EUROLYGA 2023

Lenkijos sporto ministras siūlo pašalinti agresorę Rusiją iš visų olimpinių sporto šakų federacijų

Lenkijos sporto ministras Kamilas Bortniczukas pasiūlė, kad Rusija būtų pašalinta iš visų olimpinių sporto šakų federacijų, kol Ukrainoje nebus atkurta taika ir šalis gaus kompensaciją už Rusijos invaziją.

 Rusai metami iš sporto pasaulio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusai metami iš sporto pasaulio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 K.Bortniczukas.<br> Twitter nuotr.
 K.Bortniczukas.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 5:20 PM, atnaujinta Apr 5, 2022, 5:36 PM

K.Bortniczukas taip pat primygtinai reikalavo, kad su neutralia vėliava galėtų varžytis tik tie rusai, kurie „prieštarauja Rusijos veiksmams Ukrainoje“.

„Mes pasisakome už tai, kad rusai būtų pašalinti iš visų sporto federacijų, kurioms vadovauja Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kol bus baigtas taikos procesas ir kompensacijos Ukrainai“, – sakė K.Bortniczukas po sakė po Europos Sąjungos švietimo, jaunimo, kultūros ir sporto tarybos susitikimo.

„Tik po kompensacijų Ukrainai jie vėl galės pretenduoti į pasaulio sportą, sporto varžybas“, – sakė lenkas.

IOC jau anksčiau rekomendavo tarptautinėms federacijoms uždrausti Rusijos sportininkams, taip pat ir Baltarusijos atstovams, dalyvauti visose tarptautinėse varžybose. IOC taip pat paragino renginių organizatorius visas varžybas perkelti iš Baltarusijos ir Rusijos.

Tačiau IOC nesustabdė nei Rusijos ir Baltarusijos olimpinių komitetų pripažinimo, nesiėmė jokių veiksmų prieš Rusijos OK narius.

Rusija ir Baltarusija nuo agresijos pradžios buvo pamažu ištremtos iš tarptautinio sporto. Jų sportininkams nebuvo leista dalyvauti 2022 m. Pekino žiemos parolimpinėse žaidynėse, o visos 40 olimpinių federacijų uždraudė į varžybas siųsti nacionalines komandas.

Atsakydamos į sankcijas daugiau nei 50 Rusijos federacijų pateikė arba ketina pateikti apeliaciją dėl tokių draudimų Sporto arbitražo teismui.

K.Bortniczukas taip pat apkaltino Rusiją panaudojus savo finansinę galią, kad užsitikrintų postus federacijų vadovybėje.

„Pastaraisiais metais Rusija vykdė agresyvią diplomatinę politiką, iš esmės pirkdama vietas pagrindinių sporto federacijų valdybose, nes turtingi rėmėjai Rusijos kapitalu rėmė kandidatus, – sakė D. Bortniczukas. – Todėl tuo pat metu turėtų įvykti ir Rusijos kapitalo pašalinimas.“ Umaras Kremliovas vadovauja Tarptautinei bokso asociacijai, o Vladimiras Lisinas – Tarptautinei šaudymo sporto federacijai. Tuo metu Uzbekistane gimęs Ališeras Usmanovas atsisakė Tarptautinės fechtavimosi federacijos prezidento pareigų.

K.Bortniczukas sutiko, kad Rusijos sportininkams, smerkiantiems vyriausybės veiksmus, būtų leista dalyvauti varžybose.

„Būtina atskirti klausimą dėl Rusijos federacijos atstovų ir rusų, žaidžiančių, pavyzdžiui, „Premier“ lygoje, – pridūrė jis. – Mano, kaip ir Didžiosios Britanijos, JAV, Australijos sporto ministrų pozicija yra tokia, kad kartais šie sportininkai neatstovauja Rusijos Federacijai.

Jų pasirodymas gali priklausyti nuo aiškios pozicijos Ukrainoje vykstančių įvykių kontekste. Tai gali turėti daugiau teigiamų pasekmių nei visiškas visų rusų išmetimas be galimybės startuoti.“

Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas atskirto K.Bortniczukui.

„Bortniczuko komentarai buvo neprofesionalūs ir netinkami“, – sakė rusas. Jo teigimu „Bortniczukas „neįvertina visko, kas dabar vyksta sporte“.

Lenkija turi turtingas sporto ir olimpinio judėjimo tradicijas, turime pristatyti save kaip tvaraus vystymosi garantą ir ieškoti būdų, kaip užmegzti ryšius su šalimis, nepaisant sudėtingos politinės situacijos, – teigė O.Matycinas. – Sportas tampa svarbus kaip politinių konfliktų sprendimo mechanizmas. Sportininkai neturėtų būti diskriminuojami.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.