EUROLYGA 2023

Išspirtiems iš Pekino paralimpiados šalies agresorės Rusijos sportininkams pažadėta vietinė olimpiada – dėl milijonų rublių varžysis dar baltarusių paralimpiečiai

Dar iki Rusijos armijos agresijos į Ukrainą kovoti Pekino paralimpinėse žaidynes atvykę rusų ir baltarusių atletai svajojo apie garbę ir medalius, tačiau paralimpiados atidarymo dieną kovo 4-ąją sužinojo, kad pasaulis jiems labai garsiai uždarė duris. Agresoriaus prezidento Vladimiro Putino ir jo pakaliko Aliaksandro Lukašenkos pasiuntiniai buvo paprašyti susikrauti mantą ir vykti namo – dėl karo Ukrainoje Tarptautinis paralimpinis komitetas galiausiai nutarė neleisti sportininkams pasirodyti varžybose.

Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis izoliuoja karą pradėjusį V.Putiną ir jo agresorę šalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-06 11:45, atnaujinta 2022-03-06 11:47

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį atidarė Pekino žiemos paralimpines žaidynes.

Pasirengimą Pekino žiemos paralimpinių žaidynių atidarymo ceremonijai temdė įtampa atletų kaimelyje, grasinimai boikotuoti varžybas ir paskutinę minutę dėl karo Ukrainoje atšauktas leidimas dalyvauti rusų ir baltarusių sportininkams.

Maskvos įsiveržimas į Ukrainą sukrėtė paralimpinį judėjimą, išprovokavęs karštus ginčus, ar varžybose turėtų būti laukiami atletai iš Rusijos ir prie invazijos prisidėjusios jos sąjungininkės Baltarusijos.

Įspūdingas garsų ir šviesų šou užbaigė dramų ir pareigūnų ginčų kuluaruose savaitę.

Trečiadienį paralimpiados organizatoriai pareiškė, kad „griežčiausia bausmė“ būtų leisti jiems varžytis su neutralia vėliava.

Tačiau toks sprendimas buvo atšauktas nepraėjus nė parai, o organizatoriai motyvavo jį susirūpinimu dėl saugumo ir audringomis nuotaikomis atletų kaimelyje.

Kai kurios komandos ir sportininkai grasino boikotuoti rungtynes, jei jose dalyvaus varžovai iš Rusijos ir Baltarusijos, todėl „kilo pavojus žaidynių gyvybingumui“, paaiškino organizatoriai.

Tarptautinio paralimpinio komiteto (TPK) prezidentas Andrew Parsonsas atsiprašė draudimo sulaukusių atletų ir pareiškė: „Jūs esate savo vyriausybių veiksmų aukos.“

„XXI amžius yra metas dialogui ir diplomatijai, o ne karui ir neapykantai“, – sakė jis ir pridūrė, kad olimpinės paliaubos turi būti gerbiamos, o ne pažeidžiamos.

„Čia, Pekine, paralimpiniai atletai iš 46 skirtingų valstybių varžysis vieni su kitais, o ne vieni prieš kitus“, – sakė jis.

Tuo tarpu Kremliaus V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sprendimą uždrausti žaidynėse dalyvauti Rusijai ir Baltarusiją pasmerkė kaip „siaubingą“ žingsnį.

Po tokių žodžių Kremlius nutarė vis tiek sugengti savo paralimpiečiams žaidynes ir apdovanoti juos lyg tai būtų paralimpinės žaidynės. Kaip jau paskelbė Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Pavelas Rožkovas, analogas pasaulinėms paralimpinėms žaidynėms vyks kovo mėnesį Chanty Mansijske – miestas Rusijoje, Tiumenės srityje, Irtyšiaus dešiniajame krante, 20 km nuo jo ir Obės santakos.

Tai yra Chantų Mansių autonominės apygardos administracinis centras, upių uostas.

Rusai skelbia, kad jų paralimpiada galėtų vykti kovo 20-30 dienomis.

„Planuojame rengti varžybas, kurios truks tris ar keturias dienas, iki kovo mėnesio pabaigos. Svarbu atsižvelgti į oro sąlygas, kurios bus Chanty Mansijske. Nes dabar ten yra minus 20 laipsnių šalčio ir tikrai nėra patogu kovoti. Reikia dar atsižvelgti į visų sporto renginių kalendorių“, – tikino agresorės šalies olimpinio komiteto vadovas P.Rožkovas.

Valdininko teigimu, paralimpinėse varžybose dalyvaus Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, tačiau varžybomis neva jau domisi ir kitos šalys. Teisa, kas tos kitos nesidomičios varžybomis šalys jis nepasdakė, aiškindamas, jog tai yra tik pirmieji pasirengimo renginiui žingsniai.

„Prizų už iškovotus medalius dydžiai bus tokie patys kaip parolimpinėse žaidynėse. Rusija už pirmąją vietą Chanty Mansijske čempionui išmokės 4 mln. rublių (beveik 34,5 eurų), už sidabrą 2,5 mln. rublių (apie 21,5 tūkst. eurų) ir už bronzą – 1,7 mln. rublių (apie 14,6 tūkst. eurų), – pabrėžė olimpinio komiteto atstovai.

Ketvirtadienio (vasario 24 d.) ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.