EUROLYGA 2023

Lietuvos irklavimo rinktinėje – ir nauji veidai, ir prie federacijos vairo stojęs Mindaugas Griškonis

Lietuvos irkluotojai, naujajam sezonui pradėję rengtis nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio, šiemet treniruojasi Italijoje.

Mindaugas Griškonis<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Griškonis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Keblys.<br>K.Štreimikio nuotr.
Kęstutis Keblys.<br>K.Štreimikio nuotr.
Kęstutis Keblys.<br>K.Štreimikio nuotr.
Kęstutis Keblys.<br>K.Štreimikio nuotr.
Mindaugas Griškonis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mindaugas Griškonis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Marytė Marcinkevičiūtė („Olimpinė panorama“)

Apr 10, 2022, 11:16 AM

Sausio mėnesį šalies irklavimo rinktinė praleido aukštikalnėse Livinjuje ir slidinėjo Italijos Alpėse, o vasario ir kovo pradžioje irklavo Sabaudijoje.

Lietuvos irklavimo federacija (LIF) pasirašė sutartį su Didžiosios Britanijos specialistu Ianu Shore‘u. Didelę darbo su aukšto meistriškumo sportininkais patirtį sukaupęs britas užims rinktinės atletų ir LIF trenerių konsultanto vaidmenį.

Pasak LIF vadovų, I.Shore‘as užsiims strategijos kūrimu, nustatys rezultatų vertinimo kriterijus, turės sukurti adaptuotą treniruočių programą bei sportininkų atrankos sistemą. Taip pat I.Shore‘as kuruos LIF trenerių darbą, kurs jaunųjų talentų programą bei trenerių darbo struktūrą.

„Tikime, kad I.Shore‘as padės mūsų rinktinei tobulėti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai, tikime, kad jis gali įnešti naujovių į mūsų veiklą, trenerių darbą, sportininkų pasirengimą, – sakė LIF prezidentas Mindaugas Griškonis. – Jeigu norime tobulėti, mums reikia naujų vėjų, gal šiek tiek kitokio požiūrio į visą treniruočių sistemą.“

Prieš tai Daramo universitete besidarbavęs I.Shore‘as Didžiojoje Britanijoje pagarsėjo kaip treniruočių programas ir sistemas irkluotojams kuriantis treneris. Per savo karjerą jam teko darbuotis su Didžiosios Britanijos olimpiečiais, pasaulio čempionato dalyviais bei prizininkais. Iš Tokijo olimpinių žaidynių I.Shore‘o auklėtiniai grįžo su sidabro ir bronzos medaliais.

Sutartis su I.Shore‘u pasirašyta bandomajam laikotarpiui iki spalio 31 d.

„Pagrindiniai mūsų tikslai šiemet – suformuoti ir parengti įgulas, kurios galėtų konkuruoti su geriausiomis pasaulio ir Europos komandomis, bei ruoštis jau kitąmet įvyksiančiai atrankai į Paryžiaus olimpines žaidynes“, – sakė Lietuvos irklavimo rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys.

Kovo 12 d. sportininkai grįžo į Lietuvą, tikrinosi sveikatą ir treniravosi, o kovo 20-ąją vėl iškeliavo į Italiją, šįkart – į Korgeną.

„Iš Korgenos vyksime į tradicinę Pjediluko irklavimo regatą „Memorial Paolo D‘Aloja“, kuria pradėsime naująjį sezoną. Po varžybų balandžio 11-ąją grįšime į Lietuvą ir toliau sezonui rengsimės namie“, – pasakojo Kęstutis Keblys.

– Treneri, šiemet Lietuvos irklavimo rinktinės lauks nemažai iššūkių. Pavyzdžiui, su didžiuoju sportu atsisveikino Milda Valčiukaitė ir Saulius Ritteris, o juos deramai pakeisti nėra kam. Ką jums žada šis sezonas, kokius pagrindinius tikslus kelsite irkluotojams?

– Iššūkių būna kasmet, ne išimtis ir šie metai. Sezonas nebus kažkuo ypatingas. Žinoma, nėra kuo džiaugtis, kai sportinę karjerą baigia stiprūs, talentingi atletai. Tačiau tai neišvengiama: yra pradžia ir yra pabaiga. Kartos keičiasi.

Mildos karjeros pabaigą pajusime, nes Lietuvoje nėra labai daug irkluotojų merginų. Tačiau auga nauja karta: Martyna Kazlauskaitė, vėl grįžusi į irkluotojų gretas Viktorija Senkutė, Dovilė Rimkutė, Ugnė Juzėnaitė. Tai tik dalis jaunų perspektyvių sportininkių, kurios jau yra iškovojusios savo amžiaus grupių Europos ir pasaulio čempionatų apdovanojimų. Yra ir pajėgių jaunų irkluotojų, studijuojančių JAV.

Taip pat norėtųsi pasidžiaugti, kad turime Donatą Karalienę, kuri noriai dalijasi savo didele patirtimi su jaunesnėmis sportininkėmis ir tai leidžia joms sparčiau tobulėti.

Porinio irklo meistrų rinktinėje šiuo metu yra aštuoni vyrai, tarp kurių – pasaulio ir Europos čempionai bei prizininkai. Tikrai turime gerų atletų ir didelės tragedijos nematau.

Pagrindiniai mūsų tikslai šiemet – suformuoti ir parengti įgulas, kurios galėtų konkuruoti su geriausiomis pasaulio ir Europos komandomis bei ruoštis jau kitąmet įvyksiančiai atrankai į Paryžiaus olimpines žaidynes.

– Kokių minčių kilo po pirmųjų treniruočių stovyklų?

– Sezonui pradėjome ruoštis nuo rugsėjo, sportininkai ilsėjosi tris savaites. Visą rudenį treniravomės Trakuose ir naujoje Lietuvos sporto centro sporto bazėje Druskininkuose.

