EUROLYGA 2023

Tarptautinis olimpinis komitetas atsakė, kodėl nepašalino narių iš Rusijos

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sulaukė didelio spaudimo pasekti kitų sporto organizacijų pavyzdžiu ir dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą bent sustabdyti Rusijos atstovų narystę, tačiau iki šiol jokių sankcijų prieš juo nesiėmė.

 J.Isinbajeva oficialiai nelaikoma Rusijos atstove IOC.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J.Isinbajeva oficialiai nelaikoma Rusijos atstove IOC.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 12:07 PM, atnaujinta Apr 19, 2022, 12:10 PM

IOC pirmadienį pareiškė, kad jis nenušalino rusų, nes jie „nėra savo šalies atstovai“ pagal savo pareigas.

Spaudimas Lozanoje įsikūrusiai organizacijai buvo padidintas po to, kai Šveicarijos sporto ministrė ir Federalinės tarybos narė Viola Amherd parašė IOC prezidentui Thomui Bachui ragindama jį žengti „tolimesnį žingsnį“ ir pašalinti Rusijos bei Baltarusijos pareigūnus reaguojant į Rusijos išpuolį prieš Ukrainą.

Senų laikų sporto funkcionierius Šamilis Tarpiščevas ir šuolio su kartimi dukart olimpinė čempionė dalio laimėtoja Jelena Isinbajeva IOC nariai yra atitinkamai nuo 1996 ir 2016 m.

Vitalijus Smirnovas ir keturis kartus plaukimo laisvuoju stiliumi olimpinis čempionas Aleksandras Popovas yra IOC garbės nariai.

Rusijos vėliava yra šalia visų keturių asmenų, įtrauktų į IOC narių sąrašą oficialioje svetainėje.

IOC paaiškino portalui insidethegames.biz, kad nesiėmė priemonių prieš savo narius, nes jie neatstovauja Rusijai savo naryste.

„Pagal Olimpinę chartiją IOC nariai nėra savo šalies atstovai, – sakoma paaiškinime. Priešingai, juos kaip asmenis išrenka IOC, o paskui deleguoja kaip IOC ambasadoriais į savo šalies sporto organizacijas.

Bet kuriuo atveju, šiuo metu nerengiami jokie IOC susitikimai, kuriuose dalyvautų Rusijos nariai.“

IOC anksčiau yra sakęs, kad „siūlomos sankcijos skirtos tik Rusijos vyriausybei, uždraudžiant bet kokius nacionalinius Rusijos simbolius“.

Prasidėjus Rusijos agresijai IOC rekomendavo tarptautinėms federacijoms uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir pareigūnams dalyvauti varžybose ir paragino perkelti renginius iš abiejų šalių.

IOC taip pat atėmė Olimpinį ordiną iš aukšto rango Rusijos vyriausybės pareigūnų, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną, kuris atidarė 2014 m. Sočio žiemos olimpines žaidynes ir buvo pakviestas į 2022 m. Pekiną savo kolegos iš Kinijos Xi Jinpingo.

Rusijos agresija Ukrainoje prasidėjo praėjus vos keturioms dienoms po 2022 m. Pekino žaidynių uždarymo ceremonijos, tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerija piktai paneigė „New York Times“ paskelbtą teiginį, kad ji prašė Rusijos atidėti savo invaziją iki žaidynių pabaigos.

Th.Bachas paragino pasaulio lyderius „suteikti taikai šansą“, o IOC tvirtino, kad ėmėsi tiesioginių priemonių reaguodama į karą prieš Ukrainą, kurios buvo palankiai priimtos visame pasaulyje.

„Olimpinis judėjimas palankiai įvertino šiuos sprendimus ir jų laikėsi, juos taip pat pasveikino daugybė vyriausybių ir valdžios institucijų visame pasaulyje“, – teigiama pranešime.

IOC padėkojo sportininkams, kurie pareiškė savo poziciją.

„Daugelis žmonių buvo suimti Rusijoje net tik paraginę laikytis taikos. Vis dėlto kai kurie sportininkai ir pareigūnai turėjo drąsos reikalauti taikos.

Galima įsivaizduoti, kad yra daug kitų, kurie norėtų raginti taikos, bet bijo dėl drakoniškų pasekmių. Tyla pati savaime gali būti žinia.

IOC ir toliau atskleis žmones ir organizacijas, atsakingas už šį karą, pažeidžiantį olimpines paliaubas. Tuo pačiu metu TOK toliau atidžiai stebi situaciją ir pasilieka teisę pritaikyti priemones, priklausomai nuo tolimesnių įvykių“, – teigė IOC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.