EUROLYGA 2023

Pykčio priepuolių turinčiam tenisininkui A. Zverevui už bandymą apdaužyti teisėją – rekordinė diskvalifikacija

Vokietijos tenisininkas 24-erių Alexanderis Zverevas už nesportinį elgesį buvo nušalintas nuo teniso aštuonioms savaitėms. Trečioji pasaulio raketė buvo itin griežtai nubaustas už bokštelio teisėjo užpuolimą Meksikos Akapulkos mieste vykusiame turnyre.

A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AP nuotr.
A.Zverevas su savo buvusia drauge Olga<br>Imago/Scanpix nuotr.
A.Zverevas su savo buvusia drauge Olga<br>Imago/Scanpix nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
A.Zverevas gavo 8 savaičių diskvalifikaciją.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-03-08 16:11

Teniso profesionalų asociacija (ATP) pirmadienį paskelbė nuobaudą trečiajai pasaulio raketei A.Zverevui už incidentą Akapulke – už nesportinį elgesį su sunkinančiomis aplinkybėmis 24 metų Rusijos išeivių šeimoje gimusiam Vokietijos sportininkui skirta aštuonių savaičių diskvalifikacija ir 25 tūkst. eurų bauda.

Tačiau nepaisant paskelbų sankcijų griežtumo, mačo teisėją atakavęs A.Zverevas vis dėlto atsipirko itin lengvai.

Nušalinimas nuo pasirodymų turnyruose yra taikomas su tam tikromis sąlygomis – tenisininkas nubaustas lygtinai ir tik jei per metus pasikartos vienas ar kitas incidentas, Hamburge gimęs rusų palikuonis bus priverstas atlikti dviejų mėnesių bausmę.

Nors A.Zverevas gali tęsti savo pasirodymus turnyruose ir net dalyvauti taip vadinamose lenktynėse dėl pirmosios pasaulio raketės titulo, tačiau pastarojo dabar norės matyti ne visi turnyrai.

Nuostolis Meksikoje – 72 tūkst. eurų

A.Zverevas „pasižymėjo“ dvejetų varžybų Akapulke aštuntfinalyje, kuriame vasario pabaigoje Alexanderis poroje su brazilu Marcelo Melo nusileido mažai žinomiems varžovams britui Lloydui Glasspoolui ir suomiui Harry Heliovaare.

Rusų kilmės Vokietijos tenisininko agresiją sukėlė bokštelio teisėjo italo Alessandro Germani sprendimai: jis įskaitė tašką, nors vokiečiui atrodė, kad kamuoliukas išskrido už aikštės ribų.

Visa tai įvyko jau per papildomą greitąjį setą, kai A.Zverevas ir M.Melo atsiliko rezultatu 6:8.

Reikšdamas nepasitenkinimą A.Zverevas pareikalavo italo, kad šis nusileistų nuo bokštelio ir patikrintų kamuoliuko paliktą žymę. Tačiau bokštelio teisėjas jau buvo priėmęs sprendimą atiduoti rungtynių tašką varžovams ir paprašė sugrįžti tenisininką į aikšte ir tęsti kovą.

Po akimirkos A.Zverevas ir M.Melo pralaimėjo mačą, o vokietis tiesiogine prasme iš pykčio išprotėjo – keturis kartus rakete trenkė į teisėjo bokštelį ir per stebuklą nesužalojo A.Germani kojų.

Reakcija į šį tenisininko laukinį pykčio protrūkį turnyro organizatorių buvo labai greita ir konkreti.

A.Zverevas buvo pašalintas iš vienetų turnyro Akapulke, kur prieš metus buvo apgynęs titulą ir jam dar buvo skirta 40 000 JAV dolerių bauda.

Ir tai buvo ne pabaiga – dabar ATP Drausmės komisija padidino baudą iki 65 000 dolerių.

Be to, nervų nelaikęs tenisininkas prarado visus savo Akapulke iki tol laimėtus 31 570 JAV dolerių prizinius pinigus, jam buvo nubraukti laimėti ATP taškai reitinge, jis diskvalifikuotas iš ketvirtfinalio akistatos.

Tačiau šie taškų atėmimai yra kol kas beveik nereikšmingi, kaip ir maždaug 100 tūkstančių dolerių nuostoliai, kuriuos jis patyrė.

Tokijo olimpinis čempionas visus šiuos pinigus gali susigrąžinti iškovodamas keturias iš eilės pergales turnyre Indian Velse. Tačiau kur kas yra blogiau yra su sportininko įvaizdžio kritimu.

Dabar jau vieša paslaptis, kad vokietis su rusškomis šaknimis net viešumoje nesugeba suvaldyti pykčio, vadinasi, gali lengvai palūžti ir asmeniniame gyvenime.

