EUROLYGA 2023

Ko tikėtis iš „Roland Garros“: nelemti burtai lyderiams ir R. Berankiui, bet jaunimui – proga sužibėti

​Į Paryžių sugužėjo didžiausios pasaulio teniso žvaigždės. Gegužės 22 dieną Paryžiuje prasidėjo prestižinis „Grand slam“ serijos turnyras „Roland Garros“, o po ilgo laiko ant grunto dangos nebus aiškaus turnyro favorito.

 Ko tikėtis iš „Roland Garros“? <br> lrytas.lt montažas
 Ko tikėtis iš „Roland Garros“? <br> lrytas.lt montažas
 C. Alcarazas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 C. Alcarazas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičius.<br> imago images/Hasenkopf/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičius.<br> imago images/Hasenkopf/Scanpix nuotr.
 R. Nadalis.<br> IMAGO/PanoramiC/Scanpix nuotr.
 R. Nadalis.<br> IMAGO/PanoramiC/Scanpix nuotr.
 R. Berankis.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 R. Berankis.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 6:51 AM

Nepavydėtini burtai favoritams

Prieš turnyrą kaip realūs kandidatai laimėti čempionatą buvo vardijami 5 tenisininkai – Novakas Džokovičius (ATP-1), Alexanderis Zverevas (ATP-3), Stefanos Tsitsipas (ATP-4), Rafaelis Nadalis (ATP-5) ir Carlosas Alcarazas (ATP-6).

Tačiau burtai lyderiams buvo negailestingi. Visi lyderiai, išskyrus S.Tsitsipą, atsidūrė vienoje lentelės pusėje, o jau ketvirtfinalio etape gali susitikti čempiono titulą ginantis serbas N.Džokovičius ir 13 kartų Prancūzijoje triumfavęs ispanas R.Nadalis.

Kitame ketvirtfinalyje susigrumtų pasaulį stebinantis 19-metis C.Alcarazas ir vokietis A.Zverevas.

Tuo metu kitoje lentelės pusėje burtai S.Tsitsipą suvestų su norvegu Casperu Ruudu (ATP-8). Jų poros nugalėtojui pusfinalyje tektų varžytis su vienu iš Rusijos kietos dangos mėgėju – Danijilu Medvedevu (ATP-2) arba Andrejumi Rubliovu (ATP-7).

Nelengvas Ričardo Berankio kelias

Geresnių burtų galėjo tikėtis ir Ričardas Berankis (ATP-101).

Geriausias Lietuvos tenisininkas susitiks su serbu Laslo Djere (ATP-51). R.Berankiui tai bus trečioji akistata su serbu, o tenisininkai yra pasidaliję po vieną pergalę.

Visgi lietuvis pergale džiaugėsi ant kietos dangos, o L.Djere ant grunto – dangos, kurios ir yra žaidžiamas „Roland Garros“ turnyras.

Serbas per savo karjerą iškovojo 4 titulus – visus jų ant grunto.

Jeigu R.Berankiui pavyktų įveikti serbą, antrasis etapas būtų dar sudėtingesnis. Lietuviai veikiausiai tektų susitikti su antrąja pasaulio rakete D.Medvedevu.

Iki šiol lietuvio geriausias pasirodymas „Roland Garros“ turnyre buvo 2021 metais. Tuomet lietuvis nužygiavo iki 3-ojo etapo kur nusileido čempionui N.Džokovičiui.

Lietuvis iš viso Prancūzijos „Grand slam“ turnyro pagrindinėse varžybose žaidė 8 kartus ir tik 2 kartus pavyko įveikti pirmąjį ratą.

19-mečių galimybės atsiskleisti

C.Alcarazas šį sezoną teniso kortuose tiesiog žiba. Ispanas jau laimėjo 4 ATP turnyrus ir yra vienintelis tenisininkas laimėjęs 2 „Masters“ turnyrus.

Visgi jeigu nori būti pripažintas – turi triumfuoti „Grand slam“ turnyruose.

Ispanas praėjusiais metais Prancūzijoje nužygiavo tiek pat, kiek ir R.Berankis – iki 3-ojo rato, o šių metų „Australian Open“ čempionate 19-metis taip pat pasiekė 3-ąjį ratą.

„Didžiojo kirčio“ turnyrai žaidžiami iki 3 laimėtų setų, o pagrindiniuose turnyruose dalyvauja net po 128 tenisininkus, tad juose patirtis ir fizinis pasiruošimas reiškia dar daugiau nei eiliniuose turnyruose.

Nepaisant to, kad C.Alcarazas anksčiau „Grand slam“ turnyruose didelių kalnų nenuvertė, ispanas yra įvardijamas vienu iš pagrindinių favoritų laimėti turnyrą. To priežastis paprasta – jaunuolis šiais metais laimėjo 28 mačus ir patyrė tik 3 pralaimėjimus.

Į save vis daugiau dėmesio atkreipia ir kitas 19-metis danas Holgeris Rune (ATP-40).

Skandinavas prieš 3 metus būdamas vos 16 metų triumfavo jaunių turnyre, o šiais metais milžiniškais žingsniais kyla į viršų.

Danas dar sezono pradžioje rungtyniavo „Challenger“ lygio turnyruose, tačiau pastebėjęs, kad gali rungtis su geriausiais H.Rune persikėlė į ATP turnyrus, o gegužės 1-ąją triumfavo ATP 250 serijos turnyre Vokietijoje.

19-mečio „Roland Garros“ laukia nemažas iššūkis. Pirmajame rate 40-oji pasaulio raketė susitiks su kanadiečiu Denisu Shapovalovu (ATP-15). Nors 23-ejų varžovas ir turi kur kas aukštesnį reitingą, H.Rune pergalės galima tikėtis, kadangi D.Shapovalovas kur kas geriau rungtyniauja ant greitų dangų – žolės ir kietos.

Tad jeigu danas nori, kas į jį būtų žiūrima su pagarba, reikia įveikti stipresnius varžovus, o Paryžiuje tenisininkas turės puikią progą tai padaryti.

R.Nadalio dominavimas Prancūzijoje

Teniso legenda R.Nadalis yra daugiausiai kartų „Grand slam“ turnyrus laimėjęs tenisininkas – 21, o net 13 jų ispanas iškovojo Paryžiuje. Pirmąjį trofėjų ispanas iškovojo dar būdamas 19-metis, 2005-aisiais.

Nuo to laiko, kai R.Nadalis laimėjo pirmąjį „Roland Garros“, šį trofėjų kėlė tik 3 kiti tenisininkai – 2 kartus N.Džokovičius ir po kartą šveicarai Rogeris Federeris bei Stanislas Wawrinka, o ispano pergalių ir pralaimėjimų santykis Prancūzijoje yra tiesiog įspūdingas – 105–3.

R.Nadalis dominuoja ne tik „Roland Garros“ turnyre.

35-erių ispanas šį sezoną pirmąjį „Grand slam“ turnyrą „Australian Open“, „Masters“ serijos „Indian Wells“ čempionatą ir pagal 2022 metais iškovotus taškus užima 1-ąją vietą, tad visų žvilgsniai ir toliau krypsta į ispaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.