimamas nei vienas naujas narys.

Be to, jeigu LTOK siektų vystyti sportą, narių skaičius turėtų būti didinamas. Arba detaliau peržiūrimas esamų narių sąrašas, kuriame yra įvairių organizacijų ir fizinių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.