Nevaldomas pyktis

Kai buvusi A.Zverevo mergina Olga Šarypova prabilo apie Alexanderio fizinės prievartos epizodus prieš ją bendrame poros gyvenime, daugelis laikė tai saldžiu jos šmeižtu, apleistos merginos kerštu.

Negana to, pats tenisininkas šiuos kaltinimus kategoriškai neigė ir netgi padavė į teismą O.Šarypovą bei jos prisipažinimą paskelbusį leidinį.

Beprotiškus trečiosios pasaulio raketės įsiūčio protrūkius treniruotėse matė vos keli treneriai bei jo komandos atstovai.

Dabar milijonai žmonių išvydo išprotėjusį ir bokštelį bei teisėją daužantį sportininką.

Be to, šis agresijos protrūkis užfiksuotas ir oficialiame dokumente – ATP vyresnysis viceprezidentas taisyklėms ir varžyboms Miro Bratojevas asmeniškai pradėjo tyrimą dėl incidento Akapulkoje ir prieš jo buvusią merginą.

O tai reiškia, kad A.Zverevui bus daug sunkiau įrodyti savo nekaltumą ir per tyrimą dėl smurto artimoje aplinkoje, kurį ATP vykdo nuo praėjusio rudens.

Dabar Alexanderis oficialiai įspėjamas, kad bet koks nepagarbus ar agresyvus elgesys, taip pat žodiniai įžeidinėjimai prieš teisėjus, varžovus ar žiūrovus varžybų metu ar po jų, aikštėje ar jos apylinkėse užtraukia realią diskvalifikaciją.

Žinoma, pats A.Zverevas tai supranta. Kitas klausimas – kiek jis sugeba valdyti savo emocijas.

Per gana ilgą istoriją su O.Šarypovos kaltinimais tenisininkui, jis viešumoje siekė neišsišokti, todėl nejautė dėl kaltinimų rimtesnio spaudimo, sugebėjo iškovoti olimpinio čempiono titulą Tokijuje, laimėti finalinį metų ATP turnyrą ir du Didžiojo kirčio turnyrus bei įsitvirtinti trečioje pasaulio reitingo lentelės pozicijoje.

Dabar vokietis teoriškai netgi gali pasijungti į Daniilo Medvedevo ir Novako Džokovičiaus kovą dėl pirmosios pasaulio raketės titulo.

Atsiprašymai priimami?

Apskritai, pastaruoju metu vyrų teniso reitingo lyderių trejetukas dabar atrodo labai neįprastai – rusas Daniilas Medvedevas, kuriam dėl Rusijos vykdytos dopingo programos tarptautiniu lygiu laikinai atimta vėliava, antvakseris serbas Novakas Džokovičius, skandalo karštyje deportuotas iš Australijos ir Alexanderis Zverevas, dabar lygtinai diskvalifikuotas už nesportinį elgesį.

Žinoma, visa tai tik sutapimas, tačiau per artėjančius kovo ir balandžio turnyrus pirmasis trejetas aiškiai patirs ne tik žaidybinį, tačiau ir moralinį bei psichologinį spaudimą.

Dabar daugelis lygina A.Zverevo bausmę su sankcijomis Australijos tenisininkui Nickui Kyrgiosui, kuris 2019 metais gavo 16 savaičių lygtinę diksvalifikaciją ir 113 000 JAV dolerių baudą už pakartotinius teisėjų bei žiūrovų įžeidinėjimus mače su rusu Karenu Kačianovu Sinsinatyje.

Ir tai nepaisant to, kad prieš tai N.Kyrgiosas ne kartą kėlė skandalus, keikė, pyko, nesivaldė.

Visa tai byloja apie itin didelį ATP liberalumą drausmės klausimais. Daugumoje sporto šakų taip išsišokęs atletas būtų diskvalifikuotas ilgam.

2009 metais amerikietė Serena Williams Tarptautinės teniso federacijos (ITF) Drausmės komisijos buvo nubausta dvejų metų lygtine bausme ir 175 tūkstančių dolerių bauda už skandalą su teisėjais ir grasinimus jiems per „US Open“ pusfinalio rungtynes ​​su belge Kim Clijsters.

„Tai neabejotinai dvigubi standartai, – duodamas interviu CNN kalbėjo S.Williams, piktindamasi švelnia A.Zverevo bausme. – Jei būčiau pasielgusi kaip Alexanderis, tikriausiai jau būčiau pasodinta į kalėjimą“.

Kalbant apie patį A.Zverevą, jis jau atsiprašė už savo elgesį, praėjusią savaitę padėjo Vokietijos rinktinei Daviso taurėje įveikti Braziliją ir šią savaitę ruošiasi startuoti Indian Velse, nepaisydamas visų lygtinių nušalinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.