EUROLYGA 2023

Norvegijos slidinėjimo žvaigždės sprendimas nustebino net artimiausius draugus

Per Pekino olimpines žaidynes Norvegijos himnas skambėjo dažnai. Kad šios šalies medalių taupyklė būtų kuo gausesnė labai stengėsi ir slidininkė Therese Johaug, ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio lipusi net tris kartus. Tačiau kitą sezoną varžovėms su ja lenktyniauti nebereikės – 33 metų Th.Johaug paskelbė, kad baigia sportininkės karjerą.

Th.Johaug pavardė svarbiausiose slidinėjimo varžybose garsiai skambėjo pusantro dešimtmečio.<br>Imago/Scanpix
Th.Johaug pavardė svarbiausiose slidinėjimo varžybose garsiai skambėjo pusantro dešimtmečio.<br>Imago/Scanpix
Iš viso trejose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi Th.Johaug iškovojo keturis aukso, vieną sidabro ir vieną bronzos medalį.<br>Wikipedia
Iš viso trejose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi Th.Johaug iškovojo keturis aukso, vieną sidabro ir vieną bronzos medalį.<br>Wikipedia
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 9:25 AM

Th.Johaug sprendimas nebuvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Tituluota slidininkė dar Pekine kalbėjo, kad olimpinėse žaidynėse dalyvauja paskutinį kartą. Vis dėlto net artimiausi žmonės nustebo atsisveikinimo žodžius išgirdę taip greitai – nepraėjus nė dviem savaitėms po Pekino žaidynių uždarymo.

„Nenoriu, kad ši kelionė baigtųsi, bet viskam ateina laikas. Manau, man atėjo laikas užsiimti kitais dalykais“, – asmeninėje „Instagram“ paskyroje pranešė Th.Johaug.

„Nemaniau, kad ji karjerą baigs taip anksti, – nustebo buvusi Norvegijos slidinėjimo rinktinės lyderė ir artima Th.Johaug draugė Marit Bjorgen. – Žiūrint iš šalies, neatrodė, kad jai nusibodo slidinėjimas. Todėl galvojau, kad ji palauks bet iki kitų metų pasaulio pirmenybių ar dar ilgiau“.

Tačiau Th.Johaug nelaukė. Atrodo, kad jos sprendimą trauktis iš didžiojo sporto paskubino ir Ukrainos įvykiai. „Karas Ukrainoje reiškia, kad daugelis dalykų yra beprasmiai. Mano širdis dabar yra su Ukrainos žmonėmis, kurie kovoja už savo laisvę“.

Į elitą įsiveržė lyg viesulas

Th.Johaug pavardė svarbiausiose slidinėjimo varžybose garsiai skambėjo pusantro dešimtmečio. Norvegų sirgaliai ją pirmą kartą išgirdo 2007 metais, kai smulkutė šviesiaplaukė mergina iš nedidelio Dalsbygdos kaimelio per šalies pirmenybes 15 km lenktynėse nė per nago juodymą nenorėjo atsilikti nuo ilgamečių rinktinės slidininkių ir iškovojo bronzos medalį.

Norvegijos rinktinės treneriai iškart pakvietė 18-metę Th.Johaug į nacionalinę komandą, o po pusantro mėnesio ji jau dalyvavo pasaulio pirmenybėse, kuriose taip pat iškovojo bronzos medalį ilgiausiame moterų nuotolyje – 30 km lenktynėse.

Ilgi nuotoliai buvo Th.Johaug specializacija iki pat karjeros pabaigos. Ji labai retai varžydavosi sprinto rungtyse, bet ilgose trasose varžovėms dažniausiai nelikdavo nieko kito, kaip žiūrėti į tolstančios Th.Johaug nugarą.

Net nerinkdama daug taškų sprinto rungtyse, Th.Johaug sugebėjo tris kartus iškovoti pasaulio taurę (2014, 2016 ir 2020 m.), o pasaulio pirmenybėse laimėjo 19 medalių (14 aukso, 2 sidabro ir 3 bronzos). Daugiau pasaulio pirmenybių apdovanojimų iškovojo tik viena slidininkė – M.Bjorgen tarp prizininkių pateko 26 kartus (18 aukso, 5 sidabro ir 3 bronzos).

Iki šių metų Th.Johaug labai trūko olimpinių apdovanojimų. Per olimpines žaidynes ji nebuvo laimėjusi nė vieno asmeninių rungčių aukso medalio, o nugalėtoja tapo tik per Vankuverio žaidynių estafetės lenktynes. Th.Johaug valanda išmušė Pekine, kur ji laimėjo trijų rungčių varžybas (10 kilometrų klasikiniu stiliumi, 15 kilometrų skiatlono ir 30 kilometrų laisvu stiliumi).

Iš viso trejose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi Th.Johaug iškovojo keturis aukso, vieną sidabro ir vieną bronzos medalį.

Pirmiausiai pranešė draugei

Didelę karjeros dalį Th.Johaug buvo kitos Norvegijos slidinėjimo superžvaigždės Marit Bjorgen šešėlyje. Kai Therese tik pravėrė rinktinės duris, aštuoneriais metais vyresnė Marit jau buvo beveik nenugalima ir skynė pergales pasaulio taurės etapuose, planetos pirmenybėse bei olimpinėse žaidynėse.

Slidinėjimo trasose jos buvo aršiausios varžovės, tačiau nusiėmusios slides – geriausios draugės. Kai abi Norvegijos rinktinės lyderės įsikūrė Osle, jos apsigyveno kaimynystėje ir iki šiol dalinasi didžiausiomis paslaptimis.

M.Bjorgen ir apie Th.Johaug sprendimą baigti karjerą sužinojo viena pirmųjų, o gal ir pirmoji – likus trims dienomis iki oficialaus pranešimo.

