EUROLYGA 2023

Agresorių Rusijos ir Baltarusijos sportininkai dalyvaus 2022-ųjų Pekino paralimpinėse žaidynėse Lietuva nesutinka su tokiu sprendimu

Tarptautinis paralimpinis komitetas (IPC) trečiadienį nutarė, kad net ir dėl karo su Ukraina, Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galės dalyvauti ketvirtadienį prasidėsiančiose 2022 m. Pekino žiemos paralimpinėse žaidynėse. Abiejų šalių paralimpiečiai varžysis su ICP paralimpine vėliava ir nebus įtraukti į neoficialią žaidynių medalių lentelę.

(IPC) nutarė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galės Pekino žiemos parolimpinėse žaidynėse<br>Reuters/Scanpix nuotr.
(IPC) nutarė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galės Pekino žiemos parolimpinėse žaidynėse<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-02 14:17, atnaujinta 2022-03-02 14:23

Pasibaigus kovo 4 dieną startuosiančioms paralimpinėms žaidynėms IPC ketina surengti neeilinę Generalinė asamblėją, kurios metu bus balsuojama dėl galimo Rusijos paralimpinio komiteto (RPC) ir Baltarusijos paralimpinio komiteto narysčių nutraukimo.

IPC nariai taip pat nuspręs, ar šių dviejų paralimpinių komitetų veikla bus tik sustabdyta, ar nutraukta.

IPC taip pat nusprendė nerengti jokių sporto renginių šioje dviejose šalių agresorių teritorijose.

Tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos paralimpinių komitetų delegacijos jau gavo nurodymus, jog visų žaidynių metu ir per kitus sporto renginius jos privalės uždengti savo nacionalinius simbolius ir vėliavas ant uniformų.

Visi abiejų šalių atstovai taip pat bus pažymėti neutralia paralimpinio komiteto vėliava.

„Spręsdami, kokių veiksmų turėtų imtis IPC, buvo labai svarbu, kad dirbtume pagal naująją konstituciją ir išliktume politiškai neutralūs bei laikytumėmės visų IPC nuostatų, kurie reglamentuoja parolimpinį judėjimą.

Tai, ką mes nusprendėme, pagal dabartines taisykles yra pati griežčiausia įmanoma bausmė“, – kalbėjo IPC prezidentas Andrew Parsonsas.

Lietuvos paralimpinis komitetas sako, kad šių priemonių yra per mažai, o Rusijos ir Baltarusijos paraatletai turėjo būti pašalinti iš Pekino žaidynių ir kitų tarptautinių varžybų nedelsiant.

„Mes liekame prie savo pozicijos, išsakytos praėjusią savaitę. Minimali priimtina sankcija yra Rusijos ir Baltarusijos paralimpinių komitetų suspendavimas, ir tai turi būti daroma nedelsiant.

Mūsų poziciją palaikė visos Baltijos šalys, Lenkija, Skandinavijos valstybės, Vokietija, Austrija. Iš Pekine esančių delegacijų mus pasiekia žinios, kad sprendimas netenkina daugelio šalių atstovų“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

Lietuvos paralimpinis komitetas, kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos nacionaliniais komitetais, šeštadienį pirmieji kreipėmės į IPC su reikalavimu suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos komitetus.

Pekino žiemos paralimpinės žaidynės prasidės kovo 4 d., penktadienį.

Lrytas.lt primena, kad Rusijos sportininkai su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava jau turėjo varžytis anksčiau įvykusiose Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse. Šių sankcijų rusai buvo sulaukę po manipuliavimo dopingo rezultatais vienoje iš Maskvos antidopingo laboratorijų.

Kitaip nei Rusija ar Baltarusija, Ukraina galės Pekino paralimpinėse žaidynėse varžytis po savo šalies vėliava. Tikimasi, kad karo kankinama valstybė atsiųs savo delegaciją į žaidynes.

IPC jau patvirtino, kad į Kinijos sostinę išvyko pilna 20 Ukrainos sportininkų ir devynių pagalbinių gidų komanda.

Ukrainiečiai dalyvaus biatlono ir lygumų slidinėjimo varžybose. Būtent jose Ukraina sėkmingiausiai pasirodė ir 2018-ųjų Pjongčango parolimpinėse žaidynėse, kuriose iškovojo 22 medalius, o septyni iš jų buvo aukso.

Primename, kad praėjusią savaitę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui leidus pradėti karą į Ukrainą įsiveržė rusų pajėgos.

Rusijos invazija į Ukrainą jau pareikalavo karių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir paskelbė, kad imsis griežčiausių priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą