EUROLYGA 2023

Thomas Bachas patvirtino, kad IOC nebaus nacionalinių komitetų: „Vyriausybės turi tartis su vyriausybėmis“

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas pareiškė, kad organizacija netaikys sankcijų nacionaliniams olimpiniams komitetams (NOC) už jų vyriausybės veiksmus. Tai buvo pasakyta aptariant Rusijos invaziją į Ukrainą.

Thomas Bachas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Thomas Bachas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 11:28 PM

Th.Bachas apie tai sakė per pagrindinę kalbą Okeanijos nacionalinio olimpinio komiteto (ONOC) Generalinėje asamblėjoje Fidžyje.

IOC anksčiau paragino tarptautines federacijas uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose ir nerengti sporto renginių šiose dviejose šalyse.

Rusijos ir Baltarusijos olimpiniai komitetai iki šiol išvengė sankcijų dėl karo Ukrainoje, o IOC nariai iš Rusijos taip pat nebuvo nušalinti.

Th.Bachas tikino, kad IOC siekia padėti ir apsaugoti Ukrainos žmones, o lemiamas veiksnys yra žmonių sprendimas Ukrainoje, bet ne žiniasklaidos ar politikų nuomonė.

„Sankcionuosime tik tuos žmones, kurie yra už ką nors atsakingi, – sakė Th.Bachas. – Nesankcionuosime nacionalinio olimpinio komiteto už vyriausybės veiksmus, kol vadovaujantys asmenys nepalaikys šių veiksmų.

Nė vienas iš jūsų neturi būti laikomas atsakingas už savo vyriausybės veiksmus.

Vyriausybės turi tartis su vyriausybėmis.“

Th.Bachas tvirtino, kad IOC ėmėsi visų galimų sankcijų, įskaitant pirmąjį olimpinio ordino atėmimą – iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Jis tvirtino, kad jei IOC nebūtų ėmęsis veiksmų, politikai ir vyriausybės būtų pradėję spręsti, kas turi teisę dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Th.Bachas teigė, kad tokia padėtis šiuo metu yra kai kuriose sporto šakose – galbūt turėdamas omenyje Vimbldono turnyro rengėjų sprendimą uždrausti dalyvauti žaidėjams iš abiejų šalių.

„Krizių yra labai daug. Tai akivaizdus olimpinių paliaubų pažeidimas, todėl turėjome imtis apsaugos priemonių, nes pasaulinė reakcija į kitus karus nebuvo tokia, kaip į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Turime atkreipti dėmesį į mūsų olimpinių vertybių ir varžybų vientisumo išsaugojimą.

Mūsų olimpinės vertybės reiškia taikią konkurenciją tarp visų atletų ir tokiu būdu rodo pavyzdį, kaip įveikti bet kokią diskriminaciją“, – kalbėjo IOC vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.