EUROLYGA 2023

Ledo ritulys apsivalė nuo agresorių: Rusija ir Baltarusija išmestos iš pasaulio čempionato Suomijoje ir kitų varžybų

Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) taryba pirmadienį vakare priėmė griežtas sankcijas prieš Ukrainą užpuolusią Rusiją ir jos sąjungininkę Baltarusiją. Abiejų šalių rinktinės pašalintos ir pasaulio čempionato, kuris vyks Suomijoje.

 IIHF ėmėsi griežtų veiksmų.<br> IIHF nuotr.
 IIHF ėmėsi griežtų veiksmų.<br> IIHF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 8:01 AM, atnaujinta Mar 1, 2022, 8:06 AM

Iš Rusijos taip pat buvo atimta teisė rengti 2023 m. pasaulio jaunių čempionatą.

Sankcijos skirtos ir abiejų šalių klubams, jos galioja iki „tolesnio pranešimo“.

IIHF tarybos sprendimas uždraudė abiem šalims dalyvauti gegužę vyksiančiame ledo ritulio pasaulio čempionate, kuriame Rusijos komanda dėl dopingo sankcijų turėjo varžytis su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava.

Šis sprendimas taip pat draudžia ROC dalyvauti moterų pasaulio čempionate rugpjūtį. IIHF pranešė, kad priėmė sprendimą perkelti kitų metų pasaulio jaunių čempionatą iš Rusijos, „kad IIHF galėtų užtikrinti čempionato ir visų dalyvaujančių žaidėjų, pareigūnų ir sirgalių saugumą“.

„IIHF taryba taip pat išreiškė didelį susirūpinimą dėl saugios žaidėjų ir pareigūnų judėjimo laisvės į Rusiją, iš jos ir Rusijos viduje“, – rašoma pranešime.

Turnyras buvo numatytas 2022 m. gruodžio 26 d. – 2023 m. sausio 5 d.

Rusija vis dar turi teisę kitų metų gegužę Sankt Peterburge rengti ledo ritulio pasaulio čempionatą.

Taryba „neatmetė galimybės imtis tolesnių veiksmų, turinčių įtakos būsimiems įvykiams“.

IIHF prezidentas Lucas Tardifas tvirtino, kad priemonės, kurių mtasi, buvo skirtos dalyvių saugumui.

„IIHF nėra politinis subjektas ir negali daryti įtakos sprendimams, priimamiems dėl karo Ukrainoje, – komentavo prancūzas. – Vis dėlto turime pareigą rūpintis visais savo nariais ir dalyviais, todėl turime padaryti viską, ką galime, kad galėtume organizuoti savo renginius saugioje aplinkoje visoms komandoms, dalyvaujančioms IIHF pasaulio čempionate.“

IIHF griežtai pasmerkė „karinės jėgos naudojimą ir ragina panaudoti diplomatines priemones konfliktui išspręsti“, o L.Tardifas pareiškė, kad palaikė ryšius su Ukrainos ledo ritulio federacija.

„Buvome neįtikėtinai šokiruoti matydami vaizdus, ​​kurie sklinda iš Ukrainos“, – sakė IIHF prezidentas.

„Palaikiau glaudžius ryšius su Ukrainos ledo ritulio federacijos nariais ir tikimės visų ukrainiečių, kad šis konfliktas gali būti išspręstas taikiu būdu ir be papildomo smurto“.

IIHF patyrė didelį spaudimą pašalinti Rusiją ir Baltarusiją iš savo varžybų.

Suomija Tamperėje ir Helsinkyje rengs pasaulio vyrų pasaulio čempionatą, o Suomijos ledo ritulio asociacijos pirmininkas Harri Nummela tvirtino, kad „Rusija ir Baltarusija negali dalyvauti“ gegužės mėnesį vyksiančiame renginyje.

H.Nummela pridūrė, kad Rusija ir Baltarusija turėtų būti „visiškai pašalintos iš tarptautinės ledo ritulio veiklos ir mes neketiname žaisti prieš šių šalių rinktines“.

Kanados legenda Wayne'as Gretzky taip pat pasiūlė Rusijai vėliau šiais metais neleisti dalyvauti pasaulio jaunimo čempionate, kuris vyks Edmontone ir Red Dyre mieste.

Rusijai ir Baltarusijai taip pat uždrausta dalyvauti jaunimo iki 18 metų pasaulio čempionate, kuris vyks balandžio 21–gegužės 1 dienomis Vokietijoje.

Vasario 24 d. ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui leidus pradėti karą į Ukrainą įsiveržė rusų pajėgos. Rusijos invazija į Ukrainą jau pareikalavo karių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir paskelbė, kad imsis griežčiausių priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.