„Ji yra unikali. Visiškai neįtikėtina. Niekas neprilygsta jai energija ir darbštumu. Ji uoliai treniravosi net tada, kai buvo diskvalifikuota. Tie du sezonai jai buvo sunkūs ne vien psichologiškai. Bet ji sugebėjo grįžti ir būti geriausia. Tokie sportininkai ant medžių neauga, – kalbėdama su „Adresseavisen“ leidiniu sakė M.Bjorgen. – Kai kalbėjomės anksčiau, atrodė, kad ji dar turi nepasiektų tikslų. Manau, kad sprendimą baigti karjerą Therese priėmė po Pekino žaidynių“.

Kita vertus, jau per Pekino žaidynes Th.Johaug stovėjo sunkioje apsisprendimo kryžkelėje. „Bėgant metams vis labiau jaučiu, kad kiti dalykai man tampa vis svarbesni. Noriu daugiau laiko praleisti su žmonėmis, kuriuos myliu: su šeima, su draugais. Kartais noriu tiesiog išgerti raudono vyno taurę ar skaniai pavalgyti. Mėgstu skaniai pavalgyti, bet per slidinėjimo sezoną griežtai laikausi režimo“, – prieš porą savaičių Pekine kalbėjo Th.Johaug.

Karjeroje – ir dopingo dėmė

Th.Johaug karjeroje buvo ir tamsi dėmė. 2016 metais sportininkė buvo diskvalifikuota už draudžiamų medžiagų vartojimą. Dopingo kontrolieriai jos mėginyje rado anabolinio steroido klostebolio.

Slidininkė teisinosi, kad klostebolis į organizmą galėjo patekti per 2016 metų rugsėjį Italijoje surengtą treniruočių stovyklą vartojant lūpų tepalą. Šią versiją palaikė Norvegijos rinktinės gydytojas, tvirtinęs, kad dėl didelio užimtumo neatidžiai patikrino lūpų tepalo sudėtį.

Nors nedidelis klostebolio kiekis dopingo mėginyje atitiko Th.Johaug pateiktą versiją, išvengti bausmės jai nepavyko. Iš pradžių Norvegijos antidopingo agentūra nušalino slidininkę dviem mėnesiams, po to Norvegijos olimpinis komitetas ją diskvalifikavo dar trylikai mėnesių.

Šią bausmę apskundė Tarptautinė slidinėjimo federacija (FIS), kuri kreipėsi į Sporto arbitražo teismą (CAS). Bylą išnagrinėjęs CAS patenkino FIS skundą ir skyrė 18 mėnesių diskvalifikaciją.

Papildomi penki mėnesiai buvo labai skausmingi, nes dėl jų Th.Johaug negalėjo dalyvauti 2018 metų Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

Norvegijos sporto bendruomenės prisiminimai apie šią dopingo istoriją dar švieži. Kalbos apie ją atsinaujino, kai Th.Johaug šių metų sausį atsiėmė geriausios 2021 metų Norvegijos sportininkės prizą. Norvegijoje buvo nemažai nepatenkintų, kad Nacionalinio olimpinio komiteto surengtuose rinkimuose nugalėjo už draudžiamų medžiagų vartojimą bausta sportininkė, o kone garsiausiai nuskambėjo dviejų jos kolegų balsai.

Pjongčango olimpinių žaidynių čempionai, šuolininkai su slidėmis Danielis Andre Tande ir Johannas Andre Forfangas jų rengiamoje tinklalaidėje arčiai užsipuolė ir rinkimų laureatę, ir šalies sporto vadovus. Pasak šuolininkų, Th.Johaug, kuri pernai iškovojo keturis pasaulio pirmenybių aukso medalius, net neturėjo būti nominuota tarp pretendenčių.

„Tiesą sakant, nelabai gerai prisimenu tą istoriją, bet ji buvo neseniai, o dabar praradau pasitikėjimą geriausių sportininkų rinkimais“, – sakė D.A.Tande.

Neginčijami nuopelnai

Vis dėlto didžiausių Norvegijos slidinėjimo autoritetų manymu, dopingo istorija nepaneigia Th.Johaug nuopelnų visam šalies sportui.

„Therese ir Marit daug metų rodė kelią Norvegijos slidinėjimui ir visam Norvegijos sportui. Manau, kad ši mergina iš nedidelio kaimelio daugeliui norvegų tapo lyg šeimos nare“, – sakė buvęs slidininkas Torgeiras Bjornas, šiuo metu dirbantis NRK televizijoje.

„Therese ir Marit yra ko gero labiausiai nusipelniusios Norvegijos slidininkės. Joms turime dėkoti už tai, kad Norvegija šiuo metu yra pasaulio slidinėjimo lyderė“, – tvirtino buvęs Norvegijos slidinėjimo rinktinės treneris Egilas Kristiansenas. Šiuo metu jis treniruoja šalies vyrų biatlono rinktinę, bet buvo slidinėjimo rinktinės treneris, kai joje 2007 metais debiutavo Th.Johaug.

„Labiausiai pažymėčiau jos uolumą per treniruotes ir troškimą būti geriausia. Taip pat – sugebėjimą valdyti emocijas net tada, kai ji būna laiminga arba labai nusivylusi. Ji sugebėdavo to neparodyti“, – svarbiausias buvusios auklėtinės savybes nurodė E.Kristiansenas.

Sprendimą baigti karjerą paskelbusi Th.Johaug dar nežino, kuo užsiims kitame gyvenimo etape: „Norėčiau likti slidinėjime. Turiu daug patirties ir žinių, kuriomis galėtų pasinaudoti jaunesnės kartos slidininkai. Tačiau kol kas nežinau, koks kelias prieš mane nusidrieks“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.