EUROLYGA 2023

Ukrainą išdavęs ir V. Putiną dievinantis pasaulio šachmatų čempionas gyrėsi dėl kvietimo į paradą Maskvoje

Buvęs Ukrainos pilietis šachmatininkas ir pasaulio čempionas 32-iejų Sergejus Kariakinas savo gerbėjams parodė kvietimą į Maskvoje vykusį SSRS pergalės prieš Vokietiją skirtą paradą bei pranešė, kad ir toliau bandys kariauti su Tarptautine šachmatų federacija (FIDE). Pastaroji organizacija pusmečiui diskvalifikavo „Putin Team“ judėjimo veikėją ir Rusijos karą Ukrainoje palaikantį S.Kariakiną.

S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.<br> lrytas.lt koliažas
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.<br> lrytas.lt koliažas
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-09 14:31, atnaujinta 2022-05-09 15:12

„Labai džiugu gauti kvietimą į pergalės paradą“, – socialiniame tinkle rašė Krymo Simferopolio mieste gyvenantis buvęs dukart planetos čempionas komandinėse varžybose 2013-siais ir 2019 metais.

Ir nufotografavo kvietimą su savo pavarde. Šachmatininkas dalyvavo parade kaip svečias.

Buvęs pretendentas į pasaulio čempionus S.Kariakinas, Rusijai vasario 24-ąją pasiuntus į Ukrainą savo armiją žudyti civilius ir grobti svetimas žemes, atvirame laiške išreiškė „visišką paramą“ prezidentui Vladimirui Putinui.

„Brangus Vladimirai Vladimirovičiau, rašau jums šiuo sunkiu metu, kai jūsų vadovaujama šalis kovoja už taikių Donbaso ir Luhansko liaudies respublikos rusų gyventojų saugumą.

Jūs kovojate už Ukrainos demilitarizavimą ir denacifikavimą su režimu, dėl kurio politinių tikslų ir ambicijų kilo pavojus visos Europos bei mūsų šalies saugumui.

Atidžiai seku vykstančią specialiąją operaciją krašte, kuriame praleidau vaikystę, kur išmokau žaisti šachmatais ir kur iki šiol gyvena mano artimieji.

Išreiškiu jums, mūsų vyriausiasis vadas, visapusišką savo paramą ginant Rusijos, mūsų daugianacionalinės gimtinės žmonių interesus, šalinant grėsmes ir atkuriant taiką!“, – socialiniame tinkle twitter rašė S.Kariakinas.

Po tokių pasisakymų Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) Etikos ir drausmės komisija nusprendė, kad S. Kariakinas pažeidė taisyklę, reikalaujančią neteršti šachmatų žaidimo ar jį reguliuojančių organizacijų reputacijos.

„Sergejus Kariakinas buvo pripažintas kaltu pažeidęs FIDE Etikos kodekso 2.2.10 straipsnį ir jam uždrausta šešis mėnesius dalyvauti kaip žaidėjui bet kuriame FIDE reitinguojamame šachmatų turnyre. Nuobauda įsiteisėja nuo šio sprendimo priėmimo dienos – 2022 metų kovo 21 dienos“, – buvo rašoma federacijos pranešime.

FIDE Etikos kodekso 2.2.10 punktas numato bausmę dėl šachmatų ir FIDE reputacijos menkinimo.

Dėl nušalinimo D. Kariakinas negalės žaisti FIDE pretendentų į šachmatų karūną turnyre, kuris vyks birželio 16 – liepos 7 dienomis.

Buvęs Ukrainos pilietis pradžioje tikino, kad neplanuoja apskųsti sprendimo, tačiau persigalvojo ir suskubo visur rašyti protestus bei reikalauti teisybės.

32 metų S. Kariakinas iki 2009 metų atstovavo Ukrainai, o tada paprašė Rusijos paso. Šachmatininkas yra gimęs Kryme – šį Ukrainos regioną 2014 metais po karo veiksmų ir pseudo referendumo aneksavo Rusija.

Pradžioje S.Kariakinas padavė protestą į FIDE Apeliacijos rūmus dėl šios organizacijos Etikos ir drausmės komisijos verdikto. Tačiau nieko nepešė – diskvalifikacija liko galioti.

Toks FIDE Apeliacijos rūmų sprendimas per 21 kalendorinę dieną gali būti skundžiamas Sporto arbitražo teismui (CAS).

„Tai buvo visiškai laukiamas sprendimas. Sulūžusio cento nebūčiau davęs, kad jie patenkins mano apeliaciją – juk aš rusas ir palaikau savo šalį. Kita vertus, mes turėjome atlikti šią procedūrą, šį formalumą. Dabar turėdami FIDE Apeliacijos rūmų popierių galime kreiptis į CAS teismą.

Sporto arbitražo teisme šansų yra šiek tiek daugiau, nors iliuzijų vis tiek neturiu. Kitą vertus, viskas priklausys nuo to, kokius advokatus turėsiu aš ir kokius turės kita pusė. Čia daug kas priklausys nuo teisininkų“, – sakė S. Kariakinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.