Aukštikalnėse Livinjuje treniravomės slidinėjimo lygumų trasoje, dirbome su ergometrais salėje aukštikalnių sąlygomis. Sabaudijoje irklavome. Čia treniravosi ir Italijos, Austrijos, Airijos, Estijos komandos. Judėjimas ežere buvo intensyvus.

Mūsų irkluotojų nuotaika puiki ir darbinga, sportininkai per treniruotes atiduoda visas jėgas, visi nori kuo geriau pasiruošti sezonui.

– Kuriems irkluotojams geriausiai sekėsi slidinėti?

– Negalime vertinti irkluotojų pajėgumo slidinėjimo trasoje, nes mūsų darbas – irkluoti, o ne slidinėti. Slidinėjimo trasoje buvo atliekamas bendro fizinio pasirengimo darbas, atletams reikėjo dirbti esant tam tikram pulso režimui.

Neskyrėme tiek laiko slidinėjimo technikai tobulinti, kiek irklavimui. Pagal ergometro rezultatus vieni komandos lyderių – Dovydas Nemeravičius ir Aurimas Adomavičius, o tarp moterų – D.Karalienė.

– Kiek irkluotojų pakviesta į rinktinę? Ar jie visi gali dalyvauti treniruočių stovyklose?

– Treniruočių stovykloje Italijoje dalyvauja 15 sportininkų, Korgene prie jų prisijungė dar 11 jaunimo ir jaunių grupių irkluotojų. Dėl šeimyninių priežasčių negali dalyvauti D.Karalienė, bet ji treniruojasi Lietuvoje pagal bendrą rinktinės planą.

– Kiek naujų irkluotojų papildė rinktinės gretas ir ką apie juos galite pasakyti?

– Visai naujų veidų kaip ir nėra. Kai kurie sportininkai treniruodavosi su suaugusiųjų rinktine epizodiškai, o dabar prie jos prisijungė visu pajėgumu. Prie naujokių būtų galima priskirti Martyną Kazlauskaitę ir Dovilę Rimkutę.

Broliai Domantas ir Dovydas Stankūnai jau pernai dalyvavo Europos suaugusiųjų čempionate ir su Povilu Stankūnu bei Mantu Juškevičiumi irklavo vyrų pavienę keturvietę be vairininko. Visi šie jauni sportininkai – talentingi, motyvuoti ir darbštūs, spėjo iškovoti apdovanojimų tarp savo amžiaus grupės irkluotojų per pasaulio ir Europos čempionatus.

– Kaip dabar jaučiasi D.Karalienė, žinodama, kad su ja porinės dvivietės jau nebeirkluos M.Valčiukaitė, o Ieva Adomavičiūtė į valtį galės sėsti tik rugsėjo 15 d., kai baigsis jos diskvalifikacija?

– Šį klausimą reikėtų pateikti Donatai. Ji aktyviai treniruojasi ir šiuo metu demonstruoja tikrai neblogus rezultatus. Kai grįšime į Lietuvą, ji prisijungs prie mūsų. Kokioje valčių klasėje Donata startuos, matysime vėliau. Gal vienvietę, o gal porinę dvivietę, jei pakankamai sustiprės jaunosios sportininkės. Viskas dar prieš akis.

– Paprastai įgulas sudarote po pirmųjų varžybų balandžio mėnesį. Gal jau ryškėja jų kontūrai?

– Dar anksti kažką dėlioti, viso labo vyksta pirmosios treniruočių stovyklos ant vandens. Vizija yra, bet kiekvieni metai įneša savų korekcijų. Bus matyti, dar anksti apie tai kalbėti, nes vyksta fizinis ir techninis sportininkų vertinimas, parenkami vienas su kitu geriausiai derantys variantai.

– Patirties jau įgijo vyrų porinė keturvietė. Ar, palyginti su 2021 m., keisis jos sudėtis?

– Pokyčių bus, bet tai natūralu. Kaip jau minėjau, kiekvienas naujas sezonas prideda savų korekcijų.

– Lietuvos irklavimo federacijai pradėjo vadovauti nauja valdžia: prezidentas Mindaugas Griškonis ir generalinis sekretorius Saulius Ritteris. Pastarasis jau baigė sportininko karjerą, o M.Griškonis rengiasi dalyvauti ir Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Jis treniruojasi su rinktine ar individualiai?

– Mindaugas treniruojasi kartu su rinktine.

– Kas jums padeda treniruoti rinktinės irkluotojus? Ar turite medicinos personalą – kineziterapeutą, gydytoją, psichologą?

– Turime tikrai gerą trenerių ir kineziterapeutų komandą. Su porinio irklo grupe dirbu aš ir didelę patirtį turintis Vladislavas Sokolinskis. Pavienį irklą prižiūri Valdas Vilkelis. Moterų grupę treniruoja Virgaudas Leknickas. Mūsų gretas dar pagausins M.Griškonio treneris Robertas Tamulevičius.

Sportininkų sveikata rūpinasi kineziterapeutė Inesa Jocaitė-Jankauskienė bei gydytojas Mantvydas Šilkūnas. Jei prireikia psichologo pagalbos, Lietuvos irklavimo federacija kviečia papildomai.

Trenerių komanda visuomet būna kartu su visa rinktine, taip pat ir Inesa, o gydytojas irkluotojus prižiūri Lietuvoje bei varžybų metu.

– Kokie pagrindiniai startai irkluotojų laukia šiemet?

– Pagrindiniai startai – pasaulio ir Europos čempionatai, kurie vyks rugpjūtį ir rugsėjį. Taip pat planuojame dalyvauti pirmuose dviejuose Pasaulio taurės etapuